Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Elon Musk'ı İsrail saldırıları sonucu oluşan yıkımı yerinde görmesi için Gazze Şeridi'ne davet etti. Musk, iki gün önce İsrail'i ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle görüşmüştü. Ayrıca, Musk'ın Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan aktive edilmemesi konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.
29 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs seçimlerinde zaferden şüphe duymadıklarını ve yeni dönemin kapılarını açmayı hedeflediklerini belirtti. Cumhur ittifakının, HÜDA-PAR'ın desteğiyle ve Yeniden Refah Partisi ile DSP'nin katılımıyla genişleyebileceğini ifade etti. Erdoğan, seçim kampanyalarını depremde hayatını kaybeden vatandaşlara saygı göstererek, müzikli mitingler ve klasik yöntemler kullanmadan yürüteceklerini söyledi.
11 Mart 2023

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehini öldüreceğini ve görüntüsünü yayınlayacağını duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından geldi. İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.
9 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın Gazze'yi yönetmeyeceği ve İsrail'in bölgenin genel güvenliğini elinde tutacağı bir plan açıkladı. Plan, çok uluslu bir gücün Gazze'nin yeniden inşasını üstlenmesini ve Mısır'ın da belirli bir rol oynamasını öngörüyor. Filistinlilerin düşmanca eylemlerden kaçınmaları koşuluyla bölge yönetiminde Filistinli kurumların yetkili olacağı belirtiliyor. İsrail ordusunun Gazze'deki savaşın sonraki aşamalarında nasıl ilerleyeceği de planın içinde yer alıyor.
5 Ocak 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın Gazze Şeridi'nden başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısına karşı savaş ilan etti. Netanyahu, düşmana karşı eşi görülmemiş güç ve ölçekte karşılık verilmesi emrettiğini ve düşmanın bugüne kadar ödemediği ölçüde bir bedel ödeyeceğini belirtti. İsrail Başbakanı, 'Bir savaşın içindeyiz ve kazanacağız' dedi.
7 Ekim 2023

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede rehine takası, Gazze'deki durum, ateşkes ve kuşatmanın sona erdirilmesi gibi konular ele alındı. Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölge istikrarı için önemi vurgulandı.
3 Şubat 2024

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023

Google Play Store, Android işletim sistemli cihazlarda Telegram'da Hamas ve İzzeddin Kassam Tugaylarının kanalına erişimi engelledi. Bu karar, Google Play Store'dan Telegram'ı indiren kullanıcıları etkileyecek. Telegram, kullanıcıların uygulamayı kendi internet sitesinden indirerek bu kanallara erişebileceklerini belirtti. İzzeddin Kassam Tugayları'nın ana Telegram kanalı şu anda 760 binden fazla aboneye sahip.
24 Ekim 2023

Karpuz, Filistin dayanışmasının bir sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesi ve Doğu Kudüs'ü ilhak etmesiyle başladı. İsrail hükümeti, Filistin bayrağının Gazze ve Batı Şeria'da sergilenmesini suç saymıştı. Bu yüzden Filistinliler, bayrağın renklerini temsil eden karpuzu sembol olarak kullanmaya başladılar. 2021'de, bir İsrail mahkemesinin Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli ailelerin yerleşimcilere yer açmak için evlerinden çıkarılacağına dair kararının ardından karpuzun sembol olarak kullanılması yeniden gündeme geldi.
3 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yaptığı basın toplantısında, Türkiye'de 1000'i aşkın Hamas üyesinin tedavi gördüğünü söylemişti. Ancak, Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Erdoğan'ın 'Hamas üyesi' değil 'Gazzeli' demek istediğini belirtti. Türkiye, İsrail saldırılarının ardından Gazze'den bazı hasta ve yaralıları Türkiye'ye nakletmişti. Erdoğan'ın bu açıklaması, Hamas'ın terör örgütü olarak nitelendirilmesi üzerine yapılmıştı.
14 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yaşanan ticaret tartışmalarının gölgesinde, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme basına kapalı olarak 2,5 saat sürdü ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırıları, insani yardım ve kalıcı barış konularının ele alındığı belirtildi. Ayrıca, Erdoğan'ın İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin İsrail'e avantaj sağlamaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.
20 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAMAS'ı Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı dönemindeki direniş örgütü Kuvayı Milliye'ye benzetmiştir. Bu benzetme, çeşitli tartışmalara ve eleştirilere neden olmuştur. İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray, Erdoğan'ın bu benzetmesinin olası sonuçlarına dikkat çekerek, bu tür benzetmelerin tehlikeli olabileceğini ifade etmiştir. Çıray, Türkiye'nin geçmişte Filistin-İsrail ilişkilerinde daha dengeli ve hakkaniyetli bir politika izlediğini, ancak AKP'nin iktidara gelmesiyle bu durumun değiştiğini belirtmiştir.
24 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Bilginleri İstişare Toplantısı'nda Batı'yı eleştirerek, İsrail'i eleştiren rektörlerin işten atılmasını ve öğrencilere konuşma hakkının verilmemesini örnek gösterdi. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in insan hakları ihlallerini ve uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalışını eleştirdi. Türkiye'nin Filistin'e olan desteğini ve İsrail'e karşı aldığı ekonomik tedbirleri vurguladı. Ayrıca, İsrail'e karşı uluslararası arenada hukuki adımlar atıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından CHP'yi ziyaret edeceğini ve Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatmak istediğini belirtti. Ayrıca, İsrail ile olan ticari ilişkilerin Filistin'de ateşkes sağlanana kadar durdurulduğunu ve bu kararın Türkiye-İsrail ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerini eleştirerek, Türkiye'nin bu duruma sessiz kalmayacağını vurguladı.
3 Mayıs 2024

Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iptal isteminin arkasındaki nedenler olarak İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve ABD'nin bu saldırılara destek vermesini işaret ediyor. Ayrıca, ABD'nin Hamas'ın Türkiye'de üs kurmasını kabul edilemez bulduğunu ve Erdoğan'ın Putin ile olan ilişkilerinin de iptal kararında etkili olduğunu belirtiyor. Putin'in Türkiye ziyaretinin sürekli ertelenmesi ve Rusya'nın Türkiye'ye olan doğalgaz borcunun ertelenmesi gibi konular da ele alınıyor.
25 Nisan 2024

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ve 'one minute' çıkışına atıfta bulunan paylaşımına tepki gösterdi. Karamollaoğlu, Erdoğan'a 'Tweet atma, ticareti kes.' şeklinde yanıt verdi. Erdoğan'ın paylaşımında, Türkiye'nin tarih boyunca mazlumlara sahip çıktığı ve Filistinli yiğitlere destek verdiği vurgulandı.
18 Mart 2024

Ahmet Hakan, köşe yazısında Fatih Erbakan'ın Türkiye hükümetinin İsrail'e jet yakıtı sattığı ve Kürecik radar istasyonunu İsrail için kullandırdığı yönündeki iddialarını ele alıyor. Hakan, İsrail bakanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaretlerine dikkat çekerek, Erbakan'ın iddialarının bu durumla çeliştiğini öne sürüyor. Ayrıca, Erdoğan'a yönelik artan düşmanlık ve hakaretlerin sebeplerini sorguluyor.
28 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen AKP 31’inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomiden güvenliğe, ulaştırmadan ticarete, savunmadan enerjiye kadar her alanda Cumhuriyet tarihinin altın yıllarını yaşadığını belirtti. Filistin-İsrail savaşı hakkında da konuşan Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu eleştirerek, Filistin halkına desteklerini sürdüreceklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yeni anayasa çalışmaları ve terörle mücadele konularında kararlılığını ifade etti.
2 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'dan 'Sayın Esad' diye bahsetmesi, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinin işareti olarak değerlendirildi. Bu durum, Suriye'nin kuzeyindeki Türkiye destekli silahlı gruplar arasında huzursuzluğa yol açtı. Şam yönetimi, bu grupları terör örgütü olarak nitelendiriyor ve müzakere etmeyeceğini belirtiyor. Normalleşme sürecinde Türkiye'nin bu gruplara desteğini kesmesi ve Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi gerektiği vurgulanıyor.
3 Temmuz 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024
İşaretlediklerim