Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde mutabakat sağlandığını belirtti. Aliyev, 2. Karabağ Savaşı'nda elde edilen zaferin unutulmayacağını ancak bu konulara takılıp kalınmayacağını ifade etti. Ayrıca, Ermenistan ve Gürcistan'daki dış politika değişimlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Aliyev, Ermenistan anayasasında Karabağ'ın Ermenistan'a birleştirilmesi yönündeki maddenin değiştirilmesi gerektiğini de belirtti.
21 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran 2023 ve Mayıs 2024 arasında doğalgaz için uygulanacak indirimi ve bir ay süresince ücretsiz doğalgaz verilmesini enflasyon hesaplamasına dahil edeceğini duyurdu. Bu uygulama, mayıs ayındaki enflasyon oranını düşüreceği belirtilirken, yıl sonuna doğru doğalgaz tüketiminin artmasıyla enflasyonun yükselebileceği ifade edildi.
30 Mayıs 2023

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (KBY) petrol satın alması nedeniyle 1,4 milyar dolar tazminata mahkum edilmişti. Ancak, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol ithalatını yeniden başlatması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, boru hattının faaliyete geçmesiyle küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebileceğini belirtti. Ayrıca, Irak'ın Türkiye'den toplamda 30 milyar dolar tazminat talep ettiği bir dava daha bulunuyor.
2 Ekim 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mart ayında mesken ve sanayi aboneleri ile elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış tarifesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu. BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, konut, sanayi ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın fiyatı sabit kaldı. Konut tüketicileri için 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 4 bin 80 lira, sanayi aboneleri için kademe 1'de 8 bin 549 lira, kademe 2'de 11 bin 374 lira, elektrik üretimi için ise 12 bin lira olarak belirlendi.
29 Şubat 2024

Azerbaycan ve Ermenistan, Moskova'da yapılan üçlü görüşmelerde, Sovyetler Birliği döneminde var olan ve Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgali nedeniyle tahrip olan Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Mehri-Horadiz demir yolu hattının yeniden kurulması konusunda genel bir mutabakata vardı. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk'un da katıldığı toplantıda, ulaşım bağlantılarının açılması hususunda önemli ilerleme kaydedildiği belirtildi. İkinci Karabağ Savaşı sonrası imzalanan üçlü bildiride de eski ulaşım hatlarının yeniden açılması hedeflenmişti.
3 Haziran 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin'le yürütülen müzakerelerin son aşamasında olduğunu açıkladı. Santralin Kırklareli İğneada'da kurulması planlanıyor. Bayraktar, nükleer enerji olmadan Türkiye'nin ve dünyanın karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını savundu. Ayrıca, Akkuyu'daki ilk santralin inşaatına ilişkin bilgi verdi ve Sinop'ta planlanan ikinci santral için Ruslarla ve Güney Kore'yle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
15 Eylül 2023

AB Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı (ACER), doğalgaza tavan fiyat uygulamasının AB enerji piyasalarına ve enerji arzına şu ana kadar bir etkisi olmadığını açıkladı. Tavan fiyat mekanizması, aşırı yüksek gaz fiyatlarına karşı koruma sağlamak amacıyla belirli finansal türevlere limit getiriyor. ACER, mekanizmanın yürürlüğe gireceği dönemde doğal gaz fiyatlarının düşük olduğunu ve ilk haftalardaki pazar dinamiklerinde doğrudan bir etki görülmediğini belirtti. Ancak gelecekte finans ve enerji piyasalarında etkileri olabileceği ve piyasa gelişmelerinin izlenmeye devam edileceği ifade edildi.
24 Ocak 2023

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (Tüpraş), İran’ın el koyduğu gemideki 1 milyon varillik petrolü geri aldı. İran, 11 Ocak 2024’te Umman açıklarında Türkiye’nin Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığı ham petrole el koymuştu. Tüpraş, 23-25 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen gemiden gemiye transfer operasyonuyla petrolü geri aldığını ve eylül ayında rafineriye ulaşmasının beklendiğini açıkladı.
25 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Azerbaycan’a 9 bin doz boğa sperması ihraç ettiğini duyurdu. Yumaklı, 2024-2028 döneminde suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının teşvik edilerek verimliliğin artırılacağını belirtti. Bu ihracatın, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansıtarak küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırdığı ifade edildi. Ayrıca, sperma ihracatının ekonomik büyümeye katkıda bulunarak Türk çiftçilerine ve üreticilerine yeni pazarlar ve iş fırsatları sağladığı vurgulandı.
28 Temmuz 2024

Aksa Enerji, Özbekistan'da inşa edilen 430 megavat kapasiteli doğalgaz kombine çevrim santralinin ilk ünitelerini devreye alarak ticari üretime başladı. Santralin tamamlanmasıyla birlikte şirketin Özbekistan'daki kurulu gücü 1170 megavata yükselecek. Santralde kullanılacak doğalgaz, Özbekistan Hükümeti tarafından bedelsiz temin edilecek ve üretilecek elektrik 25 yıllık dolar bazlı garantili kapasite bedeli çerçevesinde satılacak. Aksa Enerji, bu yatırımı Özbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı National Electric Grid of Uzbekistan (NEGU) ile yaptığı anlaşma kapsamında sürdürüyor.
20 Eylül 2024

Avrupa'da doğal gaz fiyatları, İran ile İsrail arasındaki gerilimin artması sonucu yüzde 7,5 oranında yükseldi. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışının neredeyse tamamen kesilmesi, Avrupa'yı küresel piyasalardaki gelişmelere karşı daha kırılgan bir konuma getirdi. İsrail ile İran arasındaki son dönemdeki gerilimler, Avrupa'da gaz arzıyla ilgili endişeleri artırarak fiyatlarda yükselişe neden oldu. Bu durum, megavatsaat başına gaz fiyatının 33,5 avroya çıkmasına yol açtı.
16 Nisan 2024

Rus enerji şirketi Gazprom, Rusya'nın Suca bölgesinde Ukrayna ile yaşanan çatışmaların doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarını artırdığını ve bu artışın devam edebileceğini açıkladı. Gazprom temsilcisi Sergey Kupriyanov, Suca'daki gelişmelerin doğalgaz ve LNG fiyatlarında sert yükselişe yol açtığını belirtti. Türkiye'ye de doğalgaz ve LNG tedarik eden Gazprom, bu durumun Türkiye'deki fiyatlara da yansıyabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkenin net sıfır emisyon hedefine ulaşma taahhütlerinde değişikliğe giderek, benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışına yönelik yasağın 2030’dan 2035’e erteleneceğini açıkladı. Sunak, yeni yaklaşımların pragmatik, orantılı, gerçekçi ve Britanya halkına karşı sorumlu olacağını belirtti. Elektrikli araçlara ve evlerde ısı pompalarına geçiş sürecini kolaylaştıracaklarını ifade eden Sunak, evlerin enerjilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik sübvansiyonlara devam edeceklerini ancak kimsenin bu tür önlemler almaya zorlanmayacağını vurguladı.
20 Eylül 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Nijer'de yürüttüğü altın arama çalışmalarında 2025 yılında ilk üretime başlamayı planladıklarını açıkladı. Türkiye ve Nijer arasında madencilik alanında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Bu anlaşma, Türk kamu ve özel sektör şirketlerinin Nijer'deki madencilik sektöründe faaliyet göstermesini teşvik ediyor. Bayraktar, Türkiye'deki yatırımcıların karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin izin süreçlerinin uzunluğu olduğunu belirtti.
6 Aralık 2024

Belçika, daha önce kapatılması planlanan 'Tihange 3' ve 'Doel 4' adlı iki nükleer reaktörün faaliyet süresini 10 yıl daha uzatmak için enerji şirketi Engie ile anlaşmaya vardı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, bu kararın ülkenin enerji güvenliği için önemli olduğunu belirtti. Anlaşma kapsamında, reaktörlerin yönetimi Belçika devleti ve Engie'nin ortak olduğu bir yapı tarafından yürütülecek ve nükleer atıkların maliyeti için bir çerçeve oluşturulacak. Belçika, Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa'daki enerji krizi nedeniyle daha önce 2025'te sonlandırılması planlanan nükleer santrallerin faaliyet süresini uzatma kararı almıştı.
10 Ocak 2023

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın benzin ihracatına yönelik olası bir yasağın planlanandan önce iptal edilebileceğini belirtti. Novak, Rusya'daki petrol ürünü piyasasının istikrarlı olduğunu ve şu an için bir arz açığı olmadığını ifade etti. Olası yasağın, yalnızca benzin ihracatını kapsayacağını ve 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle uygulanacağını, ancak piyasa koşullarına göre bu süre içinde yasağın kaldırılabileceğini açıkladı. Daha önce Rusya'da benzin ve motorin fiyatlarının artması nedeniyle benzin ihracatı yasaklanmış, ancak yaklaşık iki ay sonra yasak kaldırılmıştı.
29 Şubat 2024

Ahlatcı Doğalgaz, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, yüzde 1150 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaparak sermayesini 2 milyar 600 milyon TL'ye yükseltme kararı aldığını duyurdu. Şirketin mevcut 208 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, emisyon primi hesabından karşılanarak artırılacak. Artırılan sermaye, tüm pay sahiplerine oranlarına göre dağıtılacak ve A Grubu paylar karşılığında A Grubu, B Grubu paylar karşılığında B Grubu paylar verilecek.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim