İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği saldırıyı övdü. Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e karşı füze ve havan saldırısı başlatmış, İsrail topraklarına sızan militanlar yüzlerce İsrailliyi öldürmüş ve 2 binden fazlasını yaralamıştı. Saldırının ardından İran'ın bu saldırıyla bir ilgisi olup olmadığı merak konusu olmuştu. Hamaney, İsrail'in başına gelenleri hak ettiğini belirtti ve saldırıyı düzenleyenleri övdü.
10 Ekim 2023

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırıların Ramazan ayı başlamadan önce, yani 11 Mart'tan önce tamamlanması gerektiğini belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun hazır olduğunu ancak sığınan insanların durumuna karar verilmesi gerektiğini ifade etti. Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin ve Almanya gibi ülkeler ile ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in bu harekatına karşı uyarılarda bulundu. Netanyahu, ordunun ve güvenlik teşkilatının gerekli planlamayı yapması talimatını verdi.
10 Şubat 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

İsrail'in ilk saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesiyle devam eden kısa süreli çatışma, her iki tarafın da savaşı uzatma niyetinde olmadıklarını açıklamalarıyla sona erdi. İsrail, bu çatışma sayesinde hava savunma sistemlerinin gücünü ve bölgedeki güç odağı olma iddiasını sergiledi. İran ise, İsrail'e doğrudan saldırı yapabilecek kapasitede olduğunu ve küresel politikalarda dışlanamayacağını göstermiş oldu. Bu olay, her iki ülkenin de bölgesel ve küresel düzeyde mesajlar verdiği stratejik bir çatışma olarak değerlendirilmektedir.
15 Nisan 2024

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığından endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış ve Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığına dair bir rapor paylaşmıştır. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporu üzerine Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını iddia etmiştir.
13 Mart 2024

İsrail, Suriye'nin Halep kentine düzenlediği hava saldırısının ardından, bu kez İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurdu. Saldırıda, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu beş kişi hayatını kaybetti. Zahidi, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün Suriye ve Lübnan sorumlusu olarak görev yapmıştı. İsrail, son zamanlarda özellikle İran ve İran destekli güçlere yönelik saldırılarını artırmıştı.
1 Nisan 2024

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmek istediğinden endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış, özellikle Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun eylemlerinin İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığını rapor etmiştir. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporuna dayanarak ABD'nin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını öne sürmüştür.
13 Mart 2024

Suriye yönetimi, İsrail'in Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarına yeni bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail, 2011'den bu yana Suriye'deki İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara zaman zaman saldırılar düzenliyor. Ancak İsrail yetkilileri, genellikle Suriye topraklarına düzenlenen saldırılar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor. Şam Havalimanı'ndaki saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiği ve iki havalimanının pistinde hasar oluştuğu belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar Gazze'de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması durumunda Refah'a saldırı başlatılacağını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, tüm uyarılara rağmen saldırı planlarını teyit etti. Gantz, İsrail'in sivil kayıpları en aza indirmek için Amerikalı ve Mısırlı ortaklarıyla koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti. Netanyahu, saldırıyı Ramazan ayından önce, yani 10 Mart'tan önce tamamlamak istiyor.
19 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

İsrail'in, Gazze'ye kara harekatı öncesi ABD'nin bölgedeki birliklerini korumak için savunma sistemi kurmasını beklediği belirtildi. The Wall Street Journal'a göre İsrail, kara harekatı için ABD'nin bölgeye hava savunma sistemleri kurmasını bekliyor. ABD'nin bölgede bir düzine hava savunma sistemi kurmaya hazırlandığı ve böylece bölgedeki tüm birliklerini füzelerden ve roketlerden korumayı hedeflediği ifade edildi. ABD'li yetkililerin, söz konusu savunma sistemlerini kurana kadar İsrail'i beklemeye ikna ettiği aktarıldı.
25 Ekim 2023

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırılarla ilgili olarak Mısır'ı suçladı. Smotrich, Mısır'ın Hamas'ın silahlanmasında büyük bir rol oynadığını ve 7 Ekim'deki saldırılardan dolayı büyük sorumluluk taşıdığını belirtti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasındaki esir takası görüşmeleri için Kahire'ye temsilci gönderilmemesi çağrısında bulundu ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın Kahire'ye gönderilmesi yerine Gazze'ye saldırıların devam etmesini savundu. İsrail devlet televizyonu, esir takası görüşmeleri için İsrail'in Kahire'ye heyet göndermesi konusunda Tel Aviv'de istişarelerin sürdüğünü bildirdi.
12 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

ABD, İsrail-Filistin savaşına müdahil olacak herhangi bir örgüt veya devlete karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye karadan girmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. İran veya İran destekli güçlerin de İsrail'in kara harekatı başlatması durumunda savaşa müdahil olacağı iddia edilirken, ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderdi ve hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı genişletmeye kalkışacak herhangi bir örgüt veya ülkeye karşı askeri eylemde bulunmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
22 Ekim 2023

ABD istihbaratı ve İsrailli bir yetkiliye göre, İran 6 Şubat'taki Türkiye depremleri sonrasında yardım taşıma bahanesiyle Suriye'ye askeri malzeme taşıdı. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, İran yardım kamyonlarına 30 İHA ve askeri malzemeler yerleştirdi. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu konu hakkında yorum yapmazken, Iraklı yetkililer ABD belgesindeki bulguları 'sahte' olarak nitelendirdi. Pentagon, İran'a ait bir İHA'nın Suriye'de bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırıda bir kişinin öldüğünü, altı kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Mayıs 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Haseke bölgesinde ABD askerlerine yönelik İHA saldırısına karşılık olarak Deyrizor'da İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçlerine ait iki tesisi hedef aldı. Saldırı sonucunda sekiz örgüt mensubu öldürüldü. 23 Mart'taki İHA saldırısında yaralanan altı ABD personelinin sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin devam ettiği belirtildi.
30 Mart 2023
İşaretlediklerim