WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Britanya'da tutuklu bulunduğu Belmarsh Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda gizli askeri belgeleri yayınladığı suçunu kabul etti ve 62 aylık cezasını tamamladı. Anlaşma, Assange'ın Avustralya'ya dönmesine izin veriyor. Assange'ın serbest bırakılması, ABD ve Britanya arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
25 Haziran 2024

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Ankara Başsavcılığı tarafından 20 Ekim 2022'de başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı ve JinNews çalışanı dokuz gazeteci, 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Ayrıca adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan bir muhabir ve eski bir stajyer de yargılanmaktadır.
16 Mayıs 2023

İstanbul'da gerçekleştirilen sahte para operasyonunda, Irak'ta basılan ve Türkiye'de piyasaya sürülmesi planlanan 1,5 milyon dolar değerinde sahte paraya el konuldu. Operasyonda yabancı uyruklu şüpheliler gözaltına alındı ve şüphelilere ait evlerde 28 bin dolar sahte para ile suçlardan elde edildiği tahmin edilen 5 bin 500 dolar bulundu. Emniyetteki işlemlerin ardından iki şüpheli tutuklanırken, bir zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
28 Mayıs 2024

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, tefecilere yönelik iki ayrı operasyon düzenledi ve 14 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya duyurdu. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonlarda ruhsatsız silah, nakit para, çek, senet ve borçlu kişilerin kayıtlarının tutulduğu defterler ele geçirildi.
4 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi yönünde görüş bildirdi. İstanbul'da meydana gelen bir trafik kazasında bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, Tok ve oğlu ABD'ye kaçmıştı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakını ABD’ye iletmiş ve her iki isim de bu kapsamda yakalanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu adımı, Türkiye ile ABD arasındaki adli işbirliğini güçlendirme potansiyeline sahip.
27 Haziran 2024

ABD'nin FBI ve Avustralya Federal Polisi, Komançero Çetesi'ne sızarak ANOM adında bir şifreli haberleşme sistemi geliştirdi. Bu sistem sayesinde, suç örgütü üyeleri farkında olmadan FBI'ın tuzağına düştü ve 300 suç örgütüne ulaşan sistem üzerinden 27 milyon mesaj arşivlendi. Bu operasyon, 16 ülkenin katılımıyla 7 Haziran 2021'de başlatılan Truva Atı Kalkanı Operasyonu'na dönüştü ve 800 suç örgütü üyesi yakalandı. Ancak, operasyona Türkiye'nin katılmaması eleştirildi.
10 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Kartel Operasyonu'nda, Güney Amerika'dan Avrupa'ya uyuşturucu sevkiyatı yapan ve kırmızı bültenle aranan 'Kompanio Bello' isimli uyuşturucu kartelinin lideri Dritan Rexhepi'nin yakalandığını duyurdu. Rexhepi, İstanbul Havalimanı'na sahte bir Kolombiya pasaportuyla giriş yaparken tespit edilmiş ve Beylikdüzü'nde gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alınmıştır. Yakalama işlemi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda ve İtalyan Polisiyle yapılan istihbarat paylaşımları sonucunda başarılmıştır.
10 Kasım 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Diyarbakır'da yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanan 15 gazeteci, mahkeme tarafından tahliye edildi ancak yurt dışına çıkışları yasaklandı. Gazeteciler, savunmalarında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandıklarını ve suçsuz olduklarını ifade ettiler. Savcılık, gazetecilerin tutukluluklarının devamını talep etmişti, ancak mahkeme bu talebi reddederek tahliye kararı verdi. Bir sonraki duruşma 9 Kasım'da yapılacak.
12 Temmuz 2023

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı gizli tanık soruşturması kapsamında altısı emniyet mensubu 11 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi. Gizli tanık Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine Ankara Emniyeti'ndeki üç üst düzey görevli açığa alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı. İddianame Ankara 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi ve şüpheliler çeşitli suçlardan yargılanacak. Savcılık, bazı şüpheliler hakkındaki soruşturmaları ayırdı.
29 Haziran 2024

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD ordusuna ait olduğu iddia edilen ve çeşitli hassas konuları içeren sızdırılan belgelerin bazılarının içeriğinin değiştirilmiş olabileceğini belirtti. Sızıntılar, Twitter ve Rus Telegram kanalları üzerinden yayılmış ve önem derecesi WikiLeaks ve Snowden vakalarıyla karşılaştırılmıştır. Kirby, adalet bakanlığının konuyla ilgili adli soruşturma başlattığını ve sızdırılan belgelerin doğruluğu hakkında yorum yapmayacağını ifade etti.
10 Nisan 2023

MİT ve İstanbul Emniyeti'nin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucunda, MOSSAD'a bilgi satmakla suçlanan, aralarında bir özel dedektifin de olduğu yedi şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski kamu personeli Hamza Turhan Ayberk de bulunuyor. Ayberk'in, para karşılığı MOSSAD'a bilgi sızdırdığı ve 'Victoria' isimli bir ajanla temas kurduğu belirlendi.
5 Mart 2024

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında, Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi iki sanığın tahliyesine karar verdi. Arif Buğra Meşe ve Furkan Anıl Bahar, yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hedef aldığı suç örgütlerinden biri olan Ayhan Bora Kaplan ve çetesine yönelik yürütülüyor. Mahkeme, diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.
24 Mayıs 2024

Ankara merkezli 22 ilde düzenlenen siber dolandırıcılık operasyonlarında, 'Smart Trade Coin' isimli kripto varlık alım satım platformu üzerinden haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle 118 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden 47'si tutuklanırken, 71'i adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı. Operasyon, Ankara Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu tarafından yürütüldü.
4 Haziran 2024

İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak operasyonuyla, İsrail istihbarat servisi Mossad'a bilgi satmakla suçlanan yedi şüpheliden altısı tutuklandı. Şüpheliler arasında eski emniyet amiri Hamza Turhan A. da bulunuyor ve Mossad ile 'Victoria' kod adlı ajan aracılığıyla iletişim kurduğu iddia ediliyor. Şüphelilerin arasında ihraç edilen ve emekli polisler ile özel sektör ve vergi dairesi çalışanları da yer alıyor.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim