Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların net döviz pozisyonunun özkaynakları içindeki payının üst sınırını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. Daha önce Aralık ayında bu oran yüzde 20'den yüzde 5'e düşürülmüştü. Yeni düzenleme ile bankaların yabancı para net genel pozisyon/öz kaynak standart oranı artırılmış oldu.
10 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi ile bir araya gelerek bankacılık sektörünün durumu, enflasyon görünümü ve para politikasındaki son gelişmeleri ele aldı. Karahan, 2024'ün ikinci yarısında dezenflasyonun sağlanacağını ve aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek sıkı parasal koşulların devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yaptığı bir ankette dolar ve enflasyon beklentisinin yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
2 Nisan 2024

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Türkiye ekonomisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rasyonel ekonomi politikalarına dönüş izni vermesiyle, Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ve TC Merkez Bankası'nın yeni kadrosu tarafından yönetilmeye başlandı. Ancak, bu yeni ekibin başarılı olabilmesi için, seçimlerden bağımsız olarak enflasyonla mücadeleyi öncelik haline getirmesi gerekiyor. Osman Ulagay, ekonomideki normalleşme sürecinin sancılı olacağını ve ekonominin siyasete alet edilmesinin bedelinin enflasyonla mücadelede ödeneceğini belirtiyor.
27 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Borsa İstanbul'da ACSEL, BFREN, ERBOS ve INTEM hisseleri 17 Kasım'a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. IHYAY hisselerinde aynı dönemde brüt takas uygulanacak. AYCES ve SNKRN hisseleri ise emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Bu tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması ve emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması uygulamalarını içeriyor.
18 Ekim 2023

Borsa İstanbul, 'BIST Geri Alım Endeksi' ve 'BIST Temettü 25 Ağırlık Sınırlamalı 10' adlı iki yeni endeksin 15 Ağustos itibariyle hesaplanmaya başlayacağını duyurdu. BIST Geri Alım Endeksi, geri alım programı olan ve belirli bir oranda payı geri almış olan şirketlerin paylarından oluşacak. BIST Temettü 25 Ağırlık Sınırlamalı 10 endeksi ise piyasa ihtiyaçları gözetilerek hesaplanacak ve BIST Temettü 25 Endeksi'nin yayım sıklığı saniyede bir olarak değiştirilecek.
7 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek ve bürokratik süreçleri azaltmak amacıyla vergi işlemlerinin dijital ortama taşınacağını duyurdu. Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil edilmesi, Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılması ve elektronik tebligat sisteminin genişletilmesi planlanıyor. Ayrıca, fatura, irsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin elektronik olarak düzenlenmesi sağlanacak.
12 Ağustos 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Ekonomist Atilla Yeşilada, 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından Türkiye'de sermaye kontrollerinin getirilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Merkez Bankası'nın döviz kurlarını kontrol altında tutma çabaları ve Kapalıçarşı'da oluşan ikili kur rejimi piyasada belirsizlik yaratıyor. Bankalara döviz çekimine sınırlama getirilmesi için sözlü talimatlar gittiği bildiriliyor. Yeşilada, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda pazartesi günü için sermaye kontrollerine hazır olunması gerektiğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın temmuz ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e geriledi. Dolar/TL beklentisi ise 37,7463'ten 37,3667'ye düştü. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 31,79'dan yüzde 30,02'ye, 24 ay sonrası içinse yüzde 20,33'ten yüzde 19,32'ye indi. Politika faizi beklentisi temmuz ve üç ay sonrası için yüzde 50 olarak belirlendi.
22 Temmuz 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kredi bakiyesi 50 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan şirketler için Özet Döviz Pozisyon Raporlama yükümlülüğünü Ocak 2024'e kadar erteledi. Daha önce bu yükümlülük, 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasındaki kredi bakiyesine sahip firmalar için Ocak 2024'e, 50 milyon TL ve üzeri firmalar için ise 30 Haziran 2023'e ertelenmişti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 50 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesine sahip tüm firmalar için raporlama süresi Ocak 2024'e uzatıldı.
3 Temmuz 2023

Ekonomist Uğur Gürses, döviz kurlarındaki son artışın kur korumalı mevduat (KKM) maliyetini artıracağını ve en iyi senaryoda bile Türkiye'nin ekonomik yükünün en az 300 milyar TL artacağını ifade etti. Gürses, 26 Mayıs itibariyle 125 milyar dolarlık KKM stoku ve dolar/TL kuru 19,90 seviyesinden yola çıkarak, yüzde 17,5'lik bir kur artışı ve yüzde 35'lik bir faiz oranı varsayımıyla bu maliyet artışını hesapladı. Bu durum, önümüzdeki altı ay içinde hazinenin üstleneceği maliyetin 260 milyar TL olacağını gösteriyor.
9 Haziran 2023

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve yapısal dönüşümün bir parçası olarak yeni bir sanayi politikasının uygulandığını açıkladı. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi ve Merkez Bankası'na destek sağlanması gerektiğini, orta vadeli programda belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşılabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yılki düzenlemelerin vergilere odaklandığını, bu yıl ise harcamaların kontrol altına alınacağını ve kesintilere gidileceğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi taslağı çalışmasını iş dünyasının önde gelen isimleriyle paylaşacak. Taslak, vergide adaleti ve etkinliği sağlamak, kayıt dışılığı azaltmak ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak gibi amaçlarla hazırlandı. Şimşek, taslağın detaylarını reel sektörün önde gelen kuruluşlarıyla paylaşarak onların görüş ve önerilerini alacak. Toplantıya TOBB, TİM, MÜSİAD, DEİK, ASKON, TÜRKONFED, TÜRMOB, TÜSİAD ve YASED gibi kuruluşların başkan ve yöneticileri katılacak.
29 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında enflasyonun keskin biçimde düşeceğini öngörmüştü ancak temmuz ayında geçici etkiler nedeniyle aylık enflasyonda artış beklediğini belirtti. Şimşek, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43'e, 12 ay sonrası yüzde 30'a ve 24 ay sonrası yüzde 19,3'e düştüğünü ifade etti. Dezenflasyon sürecinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini ve enflasyon beklentilerinin hedeflerine yaklaştığını vurguladı.
22 Temmuz 2024
İşaretlediklerim