Kuzey Fransa'da Dieppe yakınlarındaki Galya köyünün kalıntılarını inceleyen arkeologlar, 200 yıllık bir not içeren küçük bir cam şişe buldu. Not, 1825 yılında PJ Féret adlı bir yerel ileri gelenin burada kazılar yaptığını belirtiyor. Bu keşif, arkeologlar için nadir ve büyülü bir an olarak nitelendirildi. Kazı çalışmaları, uçurum erozyonu nedeniyle acil olarak gerçekleştiriliyordu ve Galya dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı.
20 Eylül 2024

Alman arkeologlar, Donau-Ries bölgesinde bir mezarda yaptıkları kazılarda, Milattan Önce 14'üncü Yüzyıl'a tarihlenen bronz bir kılıç buldu. Mezarda bir erkek, bir kadın ve bir çocuğa ait kemikler de keşfedildi. Bavyera Eyalet Yönetimi Anıt Koruma kurumu tarafından yapılan açıklamada, kılıcın üç bin yıldan eski ve olağanüstü iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.
18 Haziran 2023

Glasgow Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’e ait 3 milyon sterlin değerindeki bir heykelin kaybolduğunu duyurdu. Heykel, Rodin’in ünlü ‘Les Bourgeois de Calais’ grubunun bir parçasıydı ve şu anda Glasgow’un sanat koleksiyonlarında bulunmuyor. 1901 yılında Rodin’den satın alınan alçı heykel, 1949 yılında Kelvingrove Park’ta sergilendi. Şu anda kayıp veya çalıntı olarak listelenen yaklaşık bin 750 parça arasında yer alıyor.
19 Ekim 2023

Paris'teki Notre Dame Katedrali'nin çanları, 2019'daki yangından beş yıl sonra ilk kez çaldı. Restorasyon çalışmalarının neredeyse tamamlandığı katedralin, 7 Aralık'ta yapılacak törenin ardından yeniden ziyarete açılması bekleniyor. Fransa Kültür Bakanı, katedrali ziyaret eden turistlerden sembolik bir ücret alınmasını önerdi, ancak Fransa Katolik Kilisesi bu öneriye karşı çıktı. Yangın sonrası katedralin restorasyonu için dünya genelinden 844 milyon avro bağış toplanmıştı.
9 Kasım 2024

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart’ın intihar etmeyi planladığı iki tabanca, Paris’teki Osenat müzayede evinde 1,69 milyon avroya satıldı. Tabancalar, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından ulusal hazine olarak sınıflandırıldı ve ihracatı yasaklandı. Satışa tabancaların orijinal kutusu ve çeşitli aksesuarlar da dahil edildi. Fransız hükümeti, yeni sahibine satın alma teklifi yapmak için 30 ay süre tanıdı.
8 Temmuz 2024

Fransa'nın Meurthe-et-Moselle vilayetinde iki Rafale savaş uçağı, Almanya'daki yakıt ikmali görevinden dönerken havada çarpışarak düştü. Kazada bir pilot kendisini fırlatarak yara almadan kurtulurken, diğer uçaktaki eğitmen ve öğrenci pilotu arama çalışmaları devam ediyor. Fransız Hava Kuvvetleri, kazadan sonra operasyon merkezinin harekete geçirildiğini ve arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını duyurdu. Saint-Dizier hava üssündeki Rafale filosunun görevi, silahlı kuvvetler için pilot ve navigatör yetiştirmek.
14 Ağustos 2024

Fransa'da bir adam, yenilediği evinin bodrumunda bir iskelet keşfetti ve arkeologlar ihbar üzerine yaptıkları kazıda 37 iskelet daha buldu. Evden ayrıca 10 alçı lahit de çıktı. Arkeologlar, bu evin bir mezarlığın üzerine inşa edilmiş olabileceğini ve iskeletlerin yan yana dizili bulunmasının bölgenin bir zamanlar bir mezarlık alanı olduğuna işaret ettiğini belirtti. Uzmanlar, iskeletleri inceleyerek cinsiyetlerini, ölüm yaşlarını ve yaşam koşullarını belirlemeyi planlıyor.
30 Eylül 2024

Belçika'da arkeologlar, Roma döneminden kalma ve üzerinde 'Avoca te' (kendini eğlendir) yazan kupalar buldu. Anvers Üniversitesi Profesörü Christian Laes, 'avocare' kelimesinin Roma medeniyetine ait bir fiil olduğunu, ancak daha önce bir kupada yazdığının görülmediğini belirtti. Bu nedenle keşfin eşsiz nitelikte olduğu ifade edildi.
22 Ağustos 2023

Çorum'da Boğazköy-Hattuşa'da yapılan kazılarda bulunan tabletlerdeki kayıp dil 'Kalaşmaca' çözüldü. Bu tabletlerin Bolu-Gerede civarında yaşayan Kalaşma halkına ait olduğu tespit edildi. Tabletlerde gündelik yaşamdan bayram ve festivallere kadar birçok ayrıntı yer alıyor. Metinler, Almanya Worzburg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Daniel Schwemer tarafından Latin alfabesine dönüştürülerek dijital erişime açıldı.
4 Temmuz 2024

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Paris'te 2019 yılında çıkan yangında büyük hasar gören Notre Dame Katedrali, beş yıllık restorasyon sürecinin ardından yeniden açıldı. Açılış törenine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve 40 devlet ve hükümet lideri katıldı. Tören, Paris Piskoposu Laurent Ulrich'in katedralin kapısına üç defa vurmasıyla başladı ve çeşitli etkinliklerle devam etti. Restorasyon için dünya genelinden 846 milyon avro bağış toplanmıştı.
8 Aralık 2024

Küçük Prens'in nadir bulunan daktilo edilmiş bir kopyası, 1,25 milyon dolara satışa sunulacak. Bu kopya, Antoine de Saint-Exupéry tarafından Nazi işgali altındaki Fransa'dan New York'a sürgün edildiği dönemde daktilo edilmiştir ve var olan üç metinden biridir. Kopya, Saint-Exupéry'nin el yazısı notları ve çizimlerini içeriyor. Kasım ayında Abu Dabi Sanat Festivali'nde satışa sunulacak olan bu kopya, küresel edebi mirasın bir parçası olarak değerlendiriliyor.
26 Ekim 2024

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'a ait olan ve onun kimliğinin bir parçası olarak kabul edilen siyah kunduz keçe şapka, Fontainebleau'daki Osenat müzayede evinde 1,9 milyon avroya (yaklaşık 59 milyon lira) satıldı. Şapkanın 19. yüzyıl boyunca Napolyon'un sarayının levazım subayının ailesinde kaldığı ve iyi korunduğu belirtildi. Ayrıca müzayedede Napolyon'a ait diğer eşyalar da satışa sunuldu.
19 Kasım 2023

Norveç'in Jomfruland Adası'nda, evinin bahçesinde kaybettiği altın küpeyi arayan bir aile, Viking dönemine ait olduğu düşünülen bir mezar parçası ve yuvarlak kemer tokası buldu. Uzmanlar, buluntuların 9'uncu yüzyılda yaşamış bir kadının cenazesine ait olduğunu değerlendiriyor. Aile, buldukları kalıntıları resmi makamlara teslim etti.
29 Eylül 2023

Danimarka'daki NY Carlsberg Glyptotek Müzesi, Burdur Boubon Antik Kenti'nden kaçırılan Roma İmparatoru Septimius Severus'a ait heykel başını Türkiye'ye iade etti. 1960'larda yasadışı kazılarla yurt dışına kaçırılan eser, 1970'te Danimarka'ya satılmış ve 1979'da müzedeki gövdesiyle birleştirilmişti. Prof. Dr. Jale İnan'ın çalışmaları, eserin kökeninin belirlenmesinde önemli rol oynadı. Bu iade, Türkiye'nin kültürel mirasının korunması ve uluslararası işbirliği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
26 Kasım 2024

Fransa, 3 bin 500 parçadan oluşan üç antik eseri Etiyopya'ya diplomatik bir törenle iade etti. Eserler, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa yakınlarında yapılan kazılarda bulunmuş ve Fransız Büyükelçiliği'nde saklanıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Afrika mirasını iade etme vaadine rağmen, geniş kapsamlı iade konusunda hayal kırıklığı devam ediyor. Teslim törenine Fransız Dışişleri Bakanı ve Etiyopya Turizm Bakanı katıldı.
3 Aralık 2024

1912 yılında batan Titanik gemisinin enkazına turist götüren bir denizaltı kayboldu. Fransa, arama çalışmalarına destek olmak için bir gemi ve su altı arama robotu gönderdi. ABD Donanması da uzman ve kurtarma sistemi gönderileceğini duyurdu. Kayıp denizaltıda beş kişinin olduğu ve içindekilerin yaklaşık 40 saatlik oksijen rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor.
21 Haziran 2023

İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından çalınan Claude Monet'nin 'Bord de Mer' adlı tablosu, 83 yıl sonra asıl sahiplerinin torunlarına iade edildi. Tablo, 1941'de Viyana'dan kaçan bir çifte aitti ve savaş sırasında kaybolmuştu. 2016'da Fransa'da bir sergide ortaya çıkan eser, daha sonra ABD'de bir antika satıcısı tarafından satın alındı ve Washington'da yaşayan bir çifte satıldı. Çift, tablonun geçmişini öğrendikten sonra FBI'ya teslim etti ve eser torunlarına geri verildi.
10 Ekim 2024

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde bir inşaat alanında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit içerisindeki dört çömlek kül kabı, Müze Müdürlüğü'nde arsa sahipleri ve avukatın nezaretinde açıldı. Çömleklerin M.S. 1-2. yüzyıla tarihlendiği ve içlerinden insan kemikleri çıktığı belirlendi. Lahit, 3 Nisan'da bir bina inşaatı sırasında kepçe operatörü tarafından keşfedilmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileri ile polis gözetiminde alandan çıkarılmıştı.
11 Nisan 2023
İşaretlediklerim