İstanbul Beyoğlu'nda Sururi Mehmet Efendi Mahallesi'nde bir istinat duvarının çökmesi sonucu, yolun altından kayan toprak ve beton molozları Beyoğlu Mustafa Kandıralı Güzel Sanatlar Lisesi'nin henüz faaliyete geçmemiş bahçesine düştü. Bahçedeki ağaçlar devrildi ve bazıları yanındaki Sururi Ortaokulu'nun bahçesine düştü. Beyoğlu Belediyesi ekipleri, olay yerine gelerek güvenlik önlemleri aldı ve üç binayı tahliye edip mühürledi.
4 Mayıs 2023

2013'te faaliyete geçen İstanbul Beyoğlu'ndaki Park Otel'in imar planları ve inşaat ruhsatı, Danıştay tarafından iptal edildi. Otelin yüksekliği ve zemin katının altında bulunan yedi katın emsal hesabına dahil edilmemesi nedeniyle inşaat ruhsatının şehircilik ilke planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca, otelin bodrum katlarının kullanım kararları ve yapılaşma hakları yoğunluk artışına yol açarak sosyal ve teknik altyapıya yük getirdiği ve kentsel maliyetleri artırdığı ifade edildi.
1 Ağustos 2023

Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin ardından Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın zaferi, piyasalarda belirsizliğin azalmasına ve yeni ekonomi yönetimi ile izlenecek politikalara olan odaklanmaya yol açtı. Bu durum, borsada özellikle çimento şirketlerinin hisselerinde önemli bir yükselişe sebep oldu. Konya Çimento, Oyak Çimento ve Bastaş Başkent Çimento gibi şirketlerin hisseleri yüzde 10'a yakın oranlarda artış gösterdi. AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana inşaat sektörünü ekonominin lokomotifi olarak belirlediği biliniyor.
29 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ Genel Kurulu'nun önerisi üzerine su fiyatlarına yüzde 15 zam yapılmasını onayladı. İBB'nin ilk teklifi yüzde 48 zam yapılması yönündeydi ancak bu oran revize edilerek yüzde 15 olarak belirlendi. Yeni tarifeler konut ve iş yerleri için farklı kademelerde uygulanacak ve zamlı tarife hemen yürürlüğe girecek. Ayrıca, su tarifelerinin TÜFE oranına göre aylık olarak güncellenmesi talebi reddedildi.
22 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Salacak sahilinde imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen ve mahkeme kararıyla yıkımına karar verilen bir kafenin yıkımını gerçekleştirmek üzere bölgeye ekiplerini gönderdi. Yıkım sırasında İBB İmar Şube Müdürü Ramazan Gülten'in de aralarında bulunduğu üç personel, mekan sahipleri tarafından önce sözlü sonra fiziki saldırıya maruz kaldı. Yaralanan Gülten hastaneye kaldırıldı ve İBB hukuki girişim başlattı. Yıkımın devamı için ilçe kaymakamlığıyla görüşmeler sürüyor.
30 Mayıs 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, İstanbul'daki barajların doluluk oranı son yağışlarla birlikte yüzde 40,20'ye yükseldi. 11 Kasım'da yüzde 16,18'e kadar düşen doluluk oranları, son bir haftada yüzde 5,49 artış gösterdi. Barajlardan Elmalı Barajı en yüksek doluluk oranına sahipken, Kazandere ve Pabuçdere barajları en düşük doluluk oranlarına sahip.
13 Aralık 2023

Türkiye Barolar Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan binaların yapımında sorumlu olan müteahhitler ve diğer görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, binaların projelerine onay veren ve denetimleri yeterince yapmayan idari görevliler hakkında da suç duyurusu yapıldı. Her ilin başsavcılığına bu konuda dilekçe verildi.
10 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile imar düzenlemelerinde değişiklikler yapıldı. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği, bu değişikliklerin kentsel dönüşüm sürecini durdurabileceğini ve yapıların statik açıdan tercih edilmeyen şekillerde inşa edilmesine, plan ergonomisinin, mimari estetiğin ve mülkiyet paylaşımının zarar görmesine yol açabileceğini ifade etti. Dernek, önceliğin riskli yapı stoğunun yenilenmesi olması gerektiğini savunurken, iktidarın İstanbul'da 'rezerv alanlarda' yeni konutlar inşa edilerek riskli bölgelerdeki vatandaşların taşınacağını açıkladığı belirtildi.
13 Mayıs 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı İstanbul Barometresi araştırmasına göre İstanbulluların %76'sı evde en çok 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini konuştu. Araştırmaya katılanların %73,7'si olası İstanbul depremini gündemde tutarken, %29,8'i kendi konutlarının ağır hasar alacağını veya yıkılacağını düşünüyor. Maddi yetersizlikler nedeniyle %21,7'si hasarlı binada oturmaya devam etmek zorunda kalacağını ifade ediyor. İstanbulluların son iki yılda en mutsuz olduğu ay bu yılın şubat ayı olarak belirlendi.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da beklenen büyük Marmara depremine karşı alınacak önlemler kapsamında 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla 350 bin konutun dönüştürülmesini ve belirlenen rezerv alanlara 400 bin yeni konut inşa edilmesini duyurdu. Vatandaşlara 1,5 milyon lira destek sağlanacak, bu destekten 100 bin lirası kira desteği, 800 bin lirası hibe ve 700 bin lirası uygun şartlarda kredi olarak verilecek. Kredilerin ödemesi evler tamamlandıktan sonra başlayacak ve ilk yıl faizsiz olacak. İstanbul'da 600 bin bağımsız bölümün acilen dönüştürülmesi gerektiği ve toplamda 1,5 milyon riskli bölümün dönüştürülmesi hedeflendiği belirtildi.
23 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Aralık ayında inşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,3 azalarak 88'e düştü. Buna karşın, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,2 artışla 112,3'e, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 4,5 artışla 116,8'e yükseldi. İnşaat sektöründe alınan kayıtlı siparişler ve çalışan sayısı beklentisi azalırken, perakende ticarette iş hacmi-satışlar ve gelecek dönem beklentileri arttı.
26 Aralık 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da gerçekleştirilecek olan 'uydu kentler' projesi kapsamında ilk temelin 22 Nisan'da atılacağını açıkladı. Sultangazi-Başakşehir arasında 10 bin konutluk bir alanın inşasına başlanacak. İstanbul'da 1,5 milyon konutun acil dönüşüm gerektirdiği ve bunun %20'sinin çok acil olduğu belirtiliyor. Anadolu yakasında ise Tuzla, Pendik ve Maltepe 'uydu kent' projeleri için planlanan bölgeler arasında.
12 Nisan 2023

Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe-Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, binanın dönemin mevzuatına uygun yapıldığını iddia etti ve site sakinlerinin sonradan yaptığı altyapı çalışmalarının temele zarar verebilecek nitelikte olduğunu öne sürdü. Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlarından tutuklanmıştı. Ayrıca, binanın yapıldığı dönemde zemin analizi şartı olmadığını ve statik projede adının formalite olarak geçtiğini belirtti. Deprem sonrası savcılığa giderek hakkında soruşturma olup olmadığını öğrenmeye çalıştığını ve kaçma niyetinin olmadığını ifade etti.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranları, düşük yağışlar ve artan su tüketimi nedeniyle endişe verici şekilde azalmaya devam ediyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin verilerine göre, barajlardaki doluluk oranı yüzde 22,36 olarak ölçüldü. Bu oran, son dokuz yılın aynı dönemine göre barajlardaki en düşük su seviyesi olarak kaydedildi.
12 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, şubat ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıla göre %18 azalarak 80 bin 31'e düştü. Bu düşüş, Mayıs 2021'den bu yana görülen en düşük seviyedir. Deprem dayanıklı bölgelerde ev fiyatlarının yükselmesiyle birlikte satışlar azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları da %27 azalarak 3 bin 350 oldu.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'çılgın projesi' Kanal İstanbul için İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki Çiftalan köyünde çimento limanı yapılması planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onay verdiği limanın inşa edilmek istendiği alan, balıkların yumurtlama, barınma ve beslenme alanı çıktı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda liman çalışmalarının yapılacağı bölgedeki zeminin habitat yapısının olumsuz etkileneceği belirtildi. Çimento limanını yapmak isteyen YD Madencilik şirketi, söz konusu alanı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden kiralamış.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de konut fiyatları Şubat ayında yıllık bazda yüzde 141,5 arttı. Aylık artış oranı ise yüzde 8,4 olarak kaydedildi ve bu sekiz ayın en hızlı aylık artışı oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de aylık artış sırasıyla yüzde 7,6, 9,5 ve 9,6 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ortalama metrekare birim fiyatı 20 bin 493 lira olurken, İstanbul'da bu rakam 31 bin 802,2 lira olarak belirlendi.
18 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve bu binaların 4 milyon 511 bin bağımsız birimden oluştuğunu belirtti. Yıkık ve yıkılacak bina sayısının 202 bin olduğu, bu binalarda 582 bin bağımsız birimin bulunduğu açıklandı. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim