Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Kahramanmaraş'ta 17 bin 902 konutun temel atma törenine katıldı. Erdoğan, Türkiye'nin doğal felaketler ve diğer zorluklara rağmen geri durmadığını ve yılmadığını belirtti. Depremin ardından arama kurtarma ve enkaz kaldırma işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve Türkiye'nin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti. Ayrıca, toplamda 650 bin konut inşa edileceğini ve bu konutların 40 bin 104'ünün ihalesinin yapıldığını duyurdu.
23 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremler sonucunda can kaybı ve yaralı sayısı artarken, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Türkiye için yardım paketleri hazırlayan bir merkezi ziyareti, Dünya Bankası'nın Türkiye için kaynak sağlayacağını duyurması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın güncel verileri paylaşması gibi uluslararası ve yerel düzeyde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun maaşını bağışlaması, platform ve markaların boykot çağrıları üzerine suskunluklarını bozmaları ve OHAL ilan edilen bölgelerdeki durum gibi konular da gündemde yer alıyor.
10 Şubat 2023

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 10 il bu doğal afetten etkilendi. Resmi verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı. Depremzedeler, yardım ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını ve insanların arabalarında veya dışarıda beklediğini ifade etti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD'ın verdiği bilgilere göre deprem Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta hissedildi ve can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.
6 Şubat 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilin dokuzunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçimleri önde bitirdi. Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alırken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,84 oy oranında kaldı. Erdoğan toplamda 52 ilde, Kılıçdaroğlu ise 29 ilde daha fazla oy aldı. İki aday arasındaki oy dağılımı, depremden etkilenen illere göre değişiklik gösteriyor.
29 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, deprem sonrasında AKP'nin oylarında kayda değer bir düşüş olmadığını, toplumun kutuplaştırılması ve büyük felaketler sonrası güçlü lider arayışının bunun nedenleri arasında olduğunu ifade etti. AKP'nin seçimden birinci parti çıkma olasılığının güçlendiğini, ancak TBMM'deki çoğunluğunu yitirebileceğini belirtti. Ayrıca, Memleket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi gibi dört partinin ölçümlerin üzerinde oy alabileceğini ve sürpriz yapabileceğini söyledi.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Adıyaman'daki çadır kenti ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında Erdoğan'ın konuşma yaptığı standın önüne depremzede çocuklar yerleştirildi. Bu durum, sosyal medyada çeşitli kullanıcılar tarafından eleştirilerek, çocukların birer reklam malzemesi olarak kullanıldığı ve siyasi bir gösteriye dönüştürüldüğü yönünde yorumlar yapıldı.
10 Şubat 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidarın deprem konusunda ortak hareket etmeye yanaşmaması durumunda muhalefet partilerinin bir araya gelerek iş birliği yapmaları gerektiğini belirtti. Demirtaş, olası bir iş birliği yapılmaması halinde 100 binden fazla insanın hayatını kaybedebileceğini ifade etti ve muhalefet partilerine, belediyelere, AFAD'a, Kızılay'a, TSK'ya ve büyük şirketlere depremle mücadelede somut adımlar atmaları için çağrıda bulundu. Türkiye, 6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı ve depremdeki ölü sayısı 3 bin 549 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesini ziyaret ederek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek ısınma sorunları hakkında bilgi verdi ve çözüm talebinde bulundu. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan karmaşanın temel nedeni olarak 'tek adam rejimi' ve devletin hafızasının kaybolmasını gösterdi. Akşener, siyaset yapmanın zamanı olmadığını belirterek, ısınma, ilaç, bebek bezi ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguladı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, deprem nedeniyle haber alınamayan bölgelerle ilgili endişelerini ifade etti ve ulusal yetkililerin arama kurtarma çalışmalarına odaklandığını, ilerleyen zamanlarda yaralıların tedavisi ve sağlık sistemine destek için travma desteğine ihtiyaç duyulacağını belirtti.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yapılan eleştirilere sert ifadelerle karşılık verdiler. Erdoğan, eleştirileri dile getirenleri 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' olarak nitelendirirken, Bahçeli de 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' ifadelerini kullandı. İktidarın depreme hazırlık ve sonrasındaki organizasyon eksiklikleri eleştirilirken, iktidar ortakları eleştirilere 'Not alıyoruz' mesajlarıyla yanıt veriyor.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde bazı mahalleleri afet riski altında alan olarak ilan eden kararı iptal etti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu kararın kaldırılmasını eleştirerek, depremin kader olmadığını ve politik bir mesele olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Hatay'ın da etkilendiği büyük deprem sonrası bu kararın kaldırılması, Antmen tarafından depremle ilgili politik kararlar bağlamında değerlendirildi.
17 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hatay ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, gazetecilerin deprem bölgesinde zorluklar yaşadığını ve engellendiğini belirtti. Akşener, RTÜK'ün depremle ilgili yayınlara müdahale hazırlığında olduğunu ve iktidarın bu konuda yeni ceza planları yaptığını iddia etti. Ayrıca, özgür medyanın önemine vurgu yaparak, haber yapmanın suç olmadığını ve özgür medyanın toplum için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda çok sayıda bina yıkıldı ve can kaybı ile yaralı sayısı artmaya devam ediyor. Hükümetin resmi açıklamalarına göre durum kontrol altında, ancak deprem bölgesinden yardım çağrıları devam ediyor ve bazı bölgelere henüz kurtarma ekipleri ulaşamamış durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'da yaptığı incelemeler sonrası durumun kontrol altında olduğunu ve asıl sorunun sosyal medyada yayılan yanlış haberler olduğunu ifade etti.
7 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Şekeroba köyünde yaşayan bin depremzede, çadır ve temel ihtiyaç eksikliğinden şikayetçi. AFAD ve kaymakamlığa yapılan başvurular sonuçsuz kalmış, depremzedeler yeterli desteği alamadıklarını belirtiyor. Depremde altı yakınını kaybeden bir vatandaş, yaşadıkları zorlukları ve kayıplarını anlatırken, başka bir depremzede hasta çocuğunun durumuna dikkat çekiyor. İktidarın deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon eksikliği eleştirileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti.
22 Şubat 2023

İYİ Parti YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, son hesaplamalara göre Kocaeli ve Sakarya'nın milletvekili sayılarının birer artacağını, Bayburt ve Tunceli'nin ise birer azalacağını belirtti. Ancak depremden etkilenen illerin milletvekili sayılarında bir değişiklik olmayacağını ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği konusundaki tartışmaların devam ettiği bir dönemde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 14 Mayıs'ta seçimlerin yapılacağını belirtti.
1 Mart 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Deprem, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis gibi çevre illeri de etkiledi ve binlerce binanın yıkılmasına neden oldu. 7,6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha meydana geldi. Güncel verilere göre 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler ve koordinasyon sorunları yaşandığı, özellikle Hatay'da profesyonel ekiplerin geciktiği belirtiliyor. Bölgede yaklaşık 14 milyon insan yaşamakta ve 16 bin 400 kişilik arama kurtarma ekibi görev yapmaktadır.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

Türkiye'nin yaşadığı en büyük ikinci deprem olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Diken ekibi hasarın yoğun olduğu Hatay bölgesinde bir hafta geçirerek incelemelerde bulundu. Depremzedelerle yapılan görüşmelerde, devlet kurumlarının afet sonrası çalışmaları, arama-kurtarma ekiplerinin ve yardımların bölgeye ulaşma süreci ve hükümet yetkililerinin açıklamalarının bölge halkı tarafından nasıl karşılandığına dair bilgiler toplandı.
18 Şubat 2023
İşaretlediklerim