2023 yılında Borsa İstanbul'da 47 şirket halka arz edildi ve bu şirketlerin toplam halka arz büyüklüğü 59,8 milyar lira oldu. Halka arz edilen hisseler, yatırımcılara kısa sürede büyük getiri sağladı. Şu anda 80 şirket, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) halka arz için onay bekliyor. Onay bekleyen şirketler arasında n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda ve Penti gibi markalar bulunuyor.
30 Ekim 2023

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Borsa İstanbul'da şirketlerin hisse geri alım programlarına yönelmesiyle geri alım hacmi 25 milyar lirayı aştı. Bu programlar, üç aydan üç yıla kadar değişen sürelerde uygulanıyor. En büyük hisse geri alım programını 9 milyar lira ile Türk Hava Yolları başlattı. Ayrıca, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Halkbank ve Aksa Akrilik gibi büyük şirketler de milyarlarca liralık hisse geri alım programları duyurdu.
22 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Escar Filo Kiralama Hizmetleri AŞ'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle 14 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek gibi işlemleri kapsıyor. Bu tür işlemler, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı bir şekilde oluşmasına engel olabilecek yanıltıcı hareketler olarak nitelendiriliyor.
5 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da, yüksek enflasyondan korunmak isteyen tasarruf sahiplerinin ilgisini çeken ve geçtiğimiz yıl rekor kıran yatırımcı sayısı, 20 Ocak tarihi itibarıyla ilk defa haftalık bazda düşüş gösterdi. 11 hafta süren artışın ardından 83 bin kişinin borsadan çıkmasıyla yatırımcı sayısı 3 milyon 892 bin 902'ye geriledi.
22 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da AVHOL, CEMAS, KLRHO ve TUCLK hisseleri 24 Ekim 2023'e kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. AZTEK hisselerinde brüt takas uygulanacak ve açığa satış ile kredili işlem yasağı devam edecek. VANGD hisseleri ise emir paketi tedbiriyle işlem görecek ve açığa satış ile kredili işlem yasağıyla brüt takas tedbirleri uygulanmaya devam edecek.
25 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Bizim Toptan Satış Mağazaları ve Platform Turizm Taşımacılık, bu hafta yatırımcılarına temettü dağıtacak. Bizim Toptan Satış Mağazaları bugün hisse başına 0,75 lira, Platform Turizm Taşımacılık ise 10 Ekim'de hisse başına 0,064719 lira kar payı ödeyecek.
9 Ekim 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşün ardından Borsa İstanbul'da 12 şirket kendi hisselerini geri aldı. Bu şirketler arasında Türkiye Varlık Fonu'na bağlı olan Halkbank, Vakıfbank, Türk Hava Yolları ve Türkiye Sigorta A.Ş. bulunuyor. Piyasaların mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını beklediği ancak ikinci tur ve belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandığı belirtiliyor. Geçen hafta da 11 şirket hisse geri alımı yapmıştı.
26 Mayıs 2023

Borsa İstanbul endeksi yükselişe geçtiği geçen yılın başından bu yana şirket ortakları toplamda 11 milyar liralık hisse satışı gerçekleştirdi. Aynı dönemde, şirketler de daha önce düşük fiyatlarla satın aldıkları 6 milyar liralık hisseleri yüksek fiyatlara satarak piyasaya geri sürdü. En büyük hisse satışları Doğuş Otomotiv ve Hektaş'ta gerçekleşti. Buna karşın, borsada ortaklar son bir yılda 33 milyar liralık hisse alımı yaptı, ancak bu alımların büyük bir kısmı BBVA'nın Garanti Bankası hisseleriyle ilgiliydi ve net ortak satışı 6,3 milyar lira olarak gerçekleşti.
11 Ocak 2023

Gür-Sel Turizm, Taşımacılık ve Servis Ticaret AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, temettü dağıtımının 26-27 Ekim tarihlerinde yapılacağını duyurdu. Şirket, 2022 yılı karından brüt 10 milyon TL, net 9 milyon TL nakit kar dağıtılacağını belirtti. Ödemelerin peşin yapılacağı ve kalan karın olağanüstü yedek akçe olarak ayrılacağı ifade edildi.
20 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da Sabancı Holding, Alarko Holding, Şişecam, Halkbank ve diğer bazı şirketler dahil olmak üzere toplam 15 şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Şirketler, farklı fiyat aralıklarında ve nominal değerlerde hisse geri alımları yaptılar. Bu işlemler, şirketlerin piyasa değerlerini ve hissedar değerlerini yönetme stratejilerinin bir parçası olarak görülebilir.
3 Şubat 2023

Mayıs ayının ilk haftalarında yaşanan seçim beklentileri sonrasında Borsa İstanbul'da düşüş yaşandı. Bu düşüşle birlikte, birçok şirket hisse geri alımı gerçekleştirdi. Geçen hafta 11 ve üç gün önce 18 şirket hisse geri alımı yaparken, dün itibarıyla 17 şirket daha hisselerini geri aldı. Geri alım yapan şirketler arasında Meditera Tıbbi Malzeme, Ereğli Demir ve Çelik, Hacı Ömer Sabancı Holding ve Halkbank gibi önemli isimler bulunuyor.
25 Mayıs 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte Borsa İstanbul'da pozitif bir hava oluştu. Ancak piyasa bu hafta dalgalı bir seyir izledi. Bu ortamda beş şirket, kendi hisselerini geri alım kararı aldı. Bu şirketler Logo Yazılım, MLP Sağlık, Sabancı Holding, Akfen Gayrimenkul ve Ahlatcı Doğalgaz olarak sıralandı.
23 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Borsa İstanbul'un kapalı olması nedeniyle yatırım fonu işlemlerine ilişkin bazı kararlar aldı. 8 Şubat'tan itibaren, belirli fonların birim pay değeri hesaplamalarını ve katılma payı alım satım işlemlerini durdurma kararı alındı. Bu durum TEFAS ve BEFAS işlemlerini de etkiledi. Pay alım/satım işlemleri durdurulan fonlar için değerleme tarihi olarak pay piyasasının açıldığı ilk gün dikkate alınacak.
9 Şubat 2023

Koroplast Temizlik Ambalaj Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret AŞ, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtma kararı aldı. Temettü dağıtımı 17 Kasım’da yapılacak ve hisse başına net 0,055555 lira ödenecek. Şirketin genel kurul toplantısında brüt 9.700.000,00 TL’nin nakit olarak dağıtılmasına karar verildi ve dağıtım tarihi 17 Kasım 2023 olarak belirlendi.
28 Ekim 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklanmış durumda. Borsa İstanbul, seçim sonrası yükselişe geçmiş ancak bu hafta düşüşe başlamıştır. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da 10 şirket kendi hisselerini geri almıştır. Bu şirketler arasında Etiler Gıda, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.
22 Haziran 2023

Sabancı Holding hissedarı Ömer Sabancı, elinde bulunan holding hisselerinden 2,6 milyon adetini borsada satışa sunmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvurdu. Sabancı Holding'in ödenmiş sermayesi 2,04 milyar lira olduğundan, satışa çıkarılan hisseler sermayenin yaklaşık %0,13'üne tekabül ediyor. Sabancı Holding hisseleri, başvuru günü saat 16:50 itibarıyla %3,1 primle 43,4 liradan işlem görmekteydi.
6 Ocak 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksi, seçimlerin ardından yükselişini sürdürüyor. Bloomberg HT tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da dün en çok değer kazanan hisseler arasında ISKUR, ISATR, VAKKO gibi şirketler yer alırken, en çok değer kaybeden hisseler ise AKFGY, EMKEL, CMENT gibi şirketler oldu. Borsa, 14 Aralık 2023 tarihinde günü yükselişle tamamladı.
15 Aralık 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

Investing tarafından yapılan bir derlemeye göre, 20-24 Mart haftasında Borsa İstanbul'da en çok para girişi olan hisseler arasında Fenerbahçe, Net Holding ve Alkim Alkali Kimya gibi şirketler yer aldı. Bu hisseler arasında Kiler Holding, yüzde 15 değer artışıyla dikkat çekti. Öte yandan, en çok para çıkışı yaşanan hisseler arasında Akfen GYO, Kontrolmatik Teknoloji ve Smart Güneş Enerjisi bulunuyor.
27 Mart 2023
İşaretlediklerim