31 Mart seçimleri, AKP'nin hegemonya kuramadığını ve muhalefetin, özellikle CHP'nin, önemli başarılar elde ettiğini gösterdi. CHP, 1977'den bu yana ilk kez bir seçimde en büyük parti oldu. Seçim sonuçları, AKP'nin dar bir seçmen kitlesine sıkıştığını ve kutuplaşma siyasetinin artık muhalefete enerji ürettiğini ortaya koydu. İYİ Parti'nin büyük kayıplar yaşadığı, YRP'nin ise seçimlerin kazananlarından biri olduğu belirtildi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin sınırlarına geri çekildiği ve Türkiye siyasetinde her türlü sürprize açık yeni bir dönemin başladığı vurgulandı.
1 Nisan 2024

Almanya'da iktidarda olan üçlü koalisyon hükümetinin oy oranı, yapılan son anketlerde tüm zamanların en düşük seviyesine indi. INSA anket şirketinin verilerine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 17, Yeşiller Partisi yüzde 14, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 6 oy oranına sahip. Son seçimlerde yüzde 25,7 oy oranına sahip olan Başbakan Olaf Scholz’ün partisi SPD, iki yılda yüzde 8,7’lik oy kaybına uğradı. Hristiyan Sosyal Birlik Partilerinin (CDU-CSU) oy oranı ise değişmeyerek yüzde 27 ile birinci sıradaki yerini korudu.
23 Eylül 2023

Aksoy Araştırma'nın 9-12 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde 4 bin kişiyle yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9 oy alırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy almıştır. Ankette diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,7 ve Muharrem İnce yüzde 0,8 oy oranına sahiptir. Partiler bazında ise AKP yüzde 37,2, CHP yüzde 30,5, HDP/Yeşil Sol yüzde 8,2 ve İYİ Parti yüzde 9,1 oy oranlarına sahiptir. Anketin finansmanı Aksoy Araştırma tarafından karşılanmış, ancak anket metodolojisi hakkında bazı bilgilerin eksik olduğu belirtilmiştir.
13 Mayıs 2023

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye için 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4 seviyesine çıkardı. 2025 yılı için enflasyon beklentisini ise yüzde 29 olarak sabit tuttu. Aynı zamanda, banka Türkiye'nin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3,1'e, 2025 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseltti. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 36'nın oldukça üzerinde.
14 Mart 2024

Emek ve özgürlük ittifakı, 14 Mayıs seçimlerine dair politik mutabakat metnini Ankara'da duyurdu. Türkiye İşçi Partisi (TİP), 49 il ve 52 seçim bölgesinde kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklarken, ittifaktaki diğer partiler Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere katılacak. İttifak, seçimlerden güçlü bir halk desteği almayı ve Meclis'te emek, barış ve demokrasi yanlısı bir temsiliyet sağlamayı hedefliyor. Partiler, aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na pazar günü saat 17:00'ye kadar bildirmek zorunda.
8 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

ORC Araştırma'nın 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyları 2,2 puan artarak %44,6'ya, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oyları ise 1,3 puan düşerek %48'e geriledi. Bu durum, ikinci tur ihtimalinin güçlenmesine işaret ediyor. Partilerin oy oranlarına bakıldığında AKP %33,2, CHP %28, İYİ Parti %15,5 olarak belirlendi. Ankette, bir kamuoyu araştırmasında olması gereken bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

Britanya'nın eski başbakanı Boris Johnson, başbakanlık ve milletvekilliği görevlerinden istifa ettikten sonra Daily Mail gazetesinde köşe yazarı olacağını duyurdu. Johnson, köşe yazılarında politikaya da değineceğini ancak bunu sınırlı tutacağını belirtti. İlk yazısı, kişisel bir deneyimini anlatan bir içerikle yayımlandı. Johnson, Covid-19 kısıtlamalarını ihlal eden partilere katılımı ve parlamentoyu yanılttığını kabul etmesinin ardından siyasi baskılar sonucu görevlerinden ayrılmıştı.
17 Haziran 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, seçimlerde partisinin beklediği sonucu alamamasının ardından sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. İnce, seçim sürecinde muhalefetin oylarını böldüğü eleştirilerine rağmen adaylığını sürdürmüş ve partisinin oyunun artacağını iddia etmişti. Ancak kesinleşmeyen sonuçlara göre partisi yüzde 0,92 oy alarak barajın altında kaldı. İnce, seçim sonrası sessizliğini Twitter üzerinden yaptığı ve umut vurgusu içeren bir açıklama ile bozdu.
15 Mayıs 2023

CNN tarafından yapılan bir ankete göre, Joe Biden 2024 Demokrat başkan adayları arasında önde gelse de, Amerikalı seçmenlerin çoğunluğu Biden'ın yeniden seçilmesini ülke için olumsuz bir durum olarak değerlendiriyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 33'ü Biden'ın zaferini olumlu bir adım olarak görürken, yüzde 66'sı bunun bir gerileme veya felaket olacağını düşünüyor. Biden'ın başkan olarak güven oyu oranı yüzde 40'ta kalırken, Demokrat ve Demokrat eğilimli seçmenlerin yüzde 60'ı Biden'ı, yüzde 20'si Robert F. Kennedy'yi ve yüzde 8'i Marianne Williamson'ı aday olarak görmek istiyor.
27 Mayıs 2023

İhsan Aktaş, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklara ve pandemi etkilerine rağmen, seçmenin genel seçimlerde iktidara sert bir mesaj vermediğini ifade etti. Vatandaşların, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı küresel pozisyon, güvenlik riskleri, Erdoğan'ın liderliği ve Cumhur İttifakı'nın birlikteliği gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, devletin bekası ve istikrarına oy verdiklerini belirtti. Yerel seçimlerde ise, seçmenlerin genel bir mesaj vermek amacıyla oy kullandıkları ve bu durumun özellikle ekonomik sorunlardan etkilenen kesimler tarafından belirginleştirildiği vurgulandı. Ayrıca, AK Parti'nin gelecekteki özeleştirilerinde Yeniden Refah Partisi'nin varlığını ve kendi iç dengelerini gözden geçirebileceği öngörüldü.
2 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BBC Türkçe'ye verdiği röportajda, iktidarın seçimlerde 'pis işler' yapacağını ve seçim güvenliğine ilişkin hazırlıklarının olduğunu belirtti. İstanbul'daki yerel seçimlerin tekrarlanması durumunda bile kazanacaklarına olan inancını dile getirdi. Ayrıca, Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye kırgın olmadığını ve seçimleri kazanmaları durumunda Erdoğan ve ailesine karşı intikamcı bir tutum sergilemeyeceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, kaybetme ihtimalini reddederek, kazanacaklarına dair güvenini vurguladı.
4 Mayıs 2023

16 Mart'ta sona eren süreçte, 14 Mayıs seçimlerinde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifaları beklenenden düşük kaldı. Özellikle yargı bürokrasisinden AKP ile iletişime geçen birçok ismin istifa etmemesi parti içinde şaşkınlık yarattı. AKP'ye adaylık için başvuranların sayısı 4 bine yaklaşırken, bürokrasiden gelen başvuru sayısı 200'ü geçti. İstifa eden bazı önemli isimler arasında valiler, belediye başkanları ve bakanlık müdürleri bulunuyor.
18 Mart 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP'nin oy oranı %30,2, CHP'nin ise %23,8 olarak ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı %35'e, cumhur ittifakının toplam oy oranı %42,4'e, millet ittifakının oy oranı ise %38'e ulaşıyor. HDP %9,3 ve Türkiye İşçi Partisi %3,3 oy oranına sahip. Yöneylem Araştırma'nın önceki anketlerinde AKP'nin oy oranı %32 iken, Ağustos 2022'de CHP'nin AKP'yi az bir farkla geçtiği görülmüştü.
12 Nisan 2023

Gelecek Partisi, 14 Mayıs seçimlerine doğru giderken, genel başkan yardımcıları da dahil olmak üzere bazı yöneticilerin görevlerini devretmeleri bekleniyor. Parti, CHP listeleri üzerinden ve Millet İttifakı ile seçimlere katılacak. Parti içindeki bazı gruplar, yasama ve yürütmede görev alacak isimlerin parti yönetimindeki görevlerini bırakmalarını talep ederken, başka bir grup bu değişikliklerin seçimler öncesinde dile getirilmesine karşı çıkıyor. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, her iki tarafı dinledikten sonra değişikliğin seçimlerden önce gerçekleşmeyeceğini belirtti ve seçim sonrası değerlendirme yapılacağını ifade etti.
14 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 87,04 olarak belirlendi.
19 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1537 kişiyle yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 56,8 oy oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2 olarak belirlendi. Aynı araştırma şirketinin bir önceki anketinde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 11,2 puan önündeydi. Partilerin oy dağılımında ise AKP'nin oylarında yüzde 1'lik bir artış gözlemlenirken, CHP'nin oylarında yüzde 0,6'lık bir düşüş yaşandı.
24 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

Türkiye ekonomisine dair analizleriyle tanınan Timothy Ash, piyasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mehmet Şimşek ve ekibinin ekonomi yönetiminde kalması konusunda güvence beklediğini ifade etti. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetimine getirilen Mehmet Şimşek, rasyonel politikalar uygulayacağını duyurmuştu. Ayrıca, Goldman Sachs'in eski stratejisti Robin Brooks, CHP'nin yerel seçimlerdeki başarısının piyasalar tarafından olumsuz karşılanabileceğini ve yeni seçimlere yol açabileceğini öne sürdü.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim