Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin antidemokratik uygulamaları ve adaletsiz mahkeme kararları nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) girişinin zor olduğunu belirtti. Amor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bir süre daha gündeme gelmeyeceğini ve Türkiye'nin her geçen gün AB'den uzaklaştığını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik için uyması gereken altı kriteri vurgulayan Amor, bu kriterlerin terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Dışişleri Bakanlığı'nın kuracağı yeni vakıf, araç kiralamadan emlak alım satımına kadar birçok hizmetin yanı sıra vize aracılığı hizmeti de sunacak. Bu yasa tasarısı, Meclis'te görüşülmekte ve AK Parti yetkilileri, bu hizmetin Hazine'ye önemli gelir sağlayacağını savunuyor. Ancak, vize başvurularının reddedilmesi durumunda vakfın ve dolayısıyla Türkiye'nin itibarının zarar görebileceği endişeleri dile getiriliyor. Ayrıca, vakfın eğitim amaçlı faaliyetleri ve bu faaliyetlerden kimlerin yararlanacağı konusunda da soru işaretleri bulunuyor.
20 Mayıs 2024

Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulamanın olup olmaması tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışının kısıtlanmasının konut fiyatlarını ve kiraları düşüreceğini savunurken, bazıları bu durumun döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı ve TÜKODER Başkanı, kısıtlamanın Türk vatandaşlarına fayda sağlayacağını ifade ediyor. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, yabancıların konut piyasasında dolaylı etkiler yarattığını söylüyor.
4 Ocak 2023

Ozan Gündoğdu'nun yazısında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun uluslararası alanda itibar kaybettiği ve vize almanın zorlaştığı belirtiliyor. Bu durum, özellikle Avrupa'dan vize almanın neredeyse imkansız hale gelmesiyle daha da belirginleşiyor. Yeşil pasaport talepleri artarken, kamu personeli sayısındaki artış ve yeşil pasaportun kapsamının genişlemesi de dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeşil pasaport isteyen çevrelerin sayısı giderek artıyor.
17 Mayıs 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Emekliler yılı' kapsamında emeklilere yurt içi varışlı kargo gönderimlerinde yüzde 20 indirim yapılacağını açıkladı. Bu kampanya, PTT tarafından ayda en fazla beş adet kargo gönderimi için geçerli olacak. Emekliler, PTT iş yerlerine kimlik numaralarını ibraz ederek bu indirimden faydalanabilecekler. Kampanyanın detaylarına PTT’nin resmi internet sitesinden veya şubelerinden ulaşılabilir.
12 Haziran 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler için düzenlenmek istenen yardım kampanyasının RTÜK tarafından engellendiği iddiasını reddetti. Şahin, yardım kampanyalarının engellenmediğini, aksine RTÜK'ün ortak bir yayınla daha güçlü destek için kampanya yapılmasını desteklediğini belirtti. Kampanya detaylarının ilerleyen günlerde duyurulacağını ifade etti ve Altaylı'yı manipülasyon yapmakla suçladı.
8 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Belçika'daki saldırıların ardından, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı bulunmayan kişilerin ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmayı hedefliyor. AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, geri göndermeleri düzenleyen direktifin 2008 tarihli olduğunu ve kısa süre içinde revize edilmesi için çalışmalara başlanacağını ifade etti. Johansson, Brüksel'deki saldırının bir uyanma çağrısı olduğunu belirtti.
20 Ekim 2023

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

ABD'li pop şarkıcısı Taylor Swift, Eras turunun ABD ayağı kapsamında görev alan kamyon şoförlerine ve diğer tur ekibi üyelerine 100 bin dolarlık ikramiye verdi. Colorado merkezli kamyon şirketi Shomotion’un CEO’su Michael Scherkenbach, bu jestin nakliye personelini şaşırttığını belirtti. İkramiyenin bu büyüklükte olmasını beklemediklerini ifade eden Scherkenbach, tur için yaklaşık 50 kamyon sürücüsünün görev aldığını söyledi.
4 Ağustos 2023

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sahipsiz hayvanlara yönelik ötanazi uygulamasını içeren yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti. AKP tarafından Meclis'e sunulan ve tepki çeken bu yasa teklifi, belediyelere hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirirken, toplanan hayvanların akıbeti konusunda belirsizlikler içeriyor. TVHB, bu düzenlemenin ekosisteme zarar vereceğini ve toplum vicdanında onarılamaz yaralar açacağını belirtti. Ayrıca, meslek adlarının yanlış yazılmasının taslağın özensiz hazırlandığını gösterdiğini ifade etti.
13 Temmuz 2024

Almanya, Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücünün ülkeye göçünü kolaylaştırmak amacıyla yasa tasarısında ek iyileştirmeler gerçekleştirdi. Yeni düzenlemelerle, meslek diploması ve deneyimi olan kişilerin Almanya'ya gelmeleri ve çalışmaları daha hızlı olacak. Turist vizesiyle Almanya'ya gelen ve iş bulan kişilerin ülkelerine dönmelerine gerek kalmayacak ve iltica başvurusunda bulunmuş kişilere de iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına dahil olma imkanı tanınacak. Alman hükümeti, bu düzenlemelerle yılda 75 bin ek iş gücü kazanmayı hedefliyor.
19 Haziran 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonucu oluşan enkazın çevreye zarar verme potansiyeli nedeniyle Greenpeace Akdeniz, enkazın insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya, enkazın içerdiği asbest, plastik türevleri gibi zehirli kimyasalların kontrolsüz şekilde doğaya yayılmasının önlenmesini amaçlıyor. Greenpeace, enkaz kaldırma sürecinin mevcut yönetmeliklere uygun yürütülmesi ve eksikliklerin insan ve doğa yararına giderilmesi gerektiğini vurguluyor.
4 Mart 2023

Yeni Pazar Üniversitesi ve Dublin Üniversitesi adlarıyla gerçekte olmayan iki sahte üniversitenin para ve kayıtla öğrenci alarak diploma verdikleri ortaya çıktı. YÖK, yurtdışında üniversite okumak isteyen adayların mağduriyet yaşamamaları için tanınan üniversiteleri kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Bekir Ağırdır, devletin bu tür dolandırıcılık olaylarını önlemek için daha etkin denetim mekanizmaları kurması gerektiğini vurguladı. Yazıda, devletin vatandaşları koruma görevini yerine getirmediği eleştirisi yapıldı.
22 Temmuz 2024

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG tarafından reklam olarak kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, TAG'ın 'güvenli' olduğu yönündeki reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu bu talebi kabul etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirerek duyurdu.
24 Mayıs 2024

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksaklık yaşandığını duyurdu. Üstün, bu sorunun yazılım kaynaklı olduğunu ve dünya çapında birçok sektörü etkilediğini belirtti. THY, sorunun giderilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ve operasyonların kademeli olarak normale döndüğünü açıkladı. Yaşanan aksaklıktan dolayı yolculardan özür dilendi.
19 Temmuz 2024

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini ifade etti. Kairidis, Türkiye'nin göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle göçte kilit ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan ve göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu.
9 Eylül 2023

6 Şubat'taki büyük depremler sonrası yaşadıkları şehirleri terk etmek zorunda kalan vatandaşlar, oy kullanabilmek için ikamet kayıtlarının bulunduğu şehirlere dönüş yapmak zorunda. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle bilet fiyatlarının pahalı olması, bu dönüşü zorlaştırıyor. Bu sorunu çözmek amacıyla 'askıda bilet' kampanyası başlatıldı ve askıdabilet.com adında bir web sitesi üzerinden bilet talep edilebiliyor veya bağış yapılabiliyor. Kampanya, Oy ve Ötesi, Türkiye Tanıtım Vakfı, Türkiye Gönüllüleri, Eşitlik ve Dayanışma Derneği ve İhtiyaç Haritası gibi destekçiler tarafından yürütülüyor.
24 Nisan 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2019 yılında Osman Kavala'nın tutukluluğunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olarak değerlendirmişti. Kavala, 2022'de Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye yaptırımlar uygulanabileceği sinyalleri vermişti. Ancak, Avrupa Konseyi İletişim Sorumlusu Daniel Höltgen'e göre, şu anda Konsey'de Türkiye'ye yaptırım uygulama niyeti bulunmuyor.
27 Nisan 2024
İşaretlediklerim