Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir müfredat değişikliği üzerinde çalıştıklarını ve bu değişikliği Aralık ayında kamuoyuna açıklamayı planladıklarını belirtti. Tekin, değişiklikle çocuklara gereksiz ve düzeylerinin üstünde bilgi yüklemesi yapılmayacağını, derslerin tamamında sadeleşme olacağını ifade etti. Tekin, müfredattaki ağırlığı hafifletmeyi amaçladıklarını ve bu çalışmalar tamamlandığında her ders için oluşturulan komisyonların gerekli değerlendirmelerde bulunacağını söyledi.
1 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel sektörde çalışan öğretmenler ve sendikalarla yapılan görüşmelerin kısa sürdüğü iddialarına yanıt verdi. Tekin, öğretmenlerle sürekli görüştüklerini ve problemlerinin çözümü için adımlar attıklarını belirtti. Ayrıca, öğretmenlerin taban maaş taleplerinin sosyal medya üzerinden tartışılmaması gerektiğini vurguladı. Öğretmenler ise Meclis Parkı'nda 32 gündür oturma eylemi yaparak taban maaş talep ediyor.
26 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönemde artan öğretmenlere yönelik şiddet vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı teessür içinde olduklarını ve bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek yeni müfredat hakkında öğretmenlere seslenerek, programların felsefesini ve hedeflerini içselleştirmelerini istedi.
24 Haziran 2024

Selin Nakıpoğlu, 'Türkiye Yüzyılı' adlı yeni eğitim müfredat taslağının, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın seçim kampanyası sloganı olduğunu ve bu durumun bir eğitim programından ziyade parti programı niteliği taşıdığını öne sürdü. Nakıpoğlu, müfredatın ideolojik bir vurgu içerdiğini ve siyasal İslam'ı kalıcı hale getirmeyi amaçladığını iddia etti. Ayrıca, müfredatın hazırlanış sürecinde eğitimcilerin yer almadığını, bunun yerine tarikatlar ve siyasi iktidarla bağlantılı sivil toplum kuruluşlarının etkili olduğunu belirtti.
4 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Türkiye'de 123 devlet ve 65 vakıf olmak üzere toplam 188 üniversite bulunuyor, ancak birçoğu yeterli eğitim standartlarını karşılamıyor. Bu durum, üniversite mezunlarının beklentileri ile iş dünyasının ihtiyaçları arasında büyük bir uyumsuzluk yaratıyor. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile yapılan sohbette, gençlerin sanayi sektörü yerine hizmet sektörünü tercih etmesi ve yüksek nitelikli iş gücünün yurtdışına göç etmesi gibi konular tartışıldı. Eğitim politikalarında ciddi reformlar yapılması gerektiği vurgulandı.
26 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için ailelerin 'erkeklerle aynı okula göndermek istememe' endişesine çözüm olarak kız çocukları için ayrı okulların açılabileceğini belirtti. Bu açıklama, sosyal medyada ve kamuoyunda ciddi eleştirilere yol açtı. Eleştiriler, bu tür bir ayrımın laik eğitim sistemine ve karma eğitim ilkesine aykırı olduğu, gerici bir zihniyeti yansıttığı ve cinsiyet ayrımcılığını pekiştireceği yönündeydi.
12 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün üniversiteleri ertelemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaktan eğitime geçilmesi kararı sonucu, özel yurtlarda kalan öğrenciler yurtta kalmadıkları günler için de ücret ödemeye devam etti. Öğrenciler, üniversitelerin açılma ihtimaline karşı yurt ücretlerini ödemeye devam ederken, sözleşmelerini feshetmek isteyenler cayma bedeli ödemek zorunda kaldı. Bazı yurtlar öğrencilerin kalmasına izin verirken, bazıları izin vermedi. Öğrenciler ve aileler, bu durumdan maddi olarak mağdur olduklarını ve çözüm bulunmasını talep ediyor.
31 Mart 2023

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy ve diğer ücretli öğretmenler, TBMM bahçesinde bir basın açıklaması yaparak mali sorunlarını ve çalışma koşullarını anlattı. Atasoy, 90 bin ücretli öğretmenin asgari ücretin altında maaş aldığını ve yarım sigorta primiyle çalıştıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin sendikalaşamadıklarını ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorunların çözümü için çağrıda bulundu.
26 Ocak 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. Depremzedelerin uzaktan eğitimi takip edebilmek için yeterli altyapı ve kişisel alanları olmadığı, internet erişimlerinin sınırlı olduğu ve psikolojik olarak da uzaktan eğitimi kaldıramadıkları belirtiliyor. Öğrenciler, yurtlarına ve üniversitelerine dönmek istediklerini ifade ediyorlar.
27 Şubat 2023

Özel okulların fiyatlarına yapılan zamlar yüzde yüzü aştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği yüzde 65 zam sınırı sadece ara kayıtlarda geçerli olabildi. Sektör temsilcileri, okul ücretlerindeki zammın enflasyonla ilgili olduğunu belirtirken, veliler özel okul ücretlerinde bir düzenleme yapılmasını talep ediyor. Türk Eğitim Derneği Başkanı, öğretmenlerin yaşayabilmesi için en az yüzde 80 zam yapılması gerektiğini ifade etti.
25 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel, yumuşama mesajları vererek kararlı ve ısrarlı olduklarını belirtiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılan CHP ziyaretlerinde artık kabalık yerine simit ve börek ikramı yapılıyor. Toplumda kutuplaşmadan beslenenler bu yeni durumdan rahatsızken, diyalog ve müzakereyi destekleyenler olumlu karşılıyor. Ahmet Hakan, toplumsal kutuplaşmanın azalmasının bazı kesimlerde rahatsızlık yarattığını ifade ediyor.
5 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AKP'li Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı açık mektupta, deprem felaketinin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesini 'vahim bir hata' olarak nitelendirdi. Çelik, YÖK'ün üniversite yöneticilerini tehdit ettiğini iddia etti ve Erdoğan'dan gerçekleri YÖK'e değil, 'yağcılık yapmayan' rektörlere sormasını istedi. Ayrıca, KYK yurtlarının kapasitesinin artırılarak depremzedelerin yerleştirilmesinin mümkün olduğunu savundu ve YÖK'ün yapısal değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

Zülal Kalkandelen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın demokrasiye sıcak bakmadığını ve siyasal İslamcı bir yol izlediğini öne sürüyor. Erdoğan'ın anayasayı değiştirme ve laikliği ortadan kaldırma hedeflerinin altını çiziyor. Ayrıca, CHP'nin muhalefet rolünü nasıl benimsediğini ve toplumsal direnişin nasıl dizginlendiğini tartışıyor. Kalkandelen, eğitimde dinselleşme ve çocuklara yönelik Kuran kursları gibi konuların müzakere edilip edilmediğini sorguluyor.
5 Mayıs 2024

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin giderek kötüleştiğini ve bu durumun hem hizmet alanlar hem de sunanlar için ciddi sorunlar yarattığını belirtti. Sağlık Bakanı'nın açıklamalarına göre, poliklinik ve acil servis başvuru sayıları artmış, ancak bu durumun övünülecek bir şey olmadığını, aksine eleştirilmesi gereken bir durum olduğunu vurguladı. Ayrıca, sağlık sistemindeki randevu sürelerinin yetersizliği ve basamaklandırılmamış sağlık hizmeti yapısının sorunları artırdığını ifade etti.
9 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CHP ve İYİ Partili milletvekillerinin deprem bölgesindeki eğitimciler ve öğrencilerin durumuna ilişkin sorularına yanıt verdi. Özer, özel okullarda çalışan öğretmenlerin istihdamı konusunda bakanlık olarak herhangi bir çalışma yürütmediklerini belirtti. Öğretmenlerin, Sosyal Sigortalar Kanunu ve İş Kanunu kapsamında iş sözleşmeleri uyarınca görev aldıklarını ve mücbir sebeplerle görevlerinden ayrılmak isteyenlerin ilgili işlemleri yapabileceklerini ifade etti.
3 Nisan 2023

Avukat Sedef Erken, otizmli oğlu Ozan için üç yıl boyunca İstanbul, Bodrum ve Tekirdağ'da uygun bir okul bulmak için mücadele etti. Erken, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürlerinin kanunsuz uygulamalarını kanıtlayarak, özel eğitim sınıfı açılmasını talep etti. Ancak, Ozan'ın eğitim hakkı sürekli engellendi ve üç yıldır okula gidemedi. Erken, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurarak, otizmli bireylerin eğitim hakkı için mücadelesini sürdürüyor.
13 Haziran 2024
İşaretlediklerim