İzmir Urla'da altı köpeğin zehirlenerek öldürülmesi üzerine inceleme başlatıldı. Urla Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, belediyeye bağlı veterinerliğe sokaktaki köpeklerin zehirlenmiş olabileceği yönünde ihbar geldi. Ekipler olay yerine sevk edilerek, zehirli başka besinlerin olabileceği şüphesiyle bölgede temizlik çalışması yaptı ve diğer köpeklerin zehirlenme ihtimaline karşı nöbet tuttu.
21 Mayıs 2024

Geçtiğimiz pazar günü Yenikapı'da düzenlenen Hayvan Hakları mitingine Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık beş bin kişi katıldı. Emniyet Teşkilatı Sendikası Başkan Yardımcısı Ali Bütün, bir yılda 6 bin 183 hayvana tecavüz edildiğini ve 'Haydi' uygulamasına 20 bin ihbar geldiğini açıkladı. Hayvan hakları savunucuları, 5199 sayılı Kanun'un uygulanmasında eksiklikler olduğunu ve hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için daha fazla işbirliği ve samimiyet gerektiğini vurguladı.
11 Haziran 2024

Galatasaray'ın Arjantinli futbolcusu Mauro Icardi, İstanbul Başakşehir'de 'Ağaoğlu My World Europe' sitesinde işkenceyle öldürülen altı yaşındaki kedi Eros için adalet çağrısında bulundu. Eros'u öldüren İbrahim Keloğlan daha önce tutuklanmış ancak ilk duruşmada serbest bırakılmıştı. Kamuoyu, Keloğlan için emsal niteliğinde bir ceza bekliyor. Icardi, adalet çağrısına iki kediyle katılarak dikkat çekti ve bir kedinin boynunda 'Bugün Eros'a, yarın bize' yazılı bir mesaj taşıdı.
12 Mart 2024

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesindeki otobüs terminalinde, ihbar üzerine bir kişinin eşyalarını arayan Beşikdüzü Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cam fanusta bir piton ve kafeste iki kumru buldu. Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında piton, Doğa Koruma ve Milli Parklar Vakfıkebir Şefliği tarafından Ortahisar Belediyesi Trabzon Akvaryum’a teslim edildi. Hayvanların sahibi, sirkte gösteri amaçlı kullandığını belirtse de herhangi bir belgesi olmadığı için 16 bin 644 lira ceza ile cezalandırıldı.
15 Mart 2024

Ordu'nun İkizce ilçesinde, annesi yaban hayvanlarının saldırısı sonucu ölen ve bitkin düşen yavru karaca bir vatandaş tarafından bulundu. Vatandaşın durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şubesi Ünye Şefliği ekipleri olay yerine giderek yavru karacayı teslim aldı. Ünye'de özel bir veteriner kliniğine getirilen karaca, koruma altına alındı. Veteriner Hekim Yunus Emre Gümüş, karacanın beslenemediğini ve vücut ısısının düşük olduğunu belirtti.
1 Haziran 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve çalışmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti. Yenişehirlioğlu, saldırgan sokak hayvanlarının mağdurlarının taleplerini karşılamak için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Kanun teklifinin meclis kapanmadan önce sunulması bekleniyor.
23 Mayıs 2024

Giresun'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Giresun Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavi edilen dört baykuş yavrusu, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakıldı. Ekipler, vatandaşlardan teslim alınan beş baykuş yavrusundan üçünün yaralı, ikisinin genel durum bozukluğu içinde olduğunu belirledi. Tedavi sürecinin ardından dört yavru, Bulancak ilçesinde doğal yaşam alanlarına salındı. Bir yavrunun ise rehabilitasyon süreci devam ediyor.
4 Nisan 2024

Sakarya'nın Hendek ilçesinde, ramazan ayı öncesinde Adana'dan İstanbul'a götürülmekte olan bir tırda yapılan aramada 700 kilogram at ve eşek eti ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan tırda bulunan etlerin, İstanbul'da sucuk yapıldıktan sonra Düzce'ye götürülerek piyasaya sürüleceği belirlendi. Olayla ilgili üç şüpheli gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlemler başlatıldı.
15 Mart 2024

Antalya'da doğada bitkin halde bulunan üç baykuş yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedaviye alındı. Tedavi sürecinin ardından bu baykuşlar doğaya bırakılacak. Doğal Yaşam Parkı şube müdürü Aygül Arsun, parkın Batı Akdeniz havzasının önemli kurtarma hayvan bahçelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, parkta yaralı diğer hayvanların da tedavi edildiği ve doğal ortamlarına kavuşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
23 Mayıs 2024

Sokak köpeklerinin toplatılıp 30 gün içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulmasını öngören yasa tasarısı gündemde. Bu tasarı, hayvanseverlerin tepkisini çekerken, sokak köpeklerinin insan hayatını tehdit ettiğini savunanları memnun etti. Veteriner Hekimler Derneği ve hayvan hakları savunucuları, bu yöntemin insani olmadığını ve kısırlaştırma politikalarının daha etkili olduğunu savunuyor. Tasarının yasalaşması durumunda, 2004 öncesi uygulamalara geri dönüleceği belirtiliyor.
23 Mayıs 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, park halindeki bir otomobilin içinde iki gün mahsur kalan sahipsiz bir kedi, yerel halkın polise haber vermesiyle kurtarıldı. Polis, araç sahibine ulaşarak otomobili açtırdı ve kedi dışarı çıkarıldı. Kurtarılan kediye ekipler tarafından su verildikten sonra sokakta serbest bırakıldı. Araç sahibi, kedinin kendisine ait olmadığını ve muhtemelen park ettikten sonra araca girmiş olabileceğini ifade etti.
6 Mart 2024

Hopa Belediyesi, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı, 'Güvenlik sokaklar, sağlıklı hayvanlar' adlı bir proje başlattı. Proje kapsamında köpekler kısırlaştırılacak, küpe ve çip takılarak bakım ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Belediye Başkanı Utku Cihan, projenin sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak ve Hopa'da yaşayanların huzursuzluğunu önlemek açısından önemli olduğunu belirtti. Proje, veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucularının desteğiyle yürütülecek.
23 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bir depoda yaklaşık 10 ton etiketsiz ve izlenebilirliği olmayan tavuk ele geçirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 'ALO 174 Gıda' hattına gelen ihbar üzerine depoyu denetledi ve tavuklara el koyarak imha edilmek üzere işlem başlattı. Depo mühürlenirken, işyeri sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı.
12 Haziran 2024

Çevreciler, maymunların evcil hayvan veya süs eşyası olarak gösterildiği ve kötüye kullanıldığı videoların sosyal medyada yayılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Bu uyarı, Holly LeGresley adlı bir kişinin, Endonezya'da maymunlara işkence edilmesi için para ödeyen bir gruba üye olduğunun ortaya çıkması ve suçlu bulunması sonrasında geldi. LeGresley'in suç ortaklığı, BBC'nin bir yıllık soruşturması sonucu keşfedildi ve cezası yakında açıklanacak. Trentham Maymun Ormanı'nın park müdürü Matt Lovatt, insanları bu tür videoları yaymamaları konusunda uyardı ve maymunların doğal davranışlarının kutlanması gerektiğini vurguladı.
10 Mayıs 2024

Anoosha Kargarfard, Miami'deki bir barınaktan sahiplendiği Beau isimli köpeğin sürekli sarılmak istediğini gösteren sevimli görüntüler paylaştı. Beau, başlangıçta çekingen ve utangaç olmasına rağmen, yeni evinde kendine güven kazanmaya başladı. Kargarfard, Kanada'dan Florida'ya taşındıktan sonra Beau'yu sahiplendi ve onunla güçlü bir bağ kurdu. Bu hikaye, barınak hayvanlarının sahiplenilmesinin önemini vurguluyor.
17 Haziran 2024

ABD'nin Batı Virginia eyaletinde Jeanne Whitefeather ve Donald Lantz çifti, evlat edindikleri beş siyah çocuğu kötü koşullarda tutmak ve köle olarak kullanmakla suçlandı. Sosyal yardım yetkilileri, çocukları bir ahırda kilitli buldu ve savcılık çift hakkında insan kaçakçılığı, çocuk ihmali, kölelik ve zorla çalıştırma gibi suçlardan iddianame hazırladı. Çift, suçlamaları reddetti.
28 Haziran 2024

Çanakkale'nin Biga ilçesinden yaralı olarak getirilen bir güvercin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü'nde tedavi altına alındı. Güvercinin sol bacağında doku ölümü (nekroz) teşhisi konuldu ve bacağının ampute edilmesine karar verildi. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından güvercinin bacağı ampute edildi ve iyileşme sürecinin ardından doğal ortamına bırakılması planlanıyor.
1 Mart 2024

İtalya, yavru köpeklerle yapılan yoga derslerini hayvan ve insan sağlığına aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Bu tür dersler, yavru köpeklerin yoga sınıflarında özgürce dolaşmalarını ve bazen pozlara dahil edilmelerini içeriyordu. Uzmanlar, bu pratiklerin hayvanlar için fiziksel ve zihinsel olarak stresli olduğunu ve insanların duygusal kararlarla köpek sahiplenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavru köpeklerin güvenli taşınmadığı ve yeterince su verilmediği eleştirileri de mevcut.
3 Mayıs 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Belçika'nın Flaman ve Valon bölgelerinde hayvanların uyutulmadan kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına karar verdi. Bu yasak, 2019'da hayvan refahı düzenlemeleri kapsamında getirilmişti. Belçika'daki Müslüman ve Yahudi toplulukları, yasağın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek AİHM'e başvurmuştu. AİHM, helal kesim yasağının Avrupa yasalarına ve sözleşmelere uygun olduğunu ve inanç özgürlüğünü kısıtlamadığını belirtti.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim