Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Türkiye'nin birçok siyasi lideri afet bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve destek mesajları yayınladı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremden bir gün sonra Twitter üzerinden OHAL ilanını destekleyen ve taziye mesajları içeren bir paylaşım yaptıktan sonra herhangi bir ziyarette bulunmadı ve beş gündür herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer siyasi liderlerin aksine sahaya inmeyen tek lider olarak dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketini ve sonrasındaki yardım çalışmalarını eleştirdi. Deprem sonucu yaşanan yıkımı 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, iktidarla hizalanmayı reddettiğini ve bürokratik engelleri tanımayacaklarını ifade etti. Yardım malzemelerinin engellere takıldığını belirten Kılıçdaroğlu, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin önemine vurgu yaptı ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ı başlıca sorumlu olarak gösterdi ve onunla görüşmeyi düşünmediğini açıkladı.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem sonrası zarar gören Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde bir miting düzenledi. Bu miting için Kırıkhan Kaymakamlığı'nın kamu personeline katılım emri verdiği öne sürüldü. Erdoğan mitingde yaptığı konuşmada, deprem bölgesine yapılan yardımlar ve çalışmalar hakkında bilgi vererek, yaşanan sıkıntılardan dolayı halktan 'helallik' istedi.
13 Mart 2023

Eski İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, 3 Ağustos 2022'de bir basın açıklaması yaparak Kahramanmaraş'ta olası depremlere karşı yetkilileri uyarmıştı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi ve bu depremler çevre illeri de etkiledi. Uzmanlar daha önce bölgede deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Çabukel'in sosyal medyada gündem olan açıklamasında, 'Depreme hazır değiliz!' ifadesini kullanmıştı.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Erdoğan, bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermiş ve eksiklikleri kabul etmişti. Depremin ardından 22 gün geçmesine rağmen herhangi bir yetkilinin istifa etmemesi dikkat çekerken, Erdoğan'ın grup konuşmasında hesap sorulacağını belirtmesi ve Ankara kulislerinde üst düzey görevden almaların konuşulmaya başlaması siyasi gündemi meşgul ediyor.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) kurulan Deprem Bilim Kurulu'nun raporu yayınlandı. Rapor, depremle ilgili çeşitli konularda haritalar içeriyor ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sadece sorunlu binaların güçlendirilmesinin maliyetinin 360 milyar lira olduğunu belirtti. İmamoğlu, bu maliyetin İBB'nin üç yıllık bütçesinden fazla olduğunu ve hükümetle birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca İstanbul'un Türkiye ekonomisi için önemine değinerek, yatırımların insanlara yapılması gerektiğini vurguladı.
28 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası, AKP Sözcüsü Ömer Çelik Adana'da bir açıklama yaptı. Çelik, AK Parti ve MHP'nin milletvekillerini bölgeye gönderdiğini ve Cumhur İttifakı teşkilatlarının sahada olduğunu ifade etti. Ayrıca, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve tüm arkadaşlarının yardım çalışmalarına katıldığını söyledi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın eleştirilere hedef olmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kızılay'ın depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığını gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kızılay'ı eleştirenlere yönelik ağır sözlerini hatırlatarak, Erdoğan'ın bu duruma ne diyeceğini sorguladı.
26 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören Hatay'da yaptığı konuşmada, medyada yer alan haberlerle sahadaki durumun farklı olduğunu belirtti. Devlet kurumlarının ve bürokratların çalışmak istediklerini ancak karşılarına engeller çıkarıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için iş birliği çağrısında bulundu ve zamanı geldiğinde daha fazla konuşacaklarını söyledi.
7 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş Pazarcık'a giderek depremzedelerle görüştü ve çadır kenti ziyaret etti. Akşener, depremin ilk gününde devletin sesini duyma ve susma günü olduğunu belirtmiş ve deprem bölgesine daha sonra gideceğini, gürültüyle gidildiğinde dikkatin kişiye çekileceğini ifade etmişti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, deprem bölgesindeki çadır ihtiyacı devam ederken ve iktidarın depreme hazırlık konusundaki eksiklikleri eleştirilirken, Kızılay Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya hesabından kendi fotoğrafıyla 'Yarışmayan bir insanı yenemezsin' sözünü paylaşarak eleştirilere yanıt verdi. Kınık, daha önce Hürriyet yazarı Hande Fırat'a verdiği röportajda, görevinden istifa etmeyeceğini ve eleştirilere kulak asmayacağını belirtmişti. Kızılay'ın depremzedelere çadır göndermek yerine Ahbap Derneği'ne çadır ve konserve sattığı iddiaları gündemdeyken bu paylaşım yapıldı.
28 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'da düzenlediği miting, Türk bayrağı taşıyan ve bozkurt işareti yapan kişiler tarafından taşlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda çok sayıda kişi yaralandı. Bu olay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Millet İttifakı'nı hedef alan sözlerinin ardından gerçekleşti. Bahçeli, önceki gün yaptığı konuşmada Millet İttifakı'nı ve CHP'yi sert bir dille eleştirmişti.
7 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta yaşanan ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen bölgelerdeki seçim sonuçları üzerinden depremzedeleri hedef alan siyasi söylemlere tepki gösterdi. Sözcü gazetesinin manşetinde yer alan ve depremzedeleri eleştiren ifadeye karşılık, Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, deprem bölgesindeki insanlara karşı söylenen her şeyde on kez düşünülmesi gerektiğini belirtti ve siyasetin insanların kalbini kırmaya değmeyeceğini vurguladı.
16 Mayıs 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

Erzurum'da düzenlenen miting sırasında Ekrem İmamoğlu'na taşlı saldırı gerçekleşti ve bu saldırıda birçok kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu'nu 'provokatör' olarak nitelendirdi. AKP'li bazı siyasetçiler saldırıyı övücü ifadeler kullanarak İmamoğlu'nu suçladı ve saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştı. AKP Erzurum Belediye Başkanı ve milletvekilleri de benzer suçlamalarda bulundu.
7 Mayıs 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 9 ilde ilan edilen OHAL'in 9 Mayıs'ta sona ereceği AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz tarafından açıklandı. Yavuz, alınan önlemler sayesinde herhangi bir sorun beklemediklerini ifade etti. Bu açıklama, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde geldi.
4 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Meclis'te yaptığı ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın kurşunlanması olayına değinen konuşmasını Twitter üzerinden paylaştı. Kılıçdaroğlu, Akşener'in 'tarihi' olarak nitelendirdiği konuşmasına selam gönderirken, İmamoğlu ise 'Milletin sesini hiç kimse susturamaz' ifadesini kullandı. Akşener, grup toplantısında yaptığı konuşmada Emniyet ve iktidarın açıklamalarını 'kurgu' olarak nitelendirdi ve partililerden direnme sözü aldı.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim