Murat Ağırel, Göcek'teki MUÇEV Marina'nın deniz erişimini kısıtlamasını eleştiriyor. Fethiye Belediyesi'nden alınarak bakanlık tarafından MUÇEV'e kiralanan marina, yüksek tekne bağlama ücretleri ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan yapılan projelerle gündeme geldi. Bölge sakinlerinin yargıya taşıdığı konu, mahkeme tarafından kamu yararına uygun bulunmadı ve belediye ruhsatı iptal etti. Ancak MUÇEV, mühürlenen alanı ertesi gün tekrar açarak deniz kıyısına erişimi kapattı.
27 Temmuz 2024

Edirne'de kuraklık ve tarımsal sulama nedeniyle su seviyesi azalan Meriç Nehri'nde, akışın hızlandırılması için temizlik çalışmaları yapılacak. İlk olarak Uzunköprü ilçesi Çakmak Köyü yakınındaki pompa istasyonuna su aktarılacak ve ardından nehir yatağında çalışmalar sürdürülecek. Edirne Valisi Yunus Sezer, bu çalışmaların tarımsal sulama için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Çakmak Barajı'ndaki çalışmaların devam ettiği ve kışın da Meriç Nehri'nden baraja su aktarılacağı ifade edildi.
9 Temmuz 2024

Niğde Bor'da, AK Partili Belediye Başkanı Serkan Baran'ın kardeşi Sabri Baran'a ait şirket, güneş enerjisi santrali kurmak üzere imar planı dışında kalan bir arazi için imar planı değişikliği talebinde bulundu. Bor Belediyesi, talebi kabul ederek arazinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı olarak imar planını değiştirdi. Başkan Baran, şirketin kardeşine ait olduğunu doğrulayarak, yasal şartların uygun olması halinde güneş enerjisi santrali kurulmasında bir sakınca görmediğini belirtti.
21 Mart 2024

Artvin'in Arhavi ilçesi, Cengiz Holding'in madencilik faaliyetleri nedeniyle halkın tepkisiyle karşı karşıya. MAPEG'nin geçen ay yaptığı maden arama sahası ihalesinde, Eti Bakır 5 milyon TL bedelle Arhavi ve Hopa'daki toplam 10 köyü kapsayan 1930,92 hektarlık alanın ihalesini kazandı. Bu durum, bölgenin ekosistemine ve tarım-hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceği endişesiyle halkın protestolarına neden oldu.
21 Ağustos 2024

Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz tarafından ifşa edilen, FAO'nun 'Türkiye'de Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı' adı altında duyurduğu projenin, AB ve Japonya tarafından finanse edildiği belirtiliyor. 2017'de başlayan ve Türkiye'nin yüksek nüfusa sahip on ilini kapsayan bu plan, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların sosyo-ekonomik entegrasyonunu ve dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, projenin ikinci etabında eğitimler verilmeye başlanmış.
17 Şubat 2024

Kıbrıs'ın kuzeyinde devam eden bir külliye inşaatı, 20 Mart'ta KKTC Yüksek İdare Mahkemesi'nde görüşülecek bir dava nedeniyle durma riskiyle karşı karşıya. İnşaatın bir bölümü, 1973 yılında Canev Denner tarafından satın alınan ve 1974 askeri harekâtından sonra askeri bölge ilan edilen, ancak 2017'de mal sahibine geri verilen bir arazi üzerinde bulunuyor. KKTC hükümeti, inşaat sınırının genişlemesiyle bu araziyi mal sahibinin haberi olmadan kamulaştırdı. Mahkeme, Anayasa'nın ilgili hükümleri doğrultusunda karar verirse inşaatın durması bekleniyor.
17 Mart 2024

Mersin'in Anamur ilçesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne limanına feribot seferleri haziran ayında başlayacak. Seferler 1,5 saat sürecek ve 450 kişilik bir yolcu feribotu kullanılacak. Mersin Valisi Hamza Pehlivan, iskelede gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve gümrüklü bir alan oluşturulduğunu belirtti. İskele işletmesi bir anonim şirkete verildi ve seferlerin başlamasıyla Türkiye ile KKTC arasındaki ulaşım kolaylaşacak.
31 Mayıs 2024

Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği iş birliğiyle yürütülen Denize +1 Nefes projesi kapsamında, müzisyen Mercan Dede Marmara Denizi'nde kaydedilen seslerden ilham alarak 'Mercanların Senfonisi' eserini besteledi. Proje, denizlerin yağmur ormanları olarak nitelendirilen mercanların korunmasını ve Marmara Denizi'ndeki su altı yaşamının zenginleştirilmesini hedefliyor. Proje kapsamında dalgıçlar tarafından kaydedilen sesler, eko-akustik uzmanı İpek Oskay tarafından analiz edildi. Mercan Dede, bu seslerden ilham alarak deniz canlılarının ses ve görüntülerini kullanarak bir senfoni oluşturdu.
12 Haziran 2024

Suudi Arabistan, Batılı şirketlerin desteğiyle geliştirilen 500 milyar dolarlık Neom ekolojik kent projesi kapsamında, The Line adlı dikey şehir inşaatı için bölge sakinlerinin evlerini terk etmelerini istedi. Devlet, evlerini boşaltmayanlara karşı güvenlik güçlerine vur emri verdiği ve bir kişinin öldürüldüğü, 47 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Proje, Suudi ekonomisinin petrole olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor ve 2030 yılında tamamlanması planlanıyor. İnsan hakları kuruluşları ve uydu görüntüleri, bölgede ciddi tahribat ve zorunlu tahliyeler olduğunu ortaya koyuyor.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim