Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi'ne yeni rektörler atadı. Atamalar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümleri uyarınca gerçekleştirildi.
11 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde beş yurt, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi mağdur edecek. Üniversite yönetimi, bu krizi çözmek için öğrenci kulüplerini odalarından çıkarıp kampüsün uzak bir noktasına taşımayı planlıyor. Ancak öğrenciler, bu kararın kulüpçülük kültürünü yok edeceğini ve yurt krizine çözüm getirmeyeceğini belirtiyorlar. Ayrıca, kriz sonrası kulüp odalarının fakültelere tahsis edileceği belirtiliyor.
15 Ağustos 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'ye 'Brütüs Naci' diyerek eleştirdi. Kılıçdaroğlu, İnci'nin üniversitedeki hocaları kovduğunu, öğrencilere şiddet uygulattığını ve üniversitenin dünya sıralamasında gerilediğini belirtti. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) tahliyesi konusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak tahliyenin bu karardan önce gerçekleştiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, adaletsizlik ve baskı yapanları asla affetmeyeceğini söyledi.
31 Ocak 2023

ODTÜ yönetimi, mezuniyet törenini iptal etmek istemiş ancak öğrencilerin baskısı sonucu düzenlemek zorunda kalmıştır. Yönetim, pankartların denetleneceğini ve ülke bayrakları haricinde bayraklara izin verilmeyeceğini açıklamış, ancak öğrenciler bu kısıtlamalara tepki göstermiştir. Törende, 'kayyım rektör' Verşan Kök yuhalanmış ve 'Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz' sloganları atılmıştır. Ayrıca, yasaklara rağmen LGBTİ+ bayrağı açılmıştır.
27 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yedi üniversiteye rektör atadı. Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre; Altınbaş Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi'nin yeni rektörleri belirlendi.
15 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan'ın işine, mahkeme kararına rağmen, üçüncü defa son verildi. Candan, daha önce de iki kez işten çıkarılmış ve her seferinde yargıya başvurarak işine geri dönmüştü. Ancak, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından Candan'ın görevine son verilmiş ve bu durum yargıya taşınmıştır. Candan, daha önce Boğaziçi rektörlüğüne karşı açtığı iki görevden alma işlemi iptali ve işe iade davasıyla bir de disiplin cezası iptali davasını kazanmıştı.
24 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların kartlarını iptal etmeye devam ederken, 1973 mezunu Semih Bilgin'in kartının iptal edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, mezun kartlarıyla ilgili düzenlemenin olmamasını ve iptal işleminin telafisi güç zararlar doğurma ihtimalini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite yönetimi, iptal işlemlerini genellikle tebliğ etmiyor ve gerekçe göstermiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı.
23 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 156. mezuniyet törenini 5-6-7 Temmuz 2023 tarihlerinde her fakülte ve enstitü için ayrı diploma dağıtım törenleri şeklinde gerçekleştireceğini duyurdu. Geçmişte toplu olarak düzenlenen mezuniyet törenleri, öğrenci protestoları nedeniyle artık bölümlere özel olarak yapılıyor. Geçen sene toplu törenin iptal edilmesi üzerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemiş, bu durum okul yönetimi tarafından tehditlerle karşılanmış ve bazı mezunların okula giriş kartları iptal edilmişti.
31 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, alternatif mezuniyet törenine katıldığı gerekçesiyle bazı mezunların kartlarını iptal etti. Mahkeme, üniversitenin mezun kartları üzerinde geniş yetkisi olduğunu ve iptal kararının yasal olduğunu belirtti. İptal edilen bir mezunun avukatı, rektörlüğün bu yetkiyi olumsuz yönde kullandığını ifade etti. Üniversite, Haziran 2022'den bu yana 138 mezunun kartını iptal ederek üniversiteye girişlerini yasakladı.
11 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Kennedy Lodge'da çalışan dört personeli tazminatsız olarak işten çıkardı. İşten çıkarılan personelin yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akrabaları ve tanıdıkları getirildi. İşten çıkarmalar, mesai saatlerinde yapılmak istenen değişikliğe çalışanların yazılı talimat talep etmeleri ve sözlü değişikliği kabul etmemeleri sonrasında gerçekleşti. Çalışanların okula giriş kartları iptal edildi ve özel eşyalarını almaları engellendi. İşten çıkarılan personel Dev Turizm Sendikası üyesiydi ve avukatları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirtti.
10 Nisan 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

İstanbul'da bulunan Kabataş Erkek Lisesi'nin 115'inci Geleneksel Pilav Günü'nde, okul müdürü Muharrem Bayrak ve Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı Ahmet Çağlar, okulun mezunları tarafından protesto edildi. Mezunlar, düdük çalarak ve alkışlarla tepkilerini ifade ettiler. Protestonun nedenleri arasında 'yedi yıldır bitmeyen Feriye Sarayı yurt inşaatları', 'Üsküdar ve Ümraniye'deki erkek yurtlarında yapılan cemaat toplantıları' ve 'okul müdürünün liyakatsizliği' gösterildi.
11 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından görevine iki kez son verildikten sonra mahkeme kararıyla görevine geri döndü. Candan, ilk olarak 2021'de görevden alınmış ve yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. 2022'de mahkeme, Candan'ın görevine iade edilmesine karar vermişti. Ancak, Candan'ın görev süresi 2022'de bir kez daha uzatılmamıştı. 2023'te mahkeme, Candan'ın görevden alınmasını ikinci kez hukuksuz buldu ve Candan resmen görevine geri döndü.
23 Haziran 2023

İstanbul Barosu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in tarikat ve cemaatlerle işbirliği yaptığını belirtmesi üzerine, laiklik ilkesine ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bakan Tekin, TBMM'de yaptığı konuşmada, çeşitli kurumlarla yapılan protokollerden bahsetmiş ve tarikat, cemaat yapılarıyla da protokol yapmaya devam edeceklerini ifade etmişti. İstanbul Barosu, suç duyurusunda, bu tür işbirliklerinin Türk Medeni Kanunu, Tevhidi Tedrisat Kanunu ve Milli Eğitim Temel Kanunu gibi yasalara aykırı olduğunu ve laik Cumhuriyet hukukuna zarar verdiğini belirtti.
27 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depremzede ve sosyo-ekonomik durumu kötü olanlar dahil binlerce öğrenci yurtsuz kaldı. Üniversiteye bağlı beş yurt, 'depreme dayanıklı olmadığı' gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanının yaklaşık yarısını, yani 2 bin 500 kişilik bir kontenjanı ortadan kaldırıyor. Okul yönetimi, öğrencilerin sorularını ve çözüm önerilerini yanıtsız bırakıyor. Öğrenciler, okul yönetiminin bu tutumu karşısında kendi çabalarıyla çözüm arıyor.
30 Temmuz 2023

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Yücel, sınavda HDP'nin kapatılması gibi güncel siyasi konulara değinen bir soru sorduğu için üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı. Üniversite rektörlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 53'üncü maddesi gereği sınavı iptal etti ve öğrencilere 19 Ocak'ta yeniden sınav yapılacağını duyurdu. Yücel'in görevden uzaklaştırılması, akademik ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açabilir.
14 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, hukuk fakültesinde doktor öğretim üyesi olarak görev yapan bir akademisyen, beden eğitimi bölüm başkanlığına vekaleten atandı. Üniversitede, yönetimle yakın ilişkileri olan kişilerin birden fazla göreve getirildiği ve alan dışı atamaların devam ettiği belirtiliyor. Rektör Naci İnci'nin de hukuk fakültesi dekan vekili ve fizik bölümü öğretim üyesi gibi birden fazla görevi bulunuyor. Atamalar, üniversite içindeki bazı tartışmaların ve eleştirilerin bir parçası olarak görülüyor.
24 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nikah şahidi olduğu AKP'li vekil İsmet Uçma'nın damadı Hikmet Balcı işe alındı. Üniversiteye Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonra 400'den fazla personel mülakatla alındı. Yolsuzluk şüphelisi Faruk Yakaryılmaz'ın bilgi işlem daire başkanlığına getirilmesi ve işe alım komisyonunda yer alması, KPSS puanı düşük adayların işe alınması ve bazı komisyon üyelerinin yakınlarının üniversiteye alınması gibi iddialar ortaya atıldı. Ayrıca, işe alım sürecinde adaylara dini inançlarına yönelik sorular sorulduğu iddia edildi.
12 Nisan 2023
İşaretlediklerim