2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

İstanbul'da bir grup taksici, taksimetre ücretlerine yüzde 100 zam yapılmasını talep etti. Konvoy oluşturan taksiciler, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda toplandı ve Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Duman, İstanbul'un Türkiye'nin en pahalı şehri olmasına rağmen en ucuz taksimetre ücretine sahip olduğunu belirtti ve maliyetlerin arttığını, bu nedenle adil bir zam talep ettiklerini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 30'a yükseltildiğini duyurdu. Ayrıca en düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'ye çıkarıldığını belirtti. Erdoğan, küçük işletmelere verilen asgari ücret desteğinin de 400 liraya yükseltildiğini ifade etti. Daha önceki açıklamada zam oranının yüzde 25 olacağı belirtilmiş ve sosyal medyada bu oran tepki çekmişti.
4 Ocak 2023

Yeni yılın ilk haftasında İstanbul'da kırmızı et fiyatlarına üç kez zam gelmiş ve fiyatlar önemli ölçüde artmıştır. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son bir ayda et fiyatlarına yüzde 30 zam geldiğini ve karkas et ithalatına bu ay başlanacağını açıklamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, Et ve Süt Kurumu'nun Balkanlardan karkas et getirme kararı aldığı ve ithalatın kısa süre içinde gerçekleşeceği belirtilmiştir.
9 Ocak 2023

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

Geçen yıl zeytinyağı fiyatları ve rekoltesi açısından verimli bir sezon geçirirken, bu yıl rekolte düşüşü bekleniyor. Düşük üretim ve yüksek enflasyonist ortam fiyat artışının temel nedenleri arasında gösteriliyor. Sektör temsilcileri, fiyatların 500 lirayı aşabileceğini ve hatta 600 liraya kadar çıkabileceğini belirtiyorlar. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin belirlediği alım fiyatı 295 lira olup, fiyatların daha da artması durumunda tüketimin azalacağı ve bu durumun sektör için tehlike oluşturacağı ifade ediliyor. Üreticilerin çözüm olarak hükümetin sübvansiyon uygulamasını öneriyorlar.
15 Kasım 2023

Ankara'da 200 gram ekmeğin fiyatı yüzde 40 zamla 5 liradan 7 liraya çıkarıldı. Van ve Osmaniye'de ise ekmek fiyatlarına yüzde 50 zam yapıldı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına her ilde zam geleceğini ancak bunun yüzde 35'i geçmeyeceğini belirtmişti. Ancak bu oranın Ankara, Van ve Osmaniye'de aşıldığı görüldü.
20 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ Genel Kurulu'nun önerisi üzerine su fiyatlarına yüzde 15 zam yapılmasını onayladı. İBB'nin ilk teklifi yüzde 48 zam yapılması yönündeydi ancak bu oran revize edilerek yüzde 15 olarak belirlendi. Yeni tarifeler konut ve iş yerleri için farklı kademelerde uygulanacak ve zamlı tarife hemen yürürlüğe girecek. Ayrıca, su tarifelerinin TÜFE oranına göre aylık olarak güncellenmesi talebi reddedildi.
22 Kasım 2023

Starbucks, Türkiye'deki ürünlerine bu yıl içinde ikinci defa zam yaparak küçük boy sade filtre kahve fiyatını 60 liradan 70 liraya çıkardı. İlk zamla birlikte fiyat 45 liradan 60 liraya yükselmişti. Ayrıca, internet üzerinden yapılan siparişlerde filtre kahve fiyatı 85 lira olarak belirlendi. Bu fiyat artışları, Starbucks Türkiye'nin genel fiyat politikasının bir parçası olarak görülüyor.
2 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre, içki ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı bekleniyor. Bu artışla birlikte 70'lik rakının raf fiyatının yaklaşık 408 TL olacağı tahmin ediliyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'e göre, bu fiyatın 294 TL'si vergiden oluşacak. Ürünün vergisiz fiyatı 114 TL iken, üzerine eklenen ÖTV ve KDV ile toplam vergi miktarı 294 TL'ye ulaşacak.
3 Ocak 2023

Dijital yayın platformu Exxen, 21 Ağustos itibarıyla tüm abonelik fiyatlarına zam yapılacağını duyurdu. Bu, platformun 5 Ocak ve 1 Mayıs'taki zamlarının ardından üçüncü zam oldu. Reklamsız temel paketin aylık ücreti 89,90 liradan 116,90 liraya çıktı. Diğer paketlerin yeni fiyatları da belirtildi.
20 Ağustos 2023

Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri ele aldı. Toplantıda, özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının gelecekteki seyri üzerinde duruldu. Görüşmede, et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği ve arz talep dengesinin en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde sağlanabileceği, bu süre zarfında et fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceği ifade edildi.
19 Mart 2024

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığını ve turizm sezonunun başlamasıyla bu fiyatların daha da yükseleceğini belirtti. Kıymanın kilosunun haziran-temmuz aylarında 450-480 lira aralığında olacağını öngördü. Kasaplar Odası da yaşanan artışın bir yılda olması gerekenin iki ayda gerçekleştiğini ifade ederek yetkililerden önlem alınmasını istedi.
3 Mayıs 2023

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar otomobil fiyatlarında zam fırtınasına yol açtı. Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunmasıyla kurlar yükselmeye devam ediyor ve bu durum otomobil fiyatlarına yansıyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla, Opel, Toyota, Kia ve DFSK markalarının bazı modellerine temmuz ayında yüzde 18'e varan zamların yapıldığını duyurdu. EBS Danışmanlık sahibi Erol Şahin, otomobil fiyatlarındaki zamların devam edeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Benzin fiyatlarına gece yarısından itibaren 1 lira 79 kuruş zam yapıldı. Bu zam, motorin fiyatlarına yapılan 2 lira 57 kuruşluk zammın ardından geldi. İstanbul'da yeni zamlar sonrası benzinin litre fiyatı ortalama 41 lira 22 kuruş, motorinin litre fiyatı ise 44 lira 30 kuruşa yükseldi.
15 Şubat 2024

Elektronik sigaraların içindeki yağ asitleri akciğere ulaşarak yağ zatürresine neden oluyor. E-sigara kullanımı, akciğer dokusunda iltihaplanmaya ve ani solunum yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sağlık uzmanları, e-sigara kullanımının artmasıyla birlikte bu tür hastalıkların da yaygınlaştığını belirtiyor. Türkiye'de e-sigara üretimi ve satışı yasak olmasına rağmen, bu ürünler çeşitli yollarla temin edilebiliyor.
28 Ağustos 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu tarafından yayınlanan yeni yönetmelikle, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'ndan olumlu görüş alınması zorunlu hale getirildi. Fiyatlar, il genelinde oluşturulacak bir komisyon tarafından değerlendirilecek ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü alındıktan sonra onaylanacak. Bakanlığın olumsuz görüş bildirmesi durumunda ise revize edilen fiyatlar, komisyon toplanmaksızın bakanlığın tekrar değerlendirmesine sunulacak.
14 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Türkiye'yi sigarayla mücadelede en başarılı ülkeler arasında göstermesine Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı'dan itiraz geldi. Dağlı, son yıllarda mücadelede tavizler verildiğini belirtti ve tütün kontrolünde başarı öyküsü aramak aşırı iyimserlik dedi. Dağlı, Türkiye'de erkeklerin yüzde 44,1'i, kadınların yüzde 19,2'si ve toplam erişkin nüfusun yüzde 31,6'sının sigara kullandığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 30 ülke arasında tütün satış hacmi en çok büyüyen ülke olduğunu ifade etti.
1 Ağustos 2023
İşaretlediklerim