OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planlarına tepki gösteren öğrenciler, protesto gösterileri düzenledi. Bu süreçte en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilerek okula girişleri engellendi. Girişi engellenen öğrenciler, eğitim ve barınma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler, 'demokratik üniversite' nöbetlerine de devam etmekte.
26 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle beş yurdun önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyeceği, bu yurtların toplam kontenjanının yaklaşık 2 bin 500 kişi olduğu belirtiliyor. Üniversite yönetimi, yurt kapasitesini artırmak için çeşitli planlar yaparken, Boğaziçi Üniversitesi'ni Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) tarafından inşa edilen yurtların yönetiminin üniversitenin yurtlar müdürlüğünden bağımsız olacağı ve sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine hizmet vereceği ifade ediliyor. BUVAKIF'ın kuruluşunun kanuna aykırı olduğu ve AKP'ye yakın isimler tarafından yönetildiği iddia ediliyor.
20 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakülte yapılanması planlarına tepki gösteren öğrencilerin protestoları devam ederken, en az iki öğrencinin okula girişi engellendi. Öğrencilerin öğrenci kartları çalışmadı ve güvenlik tarafından herhangi bir yazılı belge veya gerekçe sunulmadı. Öğrencilere sadece bir günlük yasak olduğu ve öğrenci işleri dekanlığı ile iletişime geçmeleri önerildi. Bu yasakların, son dönemde düzenlenen protestolarla ilgili olduğu belirtiliyor.
25 Aralık 2023

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite diploması, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın YSK'ya diploma ibraz etmesi ve eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın Erdoğan'ın diplomasını bulamadığına dair açıklaması sonrası tekrar gündeme geldi. Marmara Üniversitesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yapılan açıklamalar ve paylaşılan belgeler, diplomanın gerçekliği konusundaki tartışmaları netleştirmek yerine daha da karmaşık bir hale getirdi. Marmara Üniversitesi'nin ve Altun'un paylaştığı belgeler arasında çelişkiler bulunuyor. Ayrıca, diplomanın noter tasdik süreci de şüpheleri artıran bir diğer faktör.
29 Mart 2023

ODTÜ yönetimi, mezuniyet törenini iptal etmek istemiş ancak öğrencilerin baskısı sonucu düzenlemek zorunda kalmıştır. Yönetim, pankartların denetleneceğini ve ülke bayrakları haricinde bayraklara izin verilmeyeceğini açıklamış, ancak öğrenciler bu kısıtlamalara tepki göstermiştir. Törende, 'kayyım rektör' Verşan Kök yuhalanmış ve 'Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz' sloganları atılmıştır. Ayrıca, yasaklara rağmen LGBTİ+ bayrağı açılmıştır.
27 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 farklı üniversiteye yeni rektör atamalarını gerçekleştirdi. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla duyuruldu. Ayrıca, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi üyeliklerine de beş yeni isim atandı. Bu atamalar, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın ilgili maddesi gereğince yapıldı.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan'ın işine, mahkeme kararına rağmen, üçüncü defa son verildi. Candan, daha önce de iki kez işten çıkarılmış ve her seferinde yargıya başvurarak işine geri dönmüştü. Ancak, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından Candan'ın görevine son verilmiş ve bu durum yargıya taşınmıştır. Candan, daha önce Boğaziçi rektörlüğüne karşı açtığı iki görevden alma işlemi iptali ve işe iade davasıyla bir de disiplin cezası iptali davasını kazanmıştı.
24 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 20 Eylül 2007'den beri yürürlükte olan yurt yönetmeliğini kaldırarak yerine yeni bir yönetmelik getirdi. Yeni yönetmelik, 8 Şubat'ta üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edildi ve öğrencilerin yurtlardan atılmasını kolaylaştıran maddeler içeriyor. Yönetmelikteki muğlak ifadeler, sosyal medya paylaşımları ve anayasaya aykırı eylemler gibi sebeplerle öğrencilerin yurtlardan atılmasına olanak tanıyor. Ayrıca, yurtta alkol kullanımı artık yurttan atılma sebebi olarak belirlenmiş.
2 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, bazı mezunlar ve emekli akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemek için kart iptalleri yapmış ve mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamayı sürdürmüştür. Öğretim görevlisi Can Candan'ın üniversiteye girişi, eşi refakatinde olmasına rağmen engellenmiş ve bu durum mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir. Ancak yönetim, mahkeme kararını uygulamak yerine mevzuatı değiştirerek giriş yasaklarını sürdürmüştür. Yönetim ayrıca, öğretim görevlilerinin işine son vererek ve öğretim üyelerine soruşturma açarak onları okuldan uzaklaştırmaktadır.
21 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım rektörü Naci İnci tarafından kurulan ve yönetilen Boğaziçi Üniversitesi Geliştirme Vakfı'na (BUVAKIF), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla vergi muafiyeti tanındı. Vakıf, gelir vergisi, kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi, damga, gümrük vergisinden muaf tutuldu ve KDV ile harç istisnası sağlandı. BUVAKIF, ayrıca meslek odalarıyla proje geliştirebilir hale geldi ve Boğaziçi Üniversitesi'nin Burs Komisyonu'na eklendi. Vakfın kuruluşu ve yönetimindeki isimler, mevcut yasal düzenlemelere aykırılıklar içeriyor ve bu durum hukuki tartışmalara yol açtı.
12 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na (BÜVAK) yapılan ve kamuoyunda 'yandaş atamalar' olarak nitelendirilen mütevelli heyeti üyeliklerine ilişkin atamalar yargıya taşındı. BÜVAK'ın yönetim kurulu, geçmişte okul yönetiminin harcamalarına engel olmuştu. BÜVAK'a Şubat-Haziran 2023 arasında 98, sonrasında ise 65 olmak üzere toplamda 163 yeni üye atandı. Atamaların çoğu, hükümete yakın kişilerden oluşuyor. Vakfın senedi değişikliği ve mütevelli atama yetkisinin kaldırılması da yargı sürecinde. Şubat ve mart aylarında yapılan atamalarla ilgili dava açıldı ve yargı süreci devam ediyor.
27 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan 'kayyım dekan' Murat Önder, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde yönetim bilimleri anabilim dalı başkanlığına kendisini atadı. Önder, bir yıl içinde dokuz farklı göreve atandı ve şu anda yedi görevi sürdürüyor. Bu görevler arasında üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği, fakülte dekanlığı ve bölüm başkanlıkları bulunuyor. Önder'in bu atamaları, Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan seçilmiş dekanların yerine dışarıdan atanan kayyım dekanlar arasında gerçekleşti.
3 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planına tepki gösteren öğrencilere yönelik okula giriş yasağı sürmektedir. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılması ve diğer fakültelerin bölünmesi planı hakkında akademisyenlerin çoğu son ana kadar bilgilendirilmemiş, öğrenciler ise bu plana karşı protesto gösterileri düzenlemişlerdir. 25 Aralık'tan itibaren en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilmiş ve okula girişleri engellenmiştir. 26 Aralık'ta ise bazı öğrenciler suç duyurusunda bulunmuş, dört öğrencinin daha okula girişi yasaklanmış ve toplamda en az 14 öğrencinin okula girişi engellenmiştir.
28 Aralık 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olan Yusuf Ziya Öztürk, 2,5 yıl içinde beş farklı idari pozisyona atandı. İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun göreve gelmesiyle birlikte, Koyuncu'ya ve iktidara yakın kişilerin hızla yükseldiği gözlemlendi. Öztürk, İTÜ'deki kariyerine genel sekreterlik kadrosunda memur olarak başladı ve kısa süre içinde rektör danışmanlığı, Kültür Hizmetleri ve Şube Müdürlüğü gibi görevlere atandı. Bu atamaların bazılarında gerekli şartlar sağlanmadan yapıldığı belirtildi.
20 Kasım 2023
İşaretlediklerim