Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17 Ağustos depremini anarken attığı 'Deprem değil bina öldürür' tweetini yeniden gündeme getirdi. 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, iktidarın deprem politikaları eleştirilirken, Baş Erdoğan'ın bu sözlerini hatırlatarak 'Önce senden kurtulmamız gerekiyor' ifadesini kullandı.
13 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremle ilgili olarak devletin sesini dinleme ve susma günü olduğunu belirtti. Deprem bölgesine ziyaretinin zamanını daha sonra belirleyeceğini ifade eden Akşener, böyle bir durumda dikkatin kişinin üzerine çekilmesinin engelleyici olabileceğini söyledi. Ayrıca, partisinin il ve ilçe başkanlarından bilgi aldıklarını ve milletvekillerinin bölgeye gittiğini aktardı. Depremle ilgili olarak Kandilli Rasathanesi 7,5, AFAD ise 7,4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 284 can kaybı ve 2 bin 323 yaralı olduğunu açıkladı.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim kararını açıklarken ikinci gün deprem bölgesine gittiğini söyledi. Ancak, Erdoğan'ın deprem bölgesi Kahramanmaraş'a üçüncü gün gittiği biliniyor. Türkiye, 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Erdoğan, depremden sonra ilk gün bir açıklama yaptı ve 25 saat sessiz kaldıktan sonra ikinci gün deprem bölgesine gideceğini duyurdu. Üçüncü gün Kahramanmaraş'ta çadır kenti ziyaret etti.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki çalışmalar, kentsel dönüşüm, muhalefetin eleştirileri ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konulara değindi. Erdoğan, deprem bölgesindeki vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu kabul etti ve bölgeyi yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, 'önce vatanım ve milletim' diyen herkesle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin otomobili Togg'un ön siparişe açılacağını da duyurdu.
15 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketini ve sonrasındaki yardım çalışmalarını eleştirdi. Deprem sonucu yaşanan yıkımı 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, iktidarla hizalanmayı reddettiğini ve bürokratik engelleri tanımayacaklarını ifade etti. Yardım malzemelerinin engellere takıldığını belirten Kılıçdaroğlu, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin önemine vurgu yaptı ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ı başlıca sorumlu olarak gösterdi ve onunla görüşmeyi düşünmediğini açıkladı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Türkiye'nin birçok siyasi lideri afet bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve destek mesajları yayınladı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremden bir gün sonra Twitter üzerinden OHAL ilanını destekleyen ve taziye mesajları içeren bir paylaşım yaptıktan sonra herhangi bir ziyarette bulunmadı ve beş gündür herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer siyasi liderlerin aksine sahaya inmeyen tek lider olarak dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk depremden saatler sonra yaptığı açıklamada ölü ve yaralı sayısını paylaştıktan sonra 25 saat boyunca herhangi bir açıklama yapmadı. 25 saat sonra yaptığı açıklamada can kaybının 3,549'a yükseldiğini belirtti ve yalan haberlerle insanları birbirine düşürmeye çalışanları eleştirdi.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde kaos çıkacağını iddia etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını belirtti. Muhalefet ise anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini ve aksi durumun darbe anlamına geleceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilmesi ve en az altı ay ertelenmesi yönünde bir eğilim olduğu, ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
17 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı ve ardından 7,6 büyüklüğünde bir ikinci deprem daha meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok ili etkiledi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk depremden saatler sonra yaptığı açıklamada ölü ve yaralı sayısını bildirdi ancak sonrasında 21 saat boyunca herhangi bir açıklama yapmadı. Erdoğan son olarak Twitter üzerinden milli yas ilan edildiğini duyurdu.
7 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sonrasında çadır taleplerinin iki haftadır karşılanmadığını belirtti. Bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmadığını ve hasarlı binalara yanlış raporlar verildiğini ifade etti. Erdoğan'ın sarayları ve uçaklarına atıfta bulunarak, hükümetin yurttaşlara yeterli desteği sağlamadığını ve otoriter bir anlayışla hareket ettiğini söyledi. TELE1 gibi televizyon kanallarına yapılan baskıları da eleştirdi.
21 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, 14 Mayıs'a çekilen seçim tarihinin ne zaman olacağı belirsizliğini koruyor. İktidar cephesi henüz net bir pozisyon belirtmezken, muhalefet seçim ertelenmesine karşı çıkıyor. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. İktidar ve muhalefet partileri arasında seçimlerin zamanında yapılıp yapılmayacağına dair tartışmalar sürerken, AKP'li kurmayların yeni bir seçim kampanyası hazırlığı içinde oldukları ve seçimlerin ertelenmeyeceği yönünde sinyaller verildiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 6 Şubat'ta meydana gelen ve 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremleri 'asrın felaketi' olarak tanımlayan iktidar ve iktidara yakın medyaya tepki gösterdi. TİP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AFAD merkezindeki konuşmasından bir kesiti içeren bir görseli sosyal medya hesaplarından paylaştı. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Hollandalı karikatüristin Erdoğan karikatürünü Instagram'da paylaşarak iktidarın depremle ilgili tutumunu eleştirdi.
16 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde incelemeler yapmak üzere bölgeye hareket ediyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan'ın Kahramanmaraş kent merkezi ve Pazarcık ilçesine gideceği, Hatay'da da incelemelerde bulunacağı planlanıyor. Depremler sonucunda 10 şehirde en az 5 bin 177 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından bölgedeki yardım ve arama kurtarma çalışmalarında başlangıçta yaşanan koordinasyonsuzluğun ikinci gün itibarıyla giderildiğini açıkladı. Erdoğan, depremden etkilenen ailelere maddi destek sağlanacağını ve bir yıl içinde toplu konut operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan sabır isteyerek, AFAD'ın dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

Gaziantep merkezli 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen illerin AKP'li belediye başkanları ve valileri ile görüşmeler yaparken, CHP'li belediye başkanları Lütfü Savaş ve Zeydan Karalar'ı başlangıçta aramadı. Sosyal medyada bu duruma tepkiler üzerine Erdoğan, CHP'li Karalar'ı da arayarak bilgi aldı. Deprem sonucunda açıklanan ilk verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı.
6 Şubat 2023
İşaretlediklerim