Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri ve Suriye'de artan gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin bayrağına ve ülkesine sığınan mazlumlara uzanan elleri kırmasını bildiğini belirtti. Bu açıklama, Türkiye'nin hem iç hem de dış politikadaki kararlılığını vurguluyor. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
2 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü savunma ve istihbarat toplantısına katıldı. Toplantıda, Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, terör örgütleriyle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular görüşüldü. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılarını teyit etti ve bölgede istikrarın sağlanması için bu tür toplantıların devamının önemli olduğunu vurguladı.
25 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nefret söylemi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük gibi olguların çatışmaları başlatabileceğini, tırmandırabileceğini ve tekrarına yol açabileceğini vurgulayan bir karar tasarısını onayladı. Kararda, devletlerin ve uluslararası örgütlerin bu tür davranışları kınaması, insan haklarını koruması ve eğitim sistemlerinin barışa hizmet etmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca BM Genel Sekreteri'nden bir yıl içinde bu kararın uygulanmasına ilişkin bir rapor hazırlaması istendi.
15 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

Suriye'nin Hama kentine bağlı Salamiyah'ta 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Türkiye'nin Hatay iline bağlı Yayladağı ilçesinden de hissedildi. Depremin derinliği 7.16 km olarak ölçüldü. Olayın ardından AFAD ve diğer ilgili kurumlar durumu yakından takip ediyor.
16 Ağustos 2024

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan depremler sonrası, bölgeye gönüllü olarak gidenler ve yardım malzemesi taşıyan şoförler, yardımların bölgeye ulaşmadığını ve koordinasyon eksikliği yaşandığını belirtiyor. Gönüllüler, özellikle yemek ve su gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında zorluk çektiklerini, kendi imkanlarıyla alışveriş yaparak ihtiyaçları gidermeye çalıştıklarını ifade ediyor. Ayrıca, yardım malzemelerini teslim edecek yetkililerin bulunamadığı ve arama-kurtarma çalışmalarında teçhizat eksikliği gibi sorunlar yaşandığı aktarılıyor.
8 Şubat 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

Ahbap Derneği Başkanı ve sanatçı Haluk Levent, Nairobi'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Örgütleri toplantısında konuştu. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden çocuklar ve BM çalışanları hakkında bilgi verdi. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya çocukların ölümünü nasıl haklı gösterebileceğini sordu. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin Gazze'ye yardım ulaştırma çabalarından ve karşılaştıkları zorluklardan bahsetti.
10 Mayıs 2024

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki çatışmalara ilişkin olarak bir kez daha 24 saatlik bir ateşkes süresi verdi. Bahçeli, üç gün önce de benzer bir süre vermiş ve ateşkes sağlanmazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini savunmuştu. Bahçeli, Gazze'deki çocuklara yardım etmek ve insanlık mevzisine girmek için gerektiğinde harekete geçeceğini belirtti.
24 Ekim 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
7 Ekim 2023

Mustafa Karaalioğlu, Kayseri'de yaşanan olaylar ve diğer şehirlerdeki benzer tatsız olaylar üzerine düşünülmesi gerektiğini vurguluyor. Suriyeli göçmenlerin savunmasız ve tedirgin olduklarını belirten Karaalioğlu, bu insanlara karşı yapılanların insanlık ayıbı olduğunu ifade ediyor. Suriyelilerin geri gönderilmesi için gerçekçi olunması gerektiğini ve mevcut durumu kabullenmenin ilk şart olduğunu savunuyor. Suriyelilerin geri dönecekleri yerin güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
6 Temmuz 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

Suriye yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile ilişkileri yeniden düzeltme talebine olumlu yanıt verdi. Ancak bu desteğin, 2011 öncesi duruma dönülmesi ve Suriye topraklarındaki yasadışı güçlerin çekilmesi şartına bağlı olduğu belirtildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi için samimi çaba gösteren ülkelere teşekkür edildi.
13 Temmuz 2024

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze Şeridi'nde en az 20 bin yaralının mahsur kaldığını bildirdi. 1 Kasım'da Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından ağır yaralı Filistinliler Mısır'a nakledilmişti. Ancak, MSF'nin açıklamasına göre, hala 20 binden fazla yaralı Gazze Şeridi'nde mahsur durumda ve bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı.
2 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden bir gönüllü, AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını belirtti. Gönüllülerin enkaz bölgelerine kendi imkanlarıyla gittiklerini, uyumak için az hasarlı binaları kullandıklarını ve koordinasyon eksikliği nedeniyle kendi kendilerini organize ettiklerini ifade etti. Ayrıca, hijyen sorunları, salgın hastalık riski ve yardımın ulaşmadığı yerler olduğunu, kayıp çocukların büyük bir mesele olduğunu dile getirdi.
12 Şubat 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la 'onun şartlarıyla' görüşmeyeceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin uzun süreli bozulmasının ardından geldi. Esad yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki tüm birliklerini geri çekmeye hazır olması ve Suriye iç savaşından önceki durumun yeniden sağlanması durumunda Erdoğan'la görüşeceğini belirtmişti. Erdoğan ise Suriye'de terörle mücadele ettiklerini ve bu nedenle çekilmenin söz konusu olamayacağını ifade etmişti.
9 Ağustos 2023

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Ortadoğu sorumlusu Brett McGurk'un PKK'ya Suriye'de özerk bir yönetim kurdurma planını ele alıyor. Selvi, McGurk'un PKK'yı meşrulaştırma çabalarını ve ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üzerinden yürüttüğü stratejiyi eleştiriyor. Ayrıca, ABD'nin 11 Haziran'da Suriye'nin kuzeyinde PKK kontrolünde bir seçim yapmayı planladığını belirtiyor.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim