Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sorunlarını çözmeye talip olduğunu ve halk için çalışacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, sandık güvenliği için çalıştıklarını, Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde ülkelerine göndereceklerini ve Türkiye'yi 'Beşli Çeteler'den kurtaracaklarını ifade etti. Ayrıca, adaleti tesis etme sözü verdi ve çocukların aç yatmayacağı, temel hizmetlerin kesintisiz olacağı bir Türkiye vaadinde bulundu.
12 Mayıs 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınır hattında incelemelerde bulundu ve yasa dışı geçiş iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ile donatılmış ve görevini başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Yasa dışı geçişle ilgili videoların ve fotoğrafların Türkiye sınırlarıyla ilgisi olmadığını ifade etti ve eleştirilere, 'İsteyen, kendine güvenen varsa yasadışı geçişi denesin' diyerek meydan okudu.
24 Mayıs 2023

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Türkiye'deki mülteci karşıtı söylemleri ve göç politikalarını ele alan bir rapor yayınladı. Raporda, AKP'nin 2019'dan itibaren mülteciler üzerinde denetim ve baskı kurduğu, Suriyelilerin güvenlik meselesine dönüştürüldüğü ve göçün kriminalize edildiği belirtiliyor. Ayrıca, ana muhalefetin geri göndermeye dayalı mülteci söylemi öne çıkarken, sol partilerin mülteci meselesine yeterince ağırlık vermediği savunuluyor.
21 Mayıs 2024

Rahmi Turan, AKP iktidarının Türkiye'deki sorunlara çözüm getirme gücünün kalmadığını ve ekonomiyi çıkmaza sokan zihniyetin değişmedikçe ülkenin düzelmeyeceğini savunuyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmemesinin nedeninin ülkeye olan güvensizlik olduğunu belirtiyor. Demokrasi ve hukuk sistemindeki sorunlara dikkat çekerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmadığını ve haksız yere cezaevlerinde tutulanların olduğunu vurguluyor.
22 Haziran 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye'de kayıtlı 3 milyon 103 bin 606 Suriyeli olduğunu açıkladı. Bu Suriyelilerin 530 bin 217'si İstanbul'da yaşıyor. İPA, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine dayanarak hazırladığı raporda, Türkiye'de ikamet izniyle kalan yabancı sayısının 1 milyon 109 bin 25 olduğunu belirtti. Ayrıca, 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'de 126 bin 766 düzensiz göçmen yakalandı.
8 Ağustos 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP Gençlik Kolları'nın 'Suriyeliler gidecek' yazısını paylaşarak, içişleri bakanı olması halinde sadece Suriyelileri değil, Türkiye'de sorun yaratan tüm yabancıları göndereceğini belirtti. Özdağ, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş ve bugün saat 11:00'de ortak bir basın toplantısı düzenleyecekleri bilgisini vermişti. Bu görüşme, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kimin destekleneceği konusunda kritik öneme sahip.
24 Mayıs 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, hem CHP hem de AKP ile görüştüklerini ve her iki partiye de aynı şartları sunduklarını belirtti. Özdağ, anayasanın ilk dört maddesi, 66'ncı madde ve terörle mücadele konularında taviz verilmeyeceğini, sığınmacıların vatanlarına dönmesi gerektiğini ifade etti. AKP'nin sığınmacılar konusunda kendi planlarını uygulamak istediğini, ancak Zafer Partisi'nin 13 milyon sığınmacının bir yıl içinde geri gönderilmesi planını kabul etmediğini ve bu nedenle içişleri bakanlığını talep ettiklerini, ancak AKP'nin bu talebi reddettiğini söyledi.
12 Haziran 2023

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren uygulamanın geleceği hakkında yaptığı açıklamalar, sınırlamanın kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda belirsizlik yaratmıştır. Bu sınırlama, yüksek kiralar nedeniyle hem kiracıları hem de ev sahiplerini mağdur ediyor. Kiracılar için asıl sorun, gelirlerin düşük kalması ve sıradan bir evin kirasının asgari ücretin üçte ikisini götürmesidir. Alaattin Aktaş, kira sorununun çözümünde orta yol bulunamadığını ve mevcut sınırlamanın bir çözüm üretilmediğinin itirafı olduğunu belirtiyor.
27 Şubat 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da yasal olarak yaşayan yabancıların sayısının 1 milyon 92 bin 697 olduğunu açıkladı. Bu yabancıların 350 bin 532'si geçici koruma altındaki Suriyelilerden oluşuyor. Yerlikaya, İstanbul'da 103 mobil göç noktasında 197 bin 555 kişinin sorgulandığını ve 57 bin 745 kişinin düzensiz göçmen olarak tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, vizesi veya ikamet izni biten ya da gönüllü olarak ayrılan yabancıların sayısı ve dokuz ay içinde yakalanan düzensiz göçmen sayısı da paylaşıldı.
6 Mart 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Arslan Bulut, Erdoğan'ın 15 yıllık Suriye politikasının iflas ettiğini savunuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklamaları, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine karşı daha aktif bir askeri işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye'nin kuzeyinde bir 'teröristan' devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor. Bulut, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu eleştiriyor.
31 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sözcü TV'de katıldığı bir programda, İstanbul'daki mülteci nüfusunun artışına ve bunun siyasi sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, eğer denetlenmezse 2050 yılında İstanbul'un beşte birinin mültecilerin oylarıyla yönetilebileceğini belirtti. Ayrıca, seçim süreçlerinde yaşanan bazı sorunlara ve Sinan Oğan'ın seçim kararlarına değindi. Muharrem İnce'nin seçim matematiğindeki etkisine ve Kılıçdaroğlu için destek iddialarına da yorum yaptı.
22 Mayıs 2023

Ayşenur Arslan, Devlet Bahçeli'nin 25 Haziran'daki TBMM grup konuşmasında, Türkiye'yi 3. Dünya Savaşı fikrine ısındırmaya çalıştığını iddia etti. Arslan, Bahçeli'nin konuşmasının Erdoğan'a Sinan Ateş mesajı vermek amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın mültecilerin geri dönüşü ve Suriye politikası hakkındaki açıklamalarına dikkat çekti. Arslan, Suriye ile normalleşme sürecinin önemine vurgu yaparak, bu sürecin Türkiye'ye de yansımasını temenni etti.
27 Haziran 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A Haber canlı yayınında Türkiye'deki düzenli göçmen sayısının 4 milyon 888 bin 286 olduğunu açıkladı. Bu göçmenlerin biyometrik kayıtlarının bulunduğunu ve konumlarının bilindiğini belirtti. Yerlikaya, düzensiz göçmenlere karşı yıllardır mücadele ettiklerini ve bu kapsamda İstanbul'da dokuz göç mobil noktası kurduklarını ifade etti.
26 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, ittifaklar ve seçim stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu. Kadıgil, bazı şehirlerde TİP listesinden seçime girilmesinin daha uygun olacağını belirtti. Özellikle HDP'nin milletvekili çıkaramayacağı illerde TİP'in seçime girmesinin HDP'ye zarar vermeyeceğini ifade etti. Kadıgil, İstanbul gibi stratejik illerde de TİP'in yarışabileceğini söyledi. Sosyal medyada Kadıgil'in bu yaklaşımı eleştirilere neden oldu. Eleştiriler, TİP'in HDP sayesinde mecliste temsil edildiğini ve kendi başına yeterli desteği olmadığını öne sürdü.
15 Mart 2023

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir kız çocuğuna akrabası olan bir Suriyelinin cinsel tacizde bulunması üzerine halk sokağa döküldü ve Suriyelilere ait ev ve işyerlerine saldırılar düzenlendi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, tacizcinin gözaltına alındığını ve tutuklandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayları vandallık olarak nitelendirerek muhalefetin söylemlerini eleştirdi. Taha Akyol, bu olayların Türkiye'nin göçmen taşıma kapasitesinin üstünde göçmen kabul etmesinden kaynaklandığını belirtti.
2 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, 2016 yılında Türkiye ile imzaladığı göç anlaşması çerçevesinde Suriyeli mültecilere yardım amacıyla Türkiye'ye mali destek sağladı. Ancak Avrupa Sayıştayı, bu fonların nasıl kullanıldığına dair etkili bir denetim yapamamaktan ve gerekli verilere ulaşamamaktan şikayetçi. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetçilere bilgi vermeyi reddetmesi, fonların eğitim alanında nasıl kullanıldığını belirlemeyi güçleştirmekte. Bu durum, AB tarafından finanse edilen projelerin etkisini ve sürdürülebilirliğini ölçme çabalarını olumsuz etkiliyor.
25 Nisan 2024

Akif Beki, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin Türkiye için ne anlama gelebileceğini tartışıyor. Eski Almanya Şansölyesi Merkel'in Türkiye'nin istikrarının Avrupa için önemli olduğunu belirten sözlerine atıfta bulunarak, aşırı sağcı liderlerin de benzer bir yaklaşım sergileyebileceğini öne sürüyor. Ancak, bu durumun Türkiye üzerindeki baskıyı artırabileceği ve iç siyasette radikal sağa kayışı hızlandırabileceği belirtiliyor. Avrupa'nın siyasi istikrarsızlığının Türkiye'ye olumsuz etkileri olabileceği vurgulanıyor.
11 Haziran 2024

Metin Yeğin, Türkiye'deki göçmenlerin artık bu ülkede kalıcı olduklarını ve geri dönmeyeceklerini belirtiyor. Göçmenlerin bir gün işe gitmeme eylemiyle büyük şehirlerin nasıl durduğunu örnek vererek, göçmenlerin toplumdaki güçlerini ve önemlerini vurguluyor. Ayrıca, göçmenlere eşit yurttaşlık haklarının verilmesinin önemini savunuyor ve bu hakların savunulmamasının işçi sınıfının en alt kesimini görmezden gelmek anlamına geleceğini ifade ediyor.
5 Mayıs 2024
İşaretlediklerim