Avrupa Birliği, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla ilk kez ortak bir yasa kabul etti. Yasa, fiziksel şiddet, zorla evlendirme, kadın sünneti ve internet ortamında gerçekleşen taciz gibi durumları kapsıyor ve bu suçlara karşı cezai yaptırımlar getiriyor. Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan yasa, İstanbul Sözleşmesi'nin hedefleri doğrultusunda hazırlandı ve AB üye ülkeleri bu yasaya uyum sağlamak için üç yıl süre verildi. Yeni düzenleme, kadınlara daha fazla koruma ve destek sağlama amacını güçlendiriyor.
7 Mayıs 2024

Prof. Dr. Çağatay Güler, çevre kirliliğinin kadınlar üzerindeki etkilerini vurgulayarak, bu durumun kadına yönelik şiddetin bir başka boyutu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çalışmalar, çevresel kimyasalların kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini göstermekte; özellikle kanser, üreme sistemi sorunları ve iç mekan kirliliği gibi konulara dikkat çekilmekte. Güler, kadınların çevre bilincinin aile ve toplum sağlığı üzerinde belirleyici olduğunu ve ekofeminizm açısından kadınların doğaya daha duyarlı yaklaştığını ifade ediyor.
29 Nisan 2024

Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık, toplumsal eşitsizliğin en güçlü etkenlerinden biri olarak görülüyor. '8 Mart 8 Kadın' serisinin ikinci sezonunda, bu konu ele alınıyor ve farklı alanlardan başarılarıyla cinsiyetçi kodları kırmış sekiz kadınla yapılan söyleşilere yer veriliyor. İkinci konuk Sema Kaya Polat, profesyonel dağcı ve Türkiye'deki altı kadın iple erişim teknisyeninden biri olarak, fiziksel zorluk ve direnç gerektiren işlerde kadınların da başarılı olabileceğini gösteriyor. Polat, mesleğine başlama sürecini, karşılaştığı zorlukları ve toplumun tepkilerini paylaşarak, kadınların fiziksel olarak zor gözüken mesleklerde de başarılı olabileceğini vurguluyor.
4 Mart 2024

Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, 2022 ve 2023 yıllarında ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 84'üne erkek sürücüler neden oldu. Ayrıca, alkollü araç kullanımı sonucu meydana gelen kazaların yüzde 93'ünde de erkek sürücüler yer aldı. Kurbanlar ve Vatandaşlar Derneği, bu veriler ışığında yol güvenliğini artırmak amacıyla 'Kadın Gibi Sür' kampanyasını başlattı. Kampanya, sürücülere daha dikkatli ve sorumlu olmaları çağrısında bulunuyor.
14 Mayıs 2024

Kenya'da 42 kadını öldüren seri katil Collins Jumaisi Khalusha, 13 zanlı ile birlikte polis nezaretinden firar etti. Khalusha, Temmuz 2022'den bu yana 42 kadını öldürdüğünü itiraf etmişti. Kaçan zanlıların yakalanması için operasyon başlatıldı. Olay, başkent Nairobi'deki Gigiri Polis Karakolu'nda gerçekleşti.
20 Ağustos 2024

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 129 gazeteci öldürüldü ve 427 gazeteci tutuklandı. Türkiye, en fazla gazeteci tutuklayan üçüncü ülke olarak Çin ve Myanmar'ın ardından yer aldı. IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, gazetecilerin güvenliğinin sağlanmasının hükümetlerin görevi olduğunu vurguladı ve uluslararası bağlayıcı bir belgenin gerekliliğine dikkat çekti.
14 Mayıs 2024

Tarihsel afetlerde kadın ve kız çocuklarının ölüm oranlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. Afet sırasında ve sonrasında kadınların karşılaştığı zorluklar arasında toplumsal cinsiyet rolleri, kadın bedeni üzerindeki baskı ve bakım sorumluluğu gibi faktörler yer alıyor. Ayrıca, afet bölgelerinde kadınların yüzde 52'sinin kayıt dışı çalıştığı ve bu durumun afet sonrası işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamalarına yol açtığı vurgulanıyor.
8 Mart 2024

Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılığın toplumsal eşitsizlikte önemli bir etken olduğu belirtiliyor. Diken'in '8 Mart 8 Kadın' serisinde, gazeteci Ali Tufan Koç'un konuğu olan Lesli Karavil, kadın stand-up sanatçılarının karşılaştığı zorlukları ve bu alandaki deneyimlerini paylaşıyor. Karavil, çocukluğundan beri 'erkekler beğenmez, komiklik yapma' gibi cinsiyetçi yargılarla büyüdüğünü ve bu yargıların üstesinden gelme sürecini anlatıyor. Türkiye'de kadın stand-up sanatçılarının sayısının artması ve bu alanda yaşanan değişimlere değiniyor.
7 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan rapora göre, son sekiz yılda kadın sünneti oranları yüzde 15 artış gösterdi. Şu anda hayatta olan 230 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın sünnet edilmiş durumda. Kadın sünneti en çok Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki ülkelerde uygulanıyor. UNICEF, 2030'a kadar kadın sünnetinin tamamen durdurulması hedefine ulaşılmasının zor olduğunu ve bu konuda hükümetlerin de üzerlerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.
8 Mart 2024

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde bir kadın doktorun tecavüz edilip öldürülmesinin ardından sağlık çalışanları greve gitti. Kalküta'da başlayan protestolar, Yeni Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi diğer büyük şehirlere de yayıldı. Doktorlar, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve güvenliklerinin sağlanmasını talep ediyor. Başbakan Narendra Modi, cinayeti kınayarak kadınlara yönelik şiddetin ağır ve hızlı bir şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2024

Kaspersky'nin raporuna göre, Türkiye'deki mobil siber tehditler 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 120 artış gösterdi. Bu artış, Ortadoğu ve Afrika'daki diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir oran. Android işletim sistemine sahip cihazlar, bölgede en yaygın kullanılan mobil platform olup, siber tehditlere karşı daha savunmasız durumda. Kaspersky, kullanıcıları resmi uygulama mağazalarından indirme yapmaları, uygulama izinlerini kontrol etmeleri ve güvenilir bir mobil güvenlik çözümü kullanmaları konusunda uyarıyor.
22 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla birlik çapında ilk kez ortak bir yasa üzerinde anlaşmaya vardı. Bu yasa, kadın sünneti ve zorla evlendirme gibi şiddet biçimlerini suç olarak tanımlıyor ve ayrıca çevrimiçi taciz, cyber-flashing ve mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşılmasını da suç kapsamına alıyor. Üye devletler arasında tecavüzün tanımı konusunda anlaşmazlık yaşanırken, yasanın Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından resmi olarak onaylanması bekleniyor.
7 Şubat 2024

Güney Afrika Cumhuriyeti, nesli tükenme tehdidi altındaki gergedan türlerinin korunması konusunda öncü ülkelerden biri olmasına rağmen, 2023 yılında 499 gergedanın kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü bildirildi. Ülkede kaçak avcılıkla mücadele amacıyla ciddi tedbirler alınmış ve avcılar ağır hapis cezalarına çarptırılmış olmasına rağmen, kaçak avcılıkta bir artış gözlemlendi. Güney Afrika, Afrika kıtasındaki gergedan nüfusunun yaklaşık üçte ikisine ev sahipliği yapmakta ve bu nüfus, 15 binden fazla gergedanı içermektedir.
28 Şubat 2024
İşaretlediklerim