Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi, suça sürüklenen çocuklarla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak, çocukların karıştığı olay sayısının 2021'e kıyasla yüzde 20,5 artarak 601 bin 754'e çıktığı ve 2010'da 100 binin altında olan suça sürüklenen çocuk sayısının 2022'de ikiye katlanarak 206,853'e yükseldiği belirtildi. Rapor, çocukların en çok yaralama, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarına karıştığını ve uyuşturucu madde kullanmak veya satmak suçlarından güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısının 2022'de yüzde 10'luk artışla 27 bin 78'e ulaştığını ifade etti.
16 Ağustos 2023

Şanlıurfa'da sağlıkta şiddet vakaları artış gösteriyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, sistem ve yetersizliklerden kaynaklanan sorunların sonucu olduğunu belirtti. Son yedi yılda Türkiye genelinde 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığı belirtilirken, gerçek sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Şanlıurfa'da sağlık hizmetlerinde yetersizlik, uzun bekleme süreleri ve hasta yakınlarının hastanelerde oluşturduğu kalabalık, şiddetin artmasına zemin hazırlıyor. Ayrıca, sağlık okuryazarlığının düşük olması ve göçmen nüfusun fazlalığı da şiddeti tetikleyen faktörler arasında.
11 Ekim 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul, Ankara, Mersin, Şanlıurfa ve Batman'da siber dolandırıcılık suçlarına yönelik Sibergöz-31 operasyonları gerçekleştirildi. Operasyonlarda 18 şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak mağdurları dolandırdıklarını ve bu yöntemle 4 milyon 600 bin lira haksız kazanç elde ettiklerini açıkladı. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale de el konuldu.
17 Nisan 2024

Prof. Dr. Çağatay Güler, çevre kirliliğinin kadınlar üzerindeki etkilerini vurgulayarak, bu durumun kadına yönelik şiddetin bir başka boyutu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çalışmalar, çevresel kimyasalların kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini göstermekte; özellikle kanser, üreme sistemi sorunları ve iç mekan kirliliği gibi konulara dikkat çekilmekte. Güler, kadınların çevre bilincinin aile ve toplum sağlığı üzerinde belirleyici olduğunu ve ekofeminizm açısından kadınların doğaya daha duyarlı yaklaştığını ifade ediyor.
29 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

Tarihsel afetlerde kadın ve kız çocuklarının ölüm oranlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. Afet sırasında ve sonrasında kadınların karşılaştığı zorluklar arasında toplumsal cinsiyet rolleri, kadın bedeni üzerindeki baskı ve bakım sorumluluğu gibi faktörler yer alıyor. Ayrıca, afet bölgelerinde kadınların yüzde 52'sinin kayıt dışı çalıştığı ve bu durumun afet sonrası işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamalarına yol açtığı vurgulanıyor.
8 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda en az 6 bin 444 bina yıkıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki incelemeler sırasında ihmali olanların hesap vereceğini belirtti. Diyarbakır başsavcılığı başta olmak üzere yedi şehirde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturmalar, binaların yapımını üstlenen ve imara aykırı değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan kişilerin tespiti üzerine yoğunlaşacak.
10 Şubat 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki adli soruşturmalarda delil tespitlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve enkazların delil tespiti yapılmadan kaldırılmadığını belirtti. Şu ana kadar 612 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 184'ünün tutuklandığını, 214'üne adli kontrol, 71'ine yakalama kararı verildiğini açıkladı. Ayrıca deprem döneminde yaşanan zorluklardan haksız kazanç elde edenlerle ilgili ağır cezalar öngören yeni düzenlemeler yapacaklarını duyurdu.
25 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul seçmeli dersleri arasına 'okul temelli sosyal sorumluluk çalışmaları' dersini ekledi. 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlayacak olan bu dersle öğrencilere siber zorbalık ve akran zorbalığı gibi konularda bilgi verilmesi ve toplumsal sorunlara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Ders müfredatı, toplumsal değerler, çevre ve sürdürülebilirlik, toplumsal sağlık gibi birçok konuyu kapsayacak ve öğrencilere teorik bilginin yanı sıra pratik beceriler de kazandıracak.
29 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay'ın Defne ilçesinde gerçekleştirdiği temel atma törenini 'göstermelik' olarak nitelendirdi ve bu töreni eleştirdi. Ayrıca, Yeniden Refah Partisi'nin talebiyle tartışmaya açılan 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un siyasi pazarlık konusu yapılmasını kınadı. İmamoğlu, kadınlarla ilgili konularda erkeklerin karar almasını ve sosyal medyada kadın yöneticilere yönelik linç kültürünü de eleştirdi.
26 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Işıkhan, SGK'nin 85 milyon vatandaşın sağlık harcamalarını ve 16 milyon emeklinin maaşlarını karşılayabilmesi için sigorta primlerinin düzenli toplanmasının önemine vurgu yaptı. Bakan, borçlu belediyelere borç bildirimlerinin gönderildiğini ve bazı belediyelerin borçlarını ödemeye başladığını belirtti. Ancak, borcun yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu ve bu borçların bir an önce tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Bursa merkezli 13 ilde düzenlenen 'Mahzen-46' operasyonlarında, ülke genelinde faaliyet gösteren üç ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda, örgüt liderleri Vedat Kıpçak, Fırat Erdal ve Ersin Bulut'un da aralarında bulunduğu 112 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, 'suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak', 'uyuşturucu madde ticareti', 'cebir, şiddet ve tehdit yoluyla suçluyu kayırma', 'suçtan elde edilen gelirlerin aklanması' ve 'göçmen kaçakçılığı' gibi suçlamalarla karşı karşıya. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonu sosyal medya hesabından duyurdu.
15 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı enkazdan çıkarılan ve refakatçisi olmayan çocuklar hakkında bilgi verdi. Bakanlık, 1858 çocuğun kayıt altına alındığını, 1314 çocuğun ailesine teslim edildiğini, 93 çocuğun kuruluş bakımına alındığını ve 451 çocuğun hastanelerde tedavi sürecinin takip edildiğini açıkladı. Kimliği tespit edilen çocuk sayısı 1645, tespit edilemeyen ise 213 olarak belirtildi.
21 Şubat 2023

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'deki diri fay hatlarını gösteren güncellenmiş bir harita paylaştı. Yayınlanan haritaya göre, Türkiye'de 42 il ve 110 ilçe doğrudan diri fay hatları üzerinde yer alıyor. Harita, MTA'nın resmi web sitesi üzerinden erişilebilir durumda ve kullanıcılar şehirlerin fay haritalarını detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.
15 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında 10 ildeki hasar tespit verilerini yayınladı. En çok hasar gören ilçeler Gaziantep'in Nurdağı, Adıyaman'ın Merkez, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ve Hatay'ın Antakya ilçeleri olarak belirlendi. Toplamda 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bakanlık hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.
14 Şubat 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında hasar tespit çalışmaları yapan teknik görevlilere, raporlarını gerçekçi bir şekilde oluşturmaları konusunda çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, 830 bin 806 binanın incelendiği ve bunlardan 105 bininin yıkılmış veya ağır hasarlı olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, depremzedelerden gelen binlerce mesaj üzerine, görevlilerin zor koşullarda çalıştığını anlayışla karşıladığını ancak hak kaybına yol açmamak adına gerçekçi raporlama yapılmasının önemini vurguladı.
19 Şubat 2023

Deniz İpek, iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin yetersizliğini vurguladı. 2022 yılında SGK verilerine göre 953 meslek hastalığı ve 8 ölüm tespit edildi. İstanbul'da 2023 yılında yapılan denetimler, çalışan işçilerin sadece yüzde 3'ünü kapsadı. Çalışma Bakanlığı bütçesinden ayrılan payın yetersiz olduğu ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için harcanan bütçenin etkisiz kaldığı belirtildi.
14 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Antalya, Muğla ve İzmir'in tatil beldelerinde günübirlik kiralanan konutlara yönelik denetimleri artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bu alana yönelik denetim takvimini oluşturdu. Bakan Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye büyük önem verdiklerini belirtti. Denetimler kapsamında gece kulüpleri, restoranlar, beach clublar ve günübirlik kiralanan konutlar da incelenecek.
17 Haziran 2024
İşaretlediklerim