Sağlık Bakanlığı'nın Kasım 2022 ile Mart 2023 arasındaki verilerine göre Türkiye'de 252 bin 945 yeni Covid-19 vakası tespit edildi ve bu süre zarfında 844 kişi hayatını kaybetti. Aralık ayında vaka ve ölüm sayılarında bir yükseliş gözlemlendi. Toplamda Türkiye'de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 102 bin 174'e ulaştı.
6 Nisan 2023

Covid-19'un Omicron formunun alt varyantı olan Eris, ilk olarak 2022'nin sonlarında Güney Afrika'da tespit edildi ve dünya çapında yayıldı. Bu varyantın daha bulaşıcı olduğu ve yayıldığı ülkelerde hastaneye yatışları artırdığı biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü, Eris'i 'endişe verici varyant' olarak sınıflandırdı. Bu durum nedeniyle ABD'de hastaneye yatışlar artarken, Omicron'a karşı güçlendirilmiş yeni aşının da eylülün son haftalarında piyasaya sürüleceği bildirildi.
15 Ağustos 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Asya Kaplan Sivrisineği, İstanbul'da yaygınlaşarak sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve Batı Nil virüsü gibi hastalıklara ve alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Bu sivrisinek türü, Türkiye'ye Güney Amerika'dan ticari alışverişler sırasında gemiyle gelmiş ve ilk kez 2011'de Trakya'da, 2017'de ise Karadeniz'de görülmüştü. Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, iklim değişikliğinin bu sivrisineklerin gelişimini hızlandırdığını ve yayılmalarını kolaylaştırdığını belirtiyor. Sivrisineklerin yayılmasını önlemek için su birikintilerinin ortadan kaldırılması ve ilaçlamaların artırılması gerektiği vurgulanıyor.
8 Ağustos 2024

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de az sayıda Strep A bakterisinin neden olduğu enfeksiyon vakası olduğunu belirtti. Strep A, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, kızıla ve lohusalık ateşine yol açabilen bir bakteri. Sağlık Bakanlığı, Strep A ile ilgili bir bilgilendirme yayınlamış ve bazı ülkelerde hayatı tehdit edici vaka sayılarında artış olduğuna dikkat çekmişti. Bakan Koca, enfeksiyonun bulaşma yolları ve önleme yöntemleri hakkında Twitter üzerinden bilgi verdi.
2 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023

İklim değişikliği ve uluslararası seyahatler, sivrisineklerin soğuk Avrupa iklimine adapte olmasına neden oldu. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, sivrisinek kaynaklı hastalıkların artış göstereceğini belirtti. Dang humması ve Batı Nil virüsü gibi hastalıkların Avrupa'da yayılması endişe yaratıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'dan Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, sivrisineklerin yaydığı hastalıklardan korunmak için çeşitli önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
14 Haziran 2024

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin yayılımıyla ilgili genel kabul gören tezi tersine çevirdi. Araştırmacılar, 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası geçişini inceledi. Bulgulara göre, insan ve hayvan arasında virüs bulaşma vakalarının %64'ünde virüslerin insanlardan hayvanlara geçtiği tespit edildi. Bu durum, özellikle nesli tükenmekte olan türler için büyük bir tehdit oluşturuyor.
25 Mart 2024

The Laringoscope dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 geçiren 20 milyondan fazla Amerikalı koku ve tat duyusunu kaybetti ve bu kişilerin en az yüzde 25'i bu duyularını geri kazanamadı. Araştırma, yaklaşık 29 bin 700 yetişkinle yapılan bir anket sonucuna dayanıyor. Covid-19 geçirmiş katılımcıların yüzde 60'ının koku, yüzde 58'inin ise tat duyusu kaybı yaşadığı belirlendi. Koku ve tat duyusu kaybı yaşayanların sırasıyla yüzde 24'ü ve yüzde 20'si sadece kısmi iyileşme gösterdi.
13 Haziran 2023

The Lancet dergisinde yayınlanan 'Küresel Hastalık Yükü 2021' araştırması, Covid-19 pandemisinin 2019-2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini bir yıl altı ay azalttığını ortaya koydu. Bu durum, 1950'den bu yana yaşam süresindeki ilk düşüş olarak kaydedildi. Araştırma, pandeminin yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve pandemi döneminde ölümlerin ortalama yüzde 5,1 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanması ve bu değişimin sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
13 Mart 2024

Omicron varyantının alt dallarından biri olan XBB.1.5, ABD'de Covid-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasında görülerek baskın hale geldi. Bu varyant, bağışıklık sistemini atlatırken hücrelere tutunma yeteneğini artıran F486P mutasyonuna sahip. DSÖ, XBB.1.5'in daha bulaşıcı olduğunu ancak önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir gösterge olmadığını belirtiyor. Bilim insanları, aşılanmış nüfus için endişeli olmadıklarını, ancak savunmasız kişiler üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
5 Ocak 2023

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin insanlardan hayvanlara bulaşma oranının, hayvanlardan insanlara bulaşma oranından daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, yaklaşık 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası hareketini inceledi ve vakaların yüzde 64'ünde insanların hayvanları enfekte ettiğini buldu. Bu bulgular, özellikle Covid-19 salgını sırasında popüler olan hayvanlardan insanlara virüs bulaşma tezini tersine çeviriyor ve insanların hayvanlara virüs yayma kapasitesinin, hayvanların insanlara virüs bulaştırma kapasitesinden daha fazla olduğunu gösteriyor.
25 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün yıl sonunda Covid-19 pandemisini sonlandırabileceği belirtilirken, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, önümüzdeki yıllarda yeni pandemilerin olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Şenol, grip virüslerinden kaynaklanabilecek yeni bir pandemi ihtimaline işaret ediyor ve insanların hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, pandemi sürecinde yaşananları ve duygularını 'Salgının Seyir Defteri' adlı kitabında anlatan Şenol, pandemi yönetiminin eleştirilerini de dile getiriyor ve Türkiye'nin pandemi sürecini kötü yönettiğini iddia ediyor.
22 Mayıs 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, CNN'de yaptığı açıklamada, dünyanın yeni bir salgına hazırlıklı olmadığını ifade etti. Covid-19 salgını sırasında yaşanan küresel koordinasyon sorunlarının hala devam ettiğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkeleri pandemi anlaşmasını imzalamaya çağırarak, salgınla mücadelede kullanılan araçların ve önemli bilgilerin paylaşımını kolaylaştırmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, sistemdeki boşluklara işaret ederek, hazırlıksız olmanın olası bir salgında büyük riskler taşıdığını vurguladı.
19 Şubat 2024

Harvard Tıp Fakültesi kardiyoloji uzmanı Dr. Ozan Ünlü'nün açıklamalarına göre, Covid-19 aşıları kalp yetmezliği, atardamar ve toplardamar pıhtıları, beyin kanamaları gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkiye sahip. İngiltere, İspanya ve Estonya'dan 20 milyon kişinin verilerinin analiz edildiği bir araştırma, aşıların hem akut hem de uzun vadeli komplikasyon risklerini azalttığını gösterdi. Araştırma, endüstri desteği olmadan gerçekleştirildi ve aşılanmış bireylerde ciddi sağlık sorunlarının riskinde önemli düşüşler saptandı. Ayrıca, Covid-19'un kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı aşıların koruyucu olduğu vurgulandı.
19 Mart 2024

Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan vize başvurularının sayısı pandemi sonrası artarken, çalışan sayısının artmaması nedeniyle randevu almakta zorluklar yaşanıyor ve ret oranları yükseliyor. 2022 yılında Türkiye'den yapılan 778 bin 409 başvurunun 120 bin 876'sı reddedildi, bu da %15,7'lik bir ret oranına işaret ediyor. Bu oran, 2019'da %9,7 iken, 2023 tahminlerine göre %15'in çok üstüne çıktığı belirtiliyor. En çok ret veren Schengen ülkeleri arasında Estonya, Finlandiya ve Belçika yer alıyor.
17 Haziran 2023

Covid-19 döneminin sembol ismi Dr. Anthony Fauci, Batı Nil virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Altı gün hastanede yatan Fauci, şu anda evinde ve iyileşme sürecinde. Batı Nil virüsü, sivrisinekler yoluyla bulaşan ve özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için riskli olan bir hastalıktır. ABD'de geçen yıl 182 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.
24 Ağustos 2024

Türk vatandaşları, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranları ve randevu almakta yaşanan zorluklar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkelerinden gelen ret cevapları devam ediyor ve yaz öncesi randevu yoğunluğu artıyor. Seyahat şirketleri, müşterilerine vizesiz ülkelere turlar önermeye başladı. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, yurt dışı talebinin arttığını ve döviz kurlarının sabit kalmasının yurt dışı tatillerini daha cazip hale getirdiğini belirtiyor.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim