Facebook, Instagram, Threads ve Whatsapp'ın çatı şirketi olan Meta, yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görselleri tespit edip etiketleyebilen bir teknolojiyi devreye sokacağını duyurdu. Bu teknoloji, Meta'nın kendi sistemleri tarafından oluşturulan yapay zeka görsellerini zaten etiketliyor ve kötü amaçlı kullanımla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Meta, bu teknolojinin ses kayıtları ve videolar için çalışmayacağını belirtirken, kullanıcılarından bu tür içerikleri kendilerinin etiketlemelerini istedi. Ayrıca, ChatGPT gibi araçlarla oluşturulan metinleri test etmenin imkansız olduğunu kabul etti.
7 Şubat 2024

Meta, yüz tanıma teknolojisini kullanarak milyonlarca Texaslının biyometrik verilerini izinsiz topladığı gerekçesiyle 1,4 milyar dolar ödeyecek. Texas Başsavcısı Ken Paxton, Şubat 2022'de açılan davanın sonucunda bu uzlaşmanın sağlandığını duyurdu. Bu dava, Texas'ın Biyometrik Tanımlayıcının Toplanması veya Kullanımı Yasası kapsamında açılan ilk dava ve sağlanan ilk uzlaşma olma özelliğini taşıyor. Meta'nın 2011'den beri Facebook'a yüklenen fotoğraflarda yüz tanıma yazılımı kullandığı tespit edildi.
31 Temmuz 2024

Meta'nın yeni sosyal medya platformu Threads, Twitter'ın içerik kısıtlamalarına tepki olarak ilgi gördü ve kullanıcı sayısı 30 milyona ulaştı. Twitter'ın avukatı, Meta'nın Twitter'ın ticari sırlarını ve fikri mülkiyetini yasa dışı bir şekilde kullandığını iddia ederek Mark Zuckerberg'e mektup gönderdi. Mektupta, Meta'nın eski Twitter çalışanlarını Threads uygulamasını geliştirmek için kasıtlı olarak işe aldığı belirtildi. Twitter, fikri mülkiyetinin korunması için hukuki yollara başvurma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.
6 Temmuz 2023

Meta, Türkiye'nin Instagram'ı erişime yeniden açmasından memnun olduğunu ve politikalarını ihlal eden içerik ve hesaplar hakkında Türkiye ile görüşmeye devam ettiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, toplumsal hassasiyetler sebebiyle müdahale ettiklerini ve Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Sekiz gün kapalı kalan Instagram, cumartesi akşamı yeniden açıldı.
13 Ağustos 2024

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta'nın geliri, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11 artışla 32 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde şirketin net karı yüzde 16 artışla 7,8 milyar dolara çıktı. Facebook'un günlük aktif kullanıcı sayısı da yıllık bazda yüzde 5 artarak 2,06 milyara, aylık aktif kullanıcı sayısı ise yüzde 3 artışla 3,03 milyara yükseldi.
27 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk yarısında 11 sosyal medya ünlüsüne toplam 5 milyon 35 bin 994 lira ceza verdi. Bu cezalar, mevzuata aykırı reklamlar nedeniyle uygulandı ve 39 durdurma cezası ile 11 durdurma ve idari para cezasını içeriyor. Cezaların sebepleri arasında reklam olduğunun belirtilmemesi, örtülü tanıtım yapılması ve sağlık beyanı içeren ifadelerin kullanılması gibi nedenler bulunuyor.
26 Ağustos 2024

Reklam Kurulu, yılın ilk dokuz ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle firmalara toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası verdi. Eylül ayındaki toplantıda, 144 dosyadan 118'inin mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek 22 milyon 414 bin 861 lira ceza uygulandı. Karanlık ticari tasarımlar olarak bilinen ve tüketicileri manipüle eden uygulamalar da ele alındı. Bu tür uygulamalarda bulunan firmalara idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.
23 Eylül 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Instagram, kullanıcıların atlayamayacağı 'ad break' adı verilen zorunlu reklamları test etmeye başladı. Şu anda kullanıcılar, paylaşımlar, hikayeler ve reelsler arasında çıkan reklamları atlayabiliyor. Ancak testler başarılı olursa, kullanıcılar bu reklamları atlayamayacak. Bu durum, Instagram'ın reklamsız içerikler için abonelik ücreti talep edebileceği bir modele geçiş yapabileceğini gösteriyor.
4 Haziran 2024

Avukatlık mesleğindeki reklam yasağına ilişkin yönetmelik değiştirildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemelere göre, avukatlar çevrimiçi platformlarda reklam veremeyecek ve reklam yasağını delenler hakkında re’sen soruşturma başlatılacak. Ayrıca, avukatların mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlarda bulunmaları yasaklandı. Bu düzenlemeler, avukatların mesleğin itibarını zedeleyici davranışlardan kaçınmalarını amaçlıyor.
9 Ağustos 2024

Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın 2019 Avrupa Birliği yasalarına aykırı olarak içeriklerini kullandığı Fransız yayıncılara yeterli ücret ödememesi nedeniyle 250 milyon avro ceza verdi. Bu karar, AB'nin 2019'da yayıncılara içeriklerinin yeniden kullanımı için platformlardan adil ücret alma hakkı tanıyan 'komşu haklar' yasasına dayanıyor. Google, şimdiye kadar 450 Fransız yayıncıyla ücret konusunda anlaşmaya vardığını belirtmiş olmasına rağmen, Fransa bu anlaşmaların yeterli olmadığına karar verdi.
20 Mart 2024

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

Meta, 2022'nin dördüncü çeyreğinde 32,2 milyar dolar gelir elde ederek, piyasa beklentisi olan 31,5 milyar doları geride bıraktı. Ancak bu gelir, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalmış durumda. Şirketin yıllık geliri de yüzde 1 azalarak 116,6 milyar dolara düştü. Ayrıca, Meta'nın net kârı 2022'nin son çeyreğinde yüzde 55 azalarak 4,7 milyar dolara geriledi ve yıllık net kârı yüzde 41 azalışla 23,2 milyar dolara indi.
2 Şubat 2023

Fransa hükümeti, sosyal medya influencer'larının filtre kullanımını belirtmelerini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ayrıca, estetik cerrahi ve kripto para tanıtımlarını yasaklamayı planlıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu düzenlemelerle ilk Avrupa ülkesi olacaklarını açıkladı. Tasarı, mecliste görüşülecek ve bir gözetim ekibi, influencer'ların paylaşımlarını denetleyecek. 2017'de yapılan bir başka düzenlemeyle, reklamlardaki rötuşlanmış fotoğrafların belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti.
30 Mart 2023

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Türkiye'deki kullanıcıların kişisel verilerini işleyen WhatsApp ve Meta'ya, Veri Sorumluları Sicili'ne kayıt yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle her birine 2 milyon 665 bin lira idari para cezası uyguladı. Ayrıca, her iki şirkete 30 gün içinde sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirme talimatı verildi.
22 Mart 2023

Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 34,1 milyar dolara, bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin geliri ise 14,8 milyar dolara çıktı. Meta'nın net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 164 artışla 11,6 milyar dolara yükseldi. IBM'nin üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artışla 14,8 milyar dolara yükseldi ve şirketin net karı yılın üçüncü çeyreğinde 1,7 milyar dolara çıktı.
26 Ekim 2023
İşaretlediklerim