Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye'den Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, MİT Başkanı ve diğer yetkililer de hazır bulundu. Erdoğan, Biden'a yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerini iletti ve stratejik mekanizma kapsamında devlet başkanları düzeyinde istişarelerin zamanının geldiğini belirtti. Biden ise Erdoğan'a İsveç ile ilgili diplomasi çabaları ve liderlik için teşekkür etti.
11 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi politikalarını anlatmak ve yabancı yatırımcıları çekmek amacıyla Fransa'nın başkenti Paris'te yatırımcılarla buluştu. Şimşek, daha önce de Körfez ülkeleri, ABD ve Batı yatırımcılarına yönelik benzer ziyaretlerde bulunmuştu. Paris'teki temasları kapsamında OECD Finansal ve Kurumsal İşler Bölümü Direktörü Carmine Di Noia ve Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie ile görüşecek olan Şimşek, ayrıca Franco-German Forum'un akşam yemeğinde Fransız ve Alman yatırımcılarla buluşacak.
19 Ekim 2023

Dünya yıldızı Kylian Mbappe, Almanya'da düzenlenen 17'nci Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gazetecilere konuşarak, Fransa'daki erken genel seçimlerin ikinci turu öncesinde Fransızları aşırı sağa karşı oy kullanmaya çağırdı. Mbappe, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin ilk turda yüzde 33 civarında oy alarak birinci çıkmasını 'felaket' olarak nitelendirdi. Fransız seçmenlere, ülkeyi aşırı sağcıların eline bırakmamaları gerektiğini belirtti.
4 Temmuz 2024

ABD merkezli yatırım bankaları JP Morgan Chase & Co. ve Goldman Sachs, Türkiye'de yapılacak seçimler sonrasında politika faizinin yüzde 30'un üzerine çıkacağını öngörüyor. Türkiye Merkez Bankası, 2021'de yaşanan kur krizinin ardından faiz indirimlerine son vermiş ve son olarak faizi yüzde 13'e çekmişti. Seçimlere kadar mevcut politikanın değişmesi beklenmiyor, ancak seçim sonrası için yatırım bankaları ve BBVA CEO'su Onur Genç, faizlerin artacağını tahmin ediyor.
1 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) yayınladığı rapora göre, G20 ülkeleri emisyon azaltma taahhütlerini yerine getirmiyor ve bu durum, yüzyıl sonunda küresel sıcaklık artışının 2,9 dereceye kadar yükselmesine yol açabilir. 2022'de sera gazı emisyonları yüzde 1,2 artarak rekor seviyeye ulaştı. Enerji sektörü en büyük paya sahipken, ABD ve Çin en çok emisyon üreten ülkeler arasında. UNEP, ülkelerin ulusal katkı beyanlarındaki emisyon azaltım hedeflerini güncellemeleri gerektiğini belirtiyor.
25 Kasım 2023

2007-2009 krizi sonrasında Avrupa'da sol partiler, kemer sıkma politikalarına karşı çıkarak ve yoksulların sorunlarını önceleyerek başarı elde ettiler. Ancak, koalisyonlar içinde düzeni tamir politikalarına ortak oldular ve iç tartışmalarla parçalandılar. Die Linke, Syriza ve Podemos gibi partiler iç sorunlarını kamuoyu önünde tartışarak parçalanırken, Avusturya Komünist Partisi ve Belçika İşçi Partisi disiplinli bir şekilde temel geçim konularına odaklanarak başarı sağladılar. Bu iki partinin başarısı, aşırı sağ dalganın önünü kesmek ve solun önünü açmak için sağ popülist politikaların kopyalanmasından vazgeçilmesi gerektiğini gösteriyor.
11 Haziran 2024

Societe Generale'nin CEEMEA Baş Stratejisti Marek Drimal, yabancı yatırımcıların Türkiye'de ekonomik istikrar ve dengesizliklerin çözümü için ortodoks politikalara geri dönülmesini beklediğini ifade etti. Türkiye'deki seçim belirsizliğinin sona ermesiyle piyasaların yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklandığı, bu durumun piyasada hareketliliği artırabileceği belirtiliyor. Drimal, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yılın geri kalanında sabit tutmasını ve mevcut ekonomik modelin devamını beklediklerini söyledi.
2 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerle ilgili düşüncesinin değişmediğini açıklamasına rağmen, piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun perşembe günkü toplantısına odaklanmış durumda. Toplantıya, faiz indirimlerinin mimarı olarak bilinen ve 'Nas' takipçisi dört PPK üyesi katılıyor. Ekonomist Uğur Gürses, bu üyelerle alınacak kararların güvenilirliğinin ve TL üzerindeki etkisinin önemli olduğunu belirtiyor ve PPK'nın yenilenip yenilenmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.
19 Haziran 2023

Ürdün, başkent Amman'da düzenlenecek ve ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılacağı dörtlü zirveyi, Gazze'deki hastane saldırısı sonrası iptal etti. Zirvenin iptal edilmesinin detayları henüz açıklanmadı.
18 Ekim 2023

Britanya merkezli Telegraph gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferini Avrupa'nın olumlu karşıladığını belirten bir haber yayımladı. Haberde, Avrupalı liderlerin Erdoğan'ın yeniden seçilmesiyle rahatladığı, ancak bunu açıkça kabul etmeyecekleri ifade edildi. Erdoğan'ın arabulucu rolü ve sığınmacı politikaları nedeniyle Avrupa için önemli bir figür olduğu vurgulandı. Ayrıca, muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'nun Rusya politikası ve AB üyelik sürecine yaklaşımının Avrupa'da endişeyle karşılanabileceği belirtildi.
30 Mayıs 2023

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, G20 görüşmelerinde jeopolitik konuların öne çıkmaması gerektiğini belirtti ve bölünmüş bir G20 istemediklerini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i gelecek yıl düzenlenecek G20 Zirvesi'ne davet edeceklerini ve Putin'in gözaltına alınmayacağını söyledi. Lula da Silva, Brezilya'nın G20 dönem başkanlığında sosyal kapsayıcılık, açlıkla mücadele, enerji dönüşümü ve sürdürülebilir kalkınma gibi konuları öncelik edineceğini belirtti.
10 Eylül 2023

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson, Türkiye'nin Rusya ile sürdürdüğü ticari ve ekonomik faaliyetler nedeniyle yaptırım riski taşıdığını ve G7 pazarlarına erişimini kaybedebileceğini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan toplantıda, Türk işletmeleri ve bankalarına Rus askeri-endüstriyel kompleksi tarafından kullanılabilecek teknolojilerle ilgili işlemlerden kaçınmaları için ek önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Nelson ayrıca, Rus oligarklar ve hükümet yetkililerinin Türkiye'de mülk ve yat satın almaya devam ettiğini ve bu tür işlemlerde daha fazla denetim çağrısında bulunduğunu ifade etti.
4 Şubat 2023

ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Kongre'de bir araya geldi. Toplantıya Tesla, Meta, Google, OpenAI ve Microsoft gibi şirketlerin yöneticileri katıldı. Toplantının amacı, Kongrenin kabul edebileceği iki partili yapay zeka politikası için bir temel oluşturmak olarak belirtildi. Ancak, toplantının kapalı kapılar ardında yapılması eleştirildi.
13 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 78'inci Genel Kurulu'nda düzenlenen İklim Zirvesi'nde iklim krizine dair uyarılarda bulundu. Guterres, dünyadaki 'korkunç sıcakların' etkilerine dikkat çekti ve iklimin değişmemesi halinde dünyanın 'tehlikeli ve istikrarsız' bir durumla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Küresel sıcaklıktaki artışın halen 1,5 dereceyle sınırlandırılabileceğini belirten Guterres, dünya liderlerine emisyonları azaltma çağrısında bulundu.
20 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Refah'a yönelik planladığı kapsamlı kara operasyonu konusunda derin endişelerini dile getirdi. Biden, Gazze'ye acil insani yardımların artırılması gerektiğini ve İsrail'in sivilleri koruma sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Katar'da İsrail ile Hamas arasında devam eden rehine takası anlaşma süreci de görüşüldü. Biden ve Netanyahu, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin Washington'da bir araya gelmesi konusunda ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırın güvenceye alınması konusunda mutabık kaldı.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim