Türkiye'de 2005 yılında tüberküloz tanısı alan yabancı hasta oranı %6,8 iken, 2021'de bu oran %15,7'ye yükseldi. İstanbul'da kayıtlı tüberküloz hasta sayısı 2 bin 954 olup, yabancı hasta oranı %25'e ulaştı. Sağlık Bakanlığı, yabancı ülke doğumlular dahil tüm hastaların tedavilerini ücretsiz yapıyor. Tüberküloz hastaları arasında sosyal destek sağlayan İstanbul Verem Savaşı Derneği, tedaviye uyumu artırmak için maddi ve sosyal destek sunuyor. Hastaların tedavi sürecinde karşılaştıkları zorluklar arasında dil engeli, maddi yıkım ve damgalanma bulunuyor. Göçmen hastaların tedaviye uyumu yüksek olmasına rağmen, tanı ve tedavi süreçlerinde yaşanan gecikmeler hastalığın başkalarına bulaşmasına neden olabiliyor.
7 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki aile sağlığı merkezlerine yeterli miktarda tetanos ve hepatit B aşıları gönderemiyor. Yaklaşık altı aydır süren bu sıkıntı nedeniyle, Türk Tabipleri Birliği (TTB) aşı tedarik ve dağıtımındaki sorunların toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor ve Sağlık Bakanlığı'na politika üretme çağrısında bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'nin geçmişte aşı üretimi yapabilen bir ülke olduğu, ancak zamanla dışa bağımlı hale geldiği ve bu durumun Covid-19 pandemisi sırasında daha da belirginleştiği ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı'nın aşı tedarikindeki yetersizliği ve bu konuda bir açıklama yapmaması eleştiriliyor.
26 Nisan 2023

Eris varyantı, Türkiye'deki Covid-19 vakalarını artırdı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok yerde vakaların sayısı hızla yükseldi. Hekimler, uzun süredir görmedikleri radyolojik görüntüler ve ölümlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Hacettepe Tıp Fakültesi, hastanede yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 3'ten yüzde 20'ye çıktığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 verilerini paylaşmayı bırakması nedeniyle, hastalığın toplum sağlığına tam etkisi bilinmiyor. Uzmanlar, Eris varyantına karşı hazırlıklı olunması ve güncel aşıların bir an önce temin edilerek riskli gruplarda uygulanması gerektiğini söylüyor.
30 Eylül 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, depremzedelere gönüllü sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı'na işbirliği teklifinde bulundu ancak herhangi bir yanıt alamadı. Bölgede sağlık hizmetlerinde ciddi organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk yaşanıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları ağır koşullar altında çalışmakta ve tükenmiş durumdalar. TTB ve diğer meslek örgütleri, bölgeye malzeme ve insan gücü ulaştırma konusunda yetkili olmak istiyor, ancak idari izinlerin belirsizliği nedeniyle gönüllü hekimler görevlendirilemiyor.
9 Şubat 2023

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşısının zarar verdiğini iddia edenlere yargı yolunu gösterdi. Dünya genelinde 13 milyar dozdan fazla aşı uygulandığını ve aşıyla ilişkili sadece bir ölüm vakasının olduğunu belirtti. Aşı karşıtı iddiaların temelsiz olduğunu ifade eden Ceyhan, aşıdan zarar gördüğünü iddia edenlerin neden dava açmadıklarını sorguladı. Ayrıca, Covid-19 aşısının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi.
12 Haziran 2023

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği, kızamık hastalığının yayılmasının önüne geçmek için bir dizi önlem sıraladı. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol, 2023'ün ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini ve 1440 tanının doğrulandığını belirtti. Aşısız ve eksik aşılı olguların çoğunlukta olduğu vurgulandı. Basın toplantısında, aşı kampanyalarının hızlandırılması, sağlık çalışanlarının bağışıklanması, toplumun bilgilendirilmesi ve sığınmacı-göçmen nüfusa yönelik koruyucu hizmetlerin artırılması gibi önlemler önerildi.
16 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kadınların doğum kontrol hapı, gebelik testi ve ped gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki ihtiyaçlara yeterince yanıt vermediğini ifade etti. Depremin kadınların yükünü artırdığı, barınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmamasının kadın hastalıklarına yol açabileceği, geçici yerleşim alanlarının düzenlenmemesinin kadınları şiddet ve istismara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Ayrıca, bölgede etkili doğum kontrol yöntemlerinin bulunmasının zor olduğu ve aile planlaması hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
17 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), iki genç doktorun yaşamlarına son verdiğini duyurdu. TTB, intihar açıklamasında ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara idi.
27 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 76. Büyük Kongresi'nde, Etkin Demokratik TTB Grubu ile Tabip Odaları İnisiyatifi arasında çekişmeli seçimler yaşanıyor. Kongrede, TTB'yi iki yıl boyunca yönetecek konsey ve kurullar belirlenecek. Sol görüşlü hekimler bu kez iki ayrı listeyle seçime girerken, gruplar arasında uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Seçimlerin sonucunun, TTB'nin gelecekteki sağlık politikaları ve hekimlerin mesleki hakları üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor.
28 Haziran 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sülük ve hacamat gibi geleneksel tıp uygulamalarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yavuz, bu yöntemlerin yararına dair kanıtların zayıf olduğunu, ancak aşırı uygulandığını belirtti. Ayrıca, bu uygulamaların ciddi komplikasyonları tedavi etmek için modern tıbba başvurulduğunu ifade etti. Yavuz, bu uygulamaların kanıta dayalı olmadığını ve zararlarının çok olduğunu, hatta ölümlere yol açabileceğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Lancet dergisinde, Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) ve hekimlere yönelik iktidar baskısını konu edinen bir makale yayımlandı. Makalede, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması ve uluslararası desteklerden bahsediliyor. Ayrıca, Türkiye'deki sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin 'şiddet salgını' olarak tanımlanabileceği ve hekim göçünün arttığı vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da makalede yer alıyor.
3 Şubat 2023

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) 76. Seçimli Büyük Kongresi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlendi. 'Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' ve 'Çağdaş Türk Hekimleri Birliği' gruplarının yarıştığı seçimde, 487 delegenin 458'i oy kullandı ve tüm oylar geçerli sayıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, 'Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' kazandı. Yeni Merkez Konseyi, Yüksek Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri belirlendi.
30 Haziran 2024

Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, serbest çalışan hekimlerin özel hastane ve tıp merkezlerinde hasta tedavi etme koşulları değiştirildi. Yeni düzenleme, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlayan eski yönetmelikteki bazı maddeleri esnetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), yapılan değişikliklerin temel sorunu çözmediğini belirtti. Hekimler, yönetmelik değişikliklerini protesto etmek için 8 Ocak'ta İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelecek.
7 Ocak 2023

Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye'de şimdiye kadar 12 kişiye M çiçeği enfeksiyonu tanısı konulduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Mpox salgınını küresel acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı, süreci takip ettiğini belirterek henüz ek önlemlere ihtiyaç duyulmadığını açıkladı. TTB, Sağlık Bakanlığı'nı ve ilgili kuruluşları Mpox salgınıyla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yapmaya davet etti.
15 Ağustos 2024

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kapatılan hastanelerin açılması için mücadele eden ve 'Hastanemi Açın Platformu'nun sözcülüğünü yapan eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan'a basına izinsiz demeç verdiği gerekçesiyle kınama cezası verdi. İlhan önce uyarı almış, ardından kınama cezasına çarptırılmıştır. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, verilen cezalara tepki göstermiş ve bu tür cezaların meslekten men edilme gibi daha ağır sonuçlara yol açabileceğini belirtmiştir.
20 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023 yılının ilk dört ayında toplam 881 genç hekimin yurt dışında çalışmak üzere iyi hal belgesi talebinde bulunduğunu duyurdu. TTB, ağır çalışma koşulları ve gelecek kaygıları nedeniyle hekimlerin yurt dışına göç ettiğini belirtti. 2012 yılından bu yana hekimlerin yurt dışına göç etmek için iyi hal belgesi taleplerinde ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. TTB, seçim sonrası oluşacak yeni siyasal düzlemde de bu sorunlarla mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
2 Mayıs 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle, deprem sonrası Hindistan'dan gelen ve İskenderun'da hastane kurarak hizmet veren yardım ekibinin, iddialara göre İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından baskı gördüğü ve erken ayrılmak zorunda kaldığı iddialarını gündeme getirdi. Şık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bu iddialarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmayacağını ve benzer durumda olan başka gönüllü ekiplerin olup olmadığını sordu.
15 Mart 2023

KLİMİK Derneği, Türkiye'de Kraken olarak bilinen XBB.1.5 varyantının dalgasının başladığını tahmin ediyor, ancak Sağlık Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. Dernek, SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlarla yeni varyantlar oluşturmaya devam ettiğini ve mevcut varyantların klinik bulgularının öncekilerden farklı olmadığını belirtiyor. Ayrıca, mRNA aşılarının Omicron alt varyantlarına karşı en etkili olduğu ve aşı şemalarının güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor. Dünya genelinde yapılan 13 milyar doz aşının güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı ifade ediliyor.
30 Ocak 2023

Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye'de şimdiye kadar 12 kişiye M çiçeği enfeksiyonu tanısı konulduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Mpox salgınını küresel acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı, süreci takip ettiğini ancak henüz ek önlemlere ihtiyaç duyulmadığını belirtti. TTB, Sağlık Bakanlığı'nı ve ilgili kuruluşları Mpox salgınıyla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yapmaya davet etti.
15 Ağustos 2024
İşaretlediklerim