Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 29 Aralık 2023 tarihinde güne önceki kapanışa göre yüzde 0,26'lık bir artışla 7.415,27 puandan başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsanın genel olarak pozitif bir seyir izlediği belirtiliyor. Ancak, İsrail-Hamas çatışmasının başlamasından bu yana endekste dalgalanmalar gözlemleniyor.
29 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da bankacılık endeksi, 25 Mayıs'tan bu yana yüzde 50 değer kazanarak 5780 seviyesine ulaştı. 2022 yılında rekor bir yükseliş gösteren borsa, yeni yılda dalgalı bir seyir izlemiş ve seçim öncesi belirsizlikle dalgalanmalar artmıştı. Seçim sonrası yeni ekonomi yönetiminin politika faizini artıracağı beklentisi vardı, ancak bu artış beklentinin altında kaldı ve enflasyonun kısa vadede düşmeyeceği anlaşıldığı için borsa yatırımları devam etti. BIST-100 endeksi de rekor kırarak 6400 sınırına dayandı.
12 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan satış baskısı devam ediyor ve BIST100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 7'nin üzerinde bir değer kaybı yaşayarak 4.584,48 puana düştü. Bu düşüş sonucunda endekse bağlı devre kesici sistemi ikinci kez devreye girdi ve pay piyasasındaki tüm işlemler geçici olarak durduruldu. İşlemler, devre kesici uygulamasının ardından belirlenen saatlerde kaldığı yerden devam etti. Analistler, BIST100 endeksinde teknik seviyeler olarak 4.800 ve 5.000 puanları direnç, 4.400 puanı ise destek olarak görüyor.
7 Şubat 2023

Borsa İstanbul, gün içerisinde 5600 sınırını aşarak son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Seçimlerin ardından piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklanmış durumda. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasadaki hareketliliğin artabileceğini belirtiyorlar. Mehmet Şimşek'in kabineye girmesi piyasalarda olumlu karşılanmış ve BIST-100 endeksi yükselişini sürdürmüştür.
7 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alım programlarına yoğun ilgi gösterdi. Bireysel emeklilik sistemi portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alım kararı gibi faktörlerle borsada önemli bir yükseliş yaşandı. Saat 11:30 itibariyle endeks yüzde 10'a yakın bir artış gösterdi ve hisse geri alımı yapan şirketlerin hisseleri tavan fiyatlarına ulaştı.
15 Şubat 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 22 Kasım 2023 tarihinde yüzde 0,74 oranında değer kaybederek günü 7.987,03 puandan tamamladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak yüksek seviyelerde işlem görmesine rağmen, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle son zamanlarda dalgalı bir seyir izledi. Endeks, güne 8.046,62 puanla başlamıştı.
22 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 25 Ekim 2023 tarihinde güne yüzde 0,57 yükselişle 8.035,83 puanla başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Ancak İsrail-Hamas çatışması nedeniyle borsa bir süredir dalgalı bir seyir izliyor.
25 Ekim 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Mustafa Aşkın, borsaya yapılan yüklemenin dopingli bir atlete benzediğini ve bu durumun sürdürülebilir olup olmadığı konusunda şüpheler olduğunu belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası borsanın açık tutulması ve hükümetin aldığı önlemlerle borsada yaşanan yükselişe değindi. Aşkın, orta vadeli olarak borsadan olumlu beklentilere sahip olduğunu, ancak kısa vadeli seviyeleri yüksek ve spekülatif bulduğunu ifade etti.
22 Şubat 2023

İş Yatırım analistleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından Türkiye piyasalarının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Analistler, ekonomi politikalarında 'makule dönme' adımlarının atılması halinde Türkiye'nin risk priminde düşüş beklentisi içinde olduklarını belirtti. Ayrıca, yeni kabine yapısının bu yönde bir sinyal olabileceğini ve Türk lirası riski almadan Türkiye varlıklarına yatırım yapmanın önerildiğini ifade ettiler. Piyasanın olumlu bir tutum sergilemesi ve banka hisseleri ile Türkiye Eurobond verim eğrisinin kısa ve orta kısmına yatırım yapılmasının önerildiği aktarıldı.
29 Mayıs 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 28 Kasım 2023 tarihinde güne önceki kapanışa göre yüzde 0,11'lik bir artışla 8.115,99 puandan başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa yüksek seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Ancak son zamanlarda İsrail-Hamas çatışması nedeniyle borsada dalgalanmalar yaşanıyor. Borsa İstanbul, bir önceki günü 8.107,19 puanla kapatmıştı.
28 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,09 değer kaybederek günü 7.441,50 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,22, holding endeksi yüzde 1,44 değer kaybetti. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin beklentiler dahilinde artması ve işsizlik maaşı başvurularının artması, Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaktan kaçınabileceği beklentilerini güçlendirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın finans dünyasının temsilcileriyle bir araya geleceği ve buradan gelecek haber akışının takip edileceği belirtildi.
10 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 30 Kasım 2023 tarihinde güne 8.007,99 puanla yatay bir başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa yüksek seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Ancak son zamanlarda İsrail-Hamas çatışması nedeniyle borsada dalgalanmalar yaşanıyor. Önceki günü 8.009,33 puanla kapatan Borsa İstanbul, yeni işlem gününe hafif bir düşüşle başladı.
30 Kasım 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, 2023 yılında borsa endekslerinde oynaklığın artacağını belirtti ve genç yatırımcılara bütün tasarruflarıyla işlem yapmamaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Geçen yıl enflasyon karşısında korunma aracı olarak kullanılan borsanın, yeni yıla dalgalı bir başlangıç yaptığına dikkat çekti. Ağaoğlu, seçim öncesi ve sonrasında oynaklığın artacağını öngörerek, yatırımcılara sermayelerinin bir kısmını ayırmalarını ve farklı finansal enstrümanlar hakkında bilgi edinmelerini önerdi.
9 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 18 Aralık 2023 tarihinde haftaya yüzde 0,47'lik bir düşüşle 7.956,29 puandan başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak pozitif bir seyir izlemesine rağmen, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar yaşamaktadır. Önceki işlem gününü 7.993,85 puanla kapatan Borsa İstanbul, yeni işlem gününe bir miktar düşüşle giriş yaptı.
18 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin yüzde 5 ve yüzde 7 düşüş sınırlarını aşması sonucunda iki kez devre kesici sistemi devreye girdi ve ardından işlemler tamamen durduruldu. Bu durum, Mart 2021'den bu yana BIST 100 için kaydedilen en büyük günlük düşüş olarak kayıtlara geçti. Sermaye Piyasası Kurulu, depremin ardından açığa satış işlemlerini yasaklamış ve depo şartı getirmişti, ancak bu uygulamanın kaldırılmasıyla endeks sert bir düşüş yaşadı.
8 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 13 Aralık 2023 tarihinde güne yüzde 0,39 oranında düşüşle 7.718,96 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak artış eğilimindeydi, ancak son zamanlarda İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar yaşıyor. Önceki günü yükselişle kapatan Borsa İstanbul, yeni işlem gününe düşüşle giriş yaptı.
13 Aralık 2023

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023
İşaretlediklerim