İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve yardım girişlerini engellemesi sonucu açlık, susuzluk ve ilaç eksikliği yaşanan bölgede ölümler artıyor. Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nde bir çocuğun daha yaşamını yitirmesiyle, bu nedenlerle ölenlerin sayısı 30'a ulaştı. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in ablukası nedeniyle yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 32 bin 226'ya yükseldiği bildirildi.
28 Mart 2024

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 14 bin 532'ye yükseldi. Gazze'deki hükümetin verdiği bilgiye göre, saldırılarda hayatını kaybedenlerin 404 kişi artışla bu sayıya ulaştığı ve ölenlerin en az altı bininin çocuk olduğu belirtildi.
22 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 210 İsraillinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Bu bilgi, Hamas'ın iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığı haberinin ardından geldi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılarda 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı.
21 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Gazze'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve bölgede sığınmış yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için plan hazırlama talimatı verdi. Netanyahu, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki dört taburunun yok edilmesinin savaşın hedeflerine ulaşılması için gerekli olduğunu belirtti. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27 bin 947 Filistinliyi öldürdü, 67 bin 459 Filistinliyi yaraladı. İsrail, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti.
9 Şubat 2024

7 Ekim'den bu yana Gazze'de İsrail saldırıları sonucunda ölü, yaralı ve kayıp sayısının 110 bini geçtiği bildirildi. Gazze hükümetinin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 bin 960 kişi hayatını kaybetti, bu kişiler arasında 13 bin 500 çocuk, 9 bin kadın, 364 sağlık çalışanı, 48 sivil savunma personeli ve 133 gazeteci bulunuyor. Ayrıca, 72 bin 524 kişi yaralandı ve 7 bin kişi enkaz altında kaldı. Saldırılar nedeniyle Gazze'nin altyapısında büyük yıkım meydana geldi ve maddi hasar 30 milyar doları aştı.
9 Mart 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında bir sivil kafile hedef alındı ve 70 kişi hayatını kaybetti. Gazze İçişleri Bakanlığı, evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin oluşturduğu üç ayrı kafileye saldırı düzenlendiğini belirtti. Filistin resmi haber ajansı Wafa, saldırıyı 'yeni bir katliam' olarak nitelendirdi.
13 Ekim 2023

Gazze'deki yetkililer, İsrail'in saldırıları sonucu ölen Filistinlilerin sayısının 17 bin 177'ye çıktığını açıkladı. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu ve son iki günde 930 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, ABD'nin İsrail'i uyardığı ve saldırıların ocak ayında sona erebileceği iddia edildi.
7 Aralık 2023

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini açıkladı. Hanegbi, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadephia Koridoru'nun yüzde 75'inin İsrail kontrolünde olduğunu belirtti. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 670'e, yaralıların sayısı ise 9 bin 600'e yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından bu bilgileri paylaştı.
15 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından, İsrail ağır bir karşı saldırı başlatmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, bu saldırılarda ölenlerin sayısı 4 bin 137'ye, yaralananların sayısı ise en az 13 bin oldu.
20 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısının 2 bin 750'ye yükseldiği, yaralı sayısının ise 9 bin 700 olduğu bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından bu bilgileri paylaştı.
16 Ekim 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinli sayısının 16 bin 248'e ulaştığı bildirildi. Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in resmi savaş ilan ettiği ve son bir haftalık ateşkesin bitmesiyle Gazze'nin yeniden bombalandığı belirtildi. Gazze'deki hükümete bağlı medya ofisi, ölenlerin 7 bin 112'sinin çocuk, 4 bin 885'inin kadın olduğunu ve 81 gazetecinin de hayatını kaybettiğini açıkladı. Ayrıca 7 bin 600 kişinin kayıp olduğu ifade edildi.
5 Aralık 2023

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik bir saldırı başlattı. Saldırı sonucunda en az 22 İsrailli hayatını kaybetti ve 545 kişi yaralandı. Olayla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında öldürülen sivil sayısının Hamas teröristlerinden daha fazla olduğunu kabul etti. Gazzeli yetkililere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırılarında 35,091 Filistinli hayatını kaybetti. Blinken, İsrail'in geniş çaplı bir işgalin yüksek maliyetlere ve potansiyel kaosa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu ve ABD'nin İsrail'e sivilleri koruma ve Refah'ın işgalinden kaçınma yönünde baskı yapmaya devam ettiğini belirtti.
13 Mayıs 2024

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda El-Aksa televizyonu spikeri ve gazeteci Muhammed Selame'yi öldürdüğünü açıkladı. Bu son ölümle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun öldürdüğü gazeteci sayısı 133'e yükseldi. Aynı dönemde, en az 13 bin 430'u çocuk, 8 bin 900'ü kadın olmak üzere toplam 30 bin 631 Filistinli hayatını kaybetti ve 72 bin 43 kişi yaralandı.
6 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı için bir tarih belirledi. ABD, İsrail'in İran'a geniş kapsamlı bir saldırı düzenlememesi şartıyla Refah saldırısına onay verdi. Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail saldırıları sonucu en az 34 bin kişi hayatını kaybetti ve birçok Filistinli Refah'a sığındı. ABD daha önce İsrail'i bu saldırı planından vazgeçirmeye çalışmıştı, ancak İsrail İran'ı saldırıya kışkırtarak baskıyı kırmayı başardı.
18 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği ve 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı 'trajik hata' olarak nitelendirdi. Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada saldırıyı araştırdıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurmasına hükmetmişti, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırıyı gerçekleştirmişti.
27 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim