Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu kapsamındaki gemi ve yatlardan alınan kayıt harcı ve yıllık harçlara muafiyet getirileceğini duyurdu. Meclis'e sunulacak kanun düzenlemesiyle, sicili tescil edilmiş gemiler ve turizm şirketi envanterlerinde kayıtlı ticari yatlar bu muafiyetten yararlanacak. Ayrıca, miras intikali devir işlemlerinden harçlar kaldırılacak ve elektrik gibi yeşil enerji ile çalışan gemilerden de kayıt harcı alınmayacak, yıllık harçlarda yüzde 50 indirim sağlanacak.
2 Temmuz 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. Bu karar, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yapılacak ithalat için geçerli olacak ve üç gün sonra yürürlüğe girecek. Elde edilecek gelir, gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak genel bütçeye aktarılacak.
8 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci konut alacak olanlara kredi kısıtlaması getirdi. İlk evini alanlar için kredi kısıtı uygulanmayacak. İkinci ev için daha az kredi kullanılabilecek. 5 milyon liraya kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5'ine, 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20'sine kredi verilecek. İkinci el konutlar için de oranlar düşürüldü. İkinci konut için kredi kullandıracak bankalarda risk ağırlığı yüksek olacak.
26 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile otomotiv sektöründe belirli bir taşıt markasının distribütörü olmayan münferit ithalatçılar ve bayileri için ithalat yapabilmek adına 66 milyon lira teminat verme zorunluluğu getirildi. Ayrıca, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeden işlem yapabilmek için gerekli şartlar ve belgeler belirlendi. Teminat olarak nakit, banka teminat mektupları, sigorta şirketleri kefalet senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri kabul edilecek. Distribütörler ve bunların bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmuyor. Yeni düzenleme önümüzdeki ay başında yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO otobüsleri, ANKARAY ve metrolarda 2021-2022 yıllarında unutulan eşyalar, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen bir açık artırmayla satıldı. Açık artırmada bisiklet, televizyon, cep telefonu, boks eldiveni, fotoğraf makinesi ve müzik aleti gibi iki binden fazla ürün yer aldı. Eşyalar, sahiplerine bir yıl içinde ulaşılamaması durumunda satışa sunuluyor ve bu süreç, EGO'nun internet sitesinde duyuruluyor.
25 Şubat 2024

Ehliyet sınavında yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemeler arasında, dört sınavda başarısız olanların başka bir kursa nakil olarak yeniden sınava girebilmesi, yeni tip kimlik kartı ibrazı zorunluluğu ve sahteciliğin önlenmesi amacıyla kursiyer fotoğrafının çekilmesi gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, sınav saatleri 07:00-21:00 arası olarak genişletildi ve sınav güzergahları kura ile belirlenecek.
10 Temmuz 2024

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yurt dışından ilaç teminine yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından ilaç tedarik eden firmaların Türkiye'de yerleşik bir temsilci bulundurması gerekecek. Toplu ilaç temini yalnızca hastaneler tarafından yapılacak ve yurt dışı ilaç tedarikçileri ile temsilcilere yönetmelik hükümlerine uymadıkları takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilecek. Yönetmelikte kademeli geçiş süreci hazirana kadar devam edecek.
3 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenleme ile fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezaları ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, stokçuluktan bir yılda üç defa ceza alan işletmelere altı güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmelere ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak ve aldatıcı reklamlara karşı yaptırımlar da getirildi.
23 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı başında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni devreye alacaklarını ve bu sistemle akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Bu sistem, ticari taşıtlarda zorunlu, bireysel taşıtlarda ise isteğe bağlı olacak. Amaç, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybını önlemek ve kayıt dışılığı azaltmak. Şimşek, genel vergi oranlarını artırmadan mali disiplini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
7 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gençlere vergisiz telefon vaadi, 'Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz Ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar' olarak Resmi Gazete'de yayınlandı. 1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan kararla, 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yükseköğretim öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği sağlanacak. Destek, nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı aşmayan mobil telefon ve bilgisayarların elektronik faturayla alımlarında kullanılacak.
25 Ekim 2023

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar yenilenmeyen sürücü belgeleri geçerliliğini yitirecek. Ehliyet yenileme işlemleri Alo 199, e-Devlet veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu alınarak yapılabiliyor. Yetkililer, olası yoğunluk nedeniyle başvuruların son aylara bırakılmaması gerektiğini belirtti.
27 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son yedi ayda tüketicileri aldatan ve haksız ticari uygulamalar içeren 1109 dosyayı inceleyerek bu dosyalara durdurma cezası ve toplamda 43,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. 11 Temmuz tarihli toplantıda 94 dosyadan 80'i mevzuata aykırı bulunarak, bu dosyalara 6 milyon 70 bin 113 lira ceza kesildi ve altı dosya için erişim engeli getirildi. Reklamlardaki 'ana vaat-istisna' uyumsuzlukları bu ayki toplantının ana gündemini oluşturdu.
13 Temmuz 2023

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun değerlendirmesi sonucunda, fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının bir yıl içinde tekrarlanması durumunda, önceki cezanın iki katı kadar idari para cezası verilmesine karar verildi. Bu karar, Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte yapılan bir değişiklikle resmileşti. Yeni düzenleme, idari para cezalarının bir takvim yılı içinde tekrarlanan aykırılıklar için artırılmasını öngörüyor.
15 Mart 2023

Yeni Zelanda hükümeti, gençler arasında artan elektronik sigara kullanımını endişe verici bulduğu için tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Sağlık Bakan Yardımcısı Casey Castello, bu adımın reşit olmayanları elektronik sigara kullanımından korumayı amaçladığını belirtti. Yeni düzenleme ile 18 yaş altına elektronik sigara satan işletmelere 60 bin dolara kadar ceza uygulanabilecek. Ayrıca, elektronik sigaralarda çocuk güvenlik kilidi zorunluluğu ve ürün pazarlamasında çekici isimlerin kullanımı yasaklandı.
20 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vakıf Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'ye elektronik para kuruluşu olarak hizmet verme izni tanıdı. Bu karar, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabak Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında alındı. Şirket, belirli ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetini sunmak üzere yetkilendirildi. Türkiye'den toplamda 16 şirkete daha bu tür izinler verildiği belirtiliyor.
16 Kasım 2023

Türkiye, dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmaların Türk pazarına giriş yapmasının ardından, bu araçların ithalatına yüzde 40 ilave gümrük vergisi getirme kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile sadece elektrik motorundan tahrikli Çin menşeli taşıtların ithalatında bu verginin uygulanacağı belirtildi. BYD, ALJ Türkiye, Skywell ve Chery gibi firmalar bu karardan etkilenecek.
3 Mart 2023

Maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin tutması gereken kaza tespit tutanakları artık e-Devlet üzerinden oluşturulabilecek. Sürücüler, e-Devlet'te 'kaza tespit' araması yaparak ilgili sekmeye ulaşabilir ve tutanak işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu yeni özellik sayesinde sürücüler, araç ve sürücü bilgilerini, kazanın konumunu tutanağa ekleyebilir ve daha önce tutulan tüm tutanaklara mobil uygulamadan erişebilir. Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet uygulamasının güncellenmesi gerekmektedir.
23 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023
İşaretlediklerim