11 Ocak'ta gerçekleşen Altın Küre Ödül törenine katılan birçok ünlü isim, etkinlik sonrasında Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Bu isimler arasında Colin Farrell, Brendan Gleeson, Jamie Lee Curtis ve Michelle Pfeiffer gibi ünlüler bulunuyor. Artan vakalar sebebiyle Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'nde Covid-19 testi zorunluluğu getirildi. Pfeiffer, Covid-19 nedeniyle Jeff Bridges'a ödül verme görevini John Goodman'a bırakmak zorunda kaldı.
18 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, 2050 yılına kadar kanser vakalarının yüzde 77 oranında artabileceğini belirtti. Artışın nedenleri arasında tütün ve alkol kullanımı, obezite, hava kirliliği ve çevresel risk faktörleri gösterildi. Ayrıca, artan ve yaşlanan dünya nüfusu da kanser vakalarındaki artışı etkileyecek. En büyük artışın ve kanser yükünün, Birleşmiş Milletler'in İnsani Gelişme Endeksi'nin alt sınırında yer alan gelişmemiş ülkelerde olacağı vurgulandı.
1 Şubat 2024

Covid-19 aşısı olmayı reddeden ve bu sebeple iş yerinin haftada iki kez PCR testi yapmasını istediği Kazım Uzun, testi yaptırmayı reddettiği için işten çıkarıldı. İşten çıkarılmasının ardından tazminat davası açan Uzun, davayı kazandı. Mahkeme, PCR testinin 'vücut bütünlüğünü ihlal eden bir tıbbi müdahale' olduğunu ve testi yaptırmanın kişinin kendi rızasına kaldığını belirtti. Mahkeme, işverenin işçiden PCR testi isteyebileceği yönünde sadece tavsiyede bulunabileceğini ve PCR testinin zorunluluğuna dair bir kanun olmadığını vurguladı.
31 Ekim 2023

The Laringoscope dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 geçiren 20 milyondan fazla Amerikalı koku ve tat duyusunu kaybetti ve bu kişilerin en az yüzde 25'i bu duyularını geri kazanamadı. Araştırma, yaklaşık 29 bin 700 yetişkinle yapılan bir anket sonucuna dayanıyor. Covid-19 geçirmiş katılımcıların yüzde 60'ının koku, yüzde 58'inin ise tat duyusu kaybı yaşadığı belirlendi. Koku ve tat duyusu kaybı yaşayanların sırasıyla yüzde 24'ü ve yüzde 20'si sadece kısmi iyileşme gösterdi.
13 Haziran 2023

Uganda Devlet Bakanı Henry Okello Oryem, bir televizyon röportajında, ülkesinin tarıma elverişli olduğunu belirterek açlıktan ölen Ugandalıları 'aptal' olarak nitelendirdi. Bu açıklama, sosyal medyada Ugandalılar tarafından tepkiyle karşılandı ve bakanın istifası talep edildi. Önceki yıl meclise sunulan bir raporda, Uganda'da 2 bin 200 kişinin açlıktan veya açlıkla ilgili hastalıklardan öldüğü belirtilmişti.
25 Ocak 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, 11'i yerli üretim olmak üzere toplam 13 yeni ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme listesine alındı. Listeye eklenen ilaçlar arasında kanser, acil antihipertansif, antibiyotik, romatolojik hastalıklar, psikiyatri, astım, KOAH, antibakteriyel ve antiviral ilaçlar bulunmaktadır. Bakan Işıkhan, ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni ettiğini ve vatandaşlara sağlıklı bir ömür dilediğini belirtti.
2 Şubat 2024

Kaspersky, yapay zeka ile oluşturulan deepfake ses ve video dosyalarının kötü niyetli amaçlar için kullanımının arttığını belirtti. Siber suçluların bankacılık işlemleri ve yanlış bilgi yaymak gibi amaçlarla deepfake videoları kullandıklarını ve bir dakikalık deepfake videoların fiyatının 300 ila 20 bin dolar arasında değişebildiğini ifade etti. Kaspersky, siber güvenlik uygulamalarını gözden geçirme, çalışanları eğitme, nitelikli haber kaynaklarına başvurma ve şüpheci olma gibi korunma yöntemlerini önerdi.
9 Mayıs 2023

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, prostat kanseri teşhisiyle tedavi görmekte ve Walter Reed Ulusal Askeri Hastanesi'nde bir cerrahi prosedür geçirmiştir. Ameliyat sonrası komplikasyonlar nedeniyle tekrar hastaneye kaldırılan Austin'in sağlık durumuyla ilgili bilgilendirme gecikmesi ABD'de tartışma yaratmıştır. Pentagon'un bu gecikmeli bilgilendirmesi eleştirilmiş, bazı Cumhuriyetçiler Austin'in görevden alınmasını talep etmiş, ancak Beyaz Saray Austin'in görevine devam edeceğini açıklamıştır.
9 Ocak 2024

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, oğluyla birlikte bisiklete binerken kaza geçirerek yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kafasını yere çarpan ve kısa süre bilincini kaybeden De Croo'nun Gent Hastanesindeki testler sonucunda durumunun iyi olduğu belirlendi. Hafif yaralanan başbakan, birkaç saat sonra taburcu edildi ve pazar gününü dinlenerek geçireceği, kazanın gelecek haftaki programını etkilemeyeceği açıklandı.
4 Haziran 2023

Hırvatistan'ın Rijeka kentinde bir kafede Coca Cola içecekleri tüketen dört kişi hastaneye kaldırıldı. Bu olayın ardından ülke genelinde 34 kişi daha benzer şikayetlerle hastanelere başvurdu. Coca Cola Hırvatistan Temsilciliği, zehirlenme vakalarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen ürünleri geri çekme kararı aldı. Devlet Müfettişler Ofisi de şüpheli ürünlerin satışının durdurulmasını talep etti. Yerel medya, içeceklerde sorunlu içerik bulunmadığını bildirdi.
9 Kasım 2023

SGK, multipl skleroz (MS) hastalarının tedavisinde kullanılan ve altı ayda bir alınan ocrelizumab etken maddeli ilacı (Ocrevus) ayaktan tedavi gören hastalar için geri ödeme listesinden çıkardı. Hastanede yatan hastalara ilacın uygulanmasına devam edilecek. İlacın eczane fiyatı 57 bin lira 270 kuruş olup, kararın geri alınmasını bekleyen altı binden fazla MS hastası ve hekimleri change.org'da bir imza kampanyası başlattı. Prof. Dr. Cavit Boz, ilacın önemli bir tedavi olduğunu ve kararın düzeltilmesini beklediklerini ifade etti. Hastalar, ilacın pasife alınmasının tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini ve sağlık durumlarının kötüleşmesine yol açtığını belirtiyor.
8 Haziran 2023

Yeni araştırmalar, Parkinson hastalarının yaklaşık yarısında minör halüsinasyonların görüldüğünü ve bu durumun genellikle gözden kaçtığını ya da yan etkilerle karıştırıldığını ortaya koyuyor. İsviçre ve İspanya'daki sinirbilimcilerin 75 hasta üzerinde yaptığı çalışma, erken dönemde minör halüsinasyon gözlemlenen Parkinson hastalarının, gözlemlenmeyenlere kıyasla beş yıl sonra daha hızlı ve şiddetli bilişsel gerileme yaşadığını gösteriyor. Araştırma, Parkinson hastalığının ortalama 60 yaşında başladığını ve %5-10 oranında 50 yaş altında da görülebildiğini belirtiyor.
4 Temmuz 2023

55 yaşındaki Kanadalı şarkıcı Celine Dion, 'katı kişi sendromu' adlı nadir bir nörolojik hastalıkla mücadele ediyor ve artık kaslarını kontrol edemiyor. Hastalığını bir yıl önce Instagram üzerinden duyuran Dion'un sağlık durumu hakkında bilgileri ablası Claudette Dion verdi. Claudette, hastalığın nadir görülmesi nedeniyle yeterince araştırılmadığını belirtirken, aile umudunu koruyor ve Celine Dion için destek mesajları aldıklarını ifade etti. Dion, hastalığı nedeniyle konserlerine ara vermişti.
19 Aralık 2023

New York Valisi Kathy Hochul, şehirdeki 'yalnızlık salgını' ile mücadele amacıyla seks terapisti Dr. Ruth Westheimer'ı şehrin fahri yalnızlık elçisi olarak atadı. Westheimer, 1980'ler ve 1990'lar boyunca seks terapisti ve talk show sunucusu olarak tanındı ve bu görevi gönüllü olarak üstleneceğini belirtti. Westheimer, New Yorkluların 'sosyal izolasyon' sorunuyla mücadele etmelerine yardımcı olmak için çalışacağını ifade etti.
14 Kasım 2023

Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görevini İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na devretti. Koca, görev süresi boyunca sağlıkta şiddet sorununu önemli oranda çözdüklerini ve birçok sağlık sorununu ele aldıklarını belirtti. Koca, COVID-19 salgını, Elâzığ ve Kahramanmaraş-Hatay depremleri gibi zorlu dönemlerde sağlık sisteminin başarılı bir sınav verdiğini ifade etti. Ayrıca, Beyaz Reform ile sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirmeler yapıldığını ve onaylı randevu sistemiyle randevu taleplerinin büyük oranda karşılandığını söyledi.
2 Temmuz 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın istifa ettiği iddiası Ankara'da büyük yankı uyandırdı. İsmail Saymaz'ın Koca ile yaptığı görüşmede, Koca istifa iddialarını dolaylı olarak doğruladı. Sağlık Bakanlığı kaynakları da Koca'nın istifa ettiğini ve birkaç bakanın daha istifa edeceğini belirtti. İstifanın gerekçesi olarak, teknokrat bakanların parti teşkilatlarının isteklerine yeterince cevap verememesi ve bakanlık içindeki personel alım süreçlerindeki farklılıklar gösterildi.
29 Haziran 2024

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Covid-19 hastalarının izinsiz olarak 'Türk ışını' adlı cihazla tedavi edildiğini iddia etti. Ekinci, cihazın bilimsel bir dayanağı olmadığını ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmadığını belirtti. Deneyler sırasında bazı hastaların hayatını kaybettiği öne sürüldü. Diyarbakır Tabip Odası, yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
8 Temmuz 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, CNN'de yaptığı açıklamada, dünyanın yeni bir salgına hazırlıklı olmadığını ifade etti. Covid-19 salgını sırasında yaşanan küresel koordinasyon sorunlarının hala devam ettiğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkeleri pandemi anlaşmasını imzalamaya çağırarak, salgınla mücadelede kullanılan araçların ve önemli bilgilerin paylaşımını kolaylaştırmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, sistemdeki boşluklara işaret ederek, hazırlıksız olmanın olası bir salgında büyük riskler taşıdığını vurguladı.
19 Şubat 2024

Barış Pehlivan, Fahrettin Koca'nın Sağlık Bakanlığı'nı devrederken yaptığı konuşmada, tamamlanması gereken projeleri ve görevleri yeni bakan Kemal Memişoğlu'na aktardığını belirtiyor. Koca, aşı bağımlılığını ortadan kaldıracak projelerden, Sağlık Vadisi Projesi'ne kadar birçok önemli projeyi devretti. Ayrıca, Koca'nın Menzil cemaatini dizginleme görevini üstlendiği ve yeni bakanın İlim Yayma Cemiyeti'ne yakın olduğu iddiaları da gündeme getiriliyor. Yeni dönemde Sağlık Bakanlığı'ndaki güç dengelerinin nasıl şekilleneceği merak konusu.
3 Temmuz 2024

The Guardian’ın aktardığı araştırmaya göre, salgının başında Covid nedeniyle hastaneye kaldırılanlarda beyin sisi ve sağlık sorunları yıllarca sürebiliyor. Bilim insanları, Covid’in uzun dönemli etkilerini inceleyerek beyin sisi, yorgunluk ve ruh sağlığı sorunlarının devam edip etmediğini araştırdı. Katılımcıların birçoğu Covid’den iki-üç yıl sonra şiddetli depresyon, yorgunluk ve kaygı hissettiğini, dahası semptomların zamanla kötüleştiğini söyledi. Araştırma, Covid’in diğer solunum yolu enfeksiyonlarına kıyasla depresyon ve anksiyeteyle sıkı ilişkisini ortaya koyuyor.
2 Ağustos 2024
İşaretlediklerim