CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören Hatay'da yaptığı konuşmada, medyada yer alan haberlerle sahadaki durumun farklı olduğunu belirtti. Devlet kurumlarının ve bürokratların çalışmak istediklerini ancak karşılarına engeller çıkarıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için iş birliği çağrısında bulundu ve zamanı geldiğinde daha fazla konuşacaklarını söyledi.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik eleştirilerde bulundu. Depremle ilgili AFAD verileri ve kendi açıklamaları arasındaki çelişkiye değindi. Deprem bölgesindeki konut inşaatları ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Muhalefeti beceriksizlikle suçladı ve askeriye, jandarma, polis hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi. İmarla ilgili yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu ve HDP'ye yapılan ziyaretleri eleştirdi. Ayrıca Muharrem İnce'nin açıklamalarına karşılık verdi.
29 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidarı eleştiren açıklamalarına yanıt verdi. Usta, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin deprem koordinasyonunda yetersiz kaldığını ve bürokratların görevlerini yerine getirmediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu ise iktidarın depremle ilgili hazırlıksızlığını ve sistematik rant siyasetini eleştirmişti.
9 Şubat 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, deprem konusunda iktidarla hizalanmayı reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, depremin yaşandığı Hatay'dan yaptığı açıklamada, yaşananların siyaset üstü bir mesele olmadığını ve iktidarla hizalanmayı reddettiğini ifade etmişti. Ayrıca, deprem yardımlarında bürokratik engelleri tanımayacaklarını söylemişti. Hatay ve Ağrı'da bazı yardımların yerel yönetimler tarafından engellendiği iddia edilmişti.
8 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketini ve sonrasındaki yardım çalışmalarını eleştirdi. Deprem sonucu yaşanan yıkımı 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, iktidarla hizalanmayı reddettiğini ve bürokratik engelleri tanımayacaklarını ifade etti. Yardım malzemelerinin engellere takıldığını belirten Kılıçdaroğlu, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin önemine vurgu yaptı ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ı başlıca sorumlu olarak gösterdi ve onunla görüşmeyi düşünmediğini açıkladı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en az 40 bin 689 kişinin hayatını kaybettiği ve yurttaşların arama kurtarma çalışmalarının gecikmesi ve yardımların koordine edilememesi nedeniyle iktidara tepki gösterdiği bir dönemde, Show TV muhabiri Tuğba Södekoğlu'nun depremzedeyle yaptığı röportajı kesmesi eleştirildi. Mizah dergisi LeMan, bu olayı 'Medyada sınıfta kalanlar' başlığı altında bir çizgiyle eleştirdi.
19 Şubat 2023

Anadolu Ajansı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yardım faaliyetlerinde bulunan kuruluşlarla ilgili bir görsel yayımladı. Görselde, iktidara yakın dernekler yer alırken, yüz binlerce kişinin desteklediği ve rekor bağış toplayan Ahbap Derneği gibi bağımsız oluşumlar göz ardı edildi. Görselde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yöneticisi olduğu TÜRGEV ve tartışmalı Ensar Vakfı gibi kurumlar öne çıktı. Ayrıca, CHP ve diğer siyasi partilerin de deprem bölgesine destek sağladığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Show TV ana haber sunucusu Dilara Gönder, Kahramanmaraş'taki depremlerle ilgili olarak 'Bu ders olsun' ifadesine tepki göstererek sorumlulara yönelik eleştirilerde bulundu. Gönder, deprem sorumlularının mühendisler, inşaatçılar ve onay verenler olduğunu belirtti. Bu eleştirilerin ardından Gönder, 'Yayında görüşürüz' dedikten kısa bir süre sonra istifa ettiğini açıkladı. Show TV ise Gönder'in eleştirilerinin yer aldığı yayın bölümünü YouTube kanalına yüklemedi.
9 Şubat 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kahramanmaraş depremleri sonrası muhalefeti 'siyaset yapmak' ile suçlarken, kendisinin 1999 Marmara Depremi sonrasında dönemin hükümetine yönelik ağır eleştirilerde bulunduğu yazıları ortaya çıktı. Çelik, o dönemde devletin deprem karşısındaki yetersiz müdahalesini ve yetkililerin geç tepkilerini sert bir dille eleştirmişti. Bu durum, günümüzdeki tutumunun çelişkili olduğu yorumlarına neden oldu.
8 Şubat 2023

MHP'nin eski İstanbul il başkanı Birol Gür, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, depremzedelere yardım için çalışan Ahbap ve Babala TV ekibini hedef alarak, yardımların AFAD üzerinden yapılması çağrısında bulundu. Gür, bu gruplar aracılığıyla yapılan yardımların depremzedelere ne kadar ulaştığı konusunda endişelerini dile getirdi. Ahbap ve Babala TV, sanatçı Haluk Levent ve YouTuber Oğuzhan Uğur liderliğinde depremzedelere yardım organizasyonları yürütüyor.
9 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta yaşanan ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen bölgelerdeki seçim sonuçları üzerinden depremzedeleri hedef alan siyasi söylemlere tepki gösterdi. Sözcü gazetesinin manşetinde yer alan ve depremzedeleri eleştiren ifadeye karşılık, Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, deprem bölgesindeki insanlara karşı söylenen her şeyde on kez düşünülmesi gerektiğini belirtti ve siyasetin insanların kalbini kırmaya değmeyeceğini vurguladı.
16 Mayıs 2023

Show TV'nin ana haber sunucusu Dilara Gönder, Kahramanmaraş'taki depremle ilgili yaptığı eleştirel yorumlar sonrasında istifa ettiğini duyurdu. Gönder, depremle ilgili olarak sorumluluğun mühendislerde, inşaatlarda ve onay verenlerde olduğunu ifade etmiş ve 'ders alınmadığını' belirtmişti. İstifa nedeniyle ilgili detaylı bir bilgi verilmedi, ancak Gönder'in istifasının kanal yönetimi tarafından zorlanmış olabileceği ima edildi.
9 Şubat 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yayınları nedeniyle Halk TV, Fox TV ve TELE 1 gibi kanallara yaptırım kararı aldı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu cezaların parasal karşılığının 7 milyon 990 bin lira olduğunu açıkladı. Taşcı, bu durumun seçim sürecinde yaşanacaklar için bir işaret fişeği olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta TRT Haber canlı yayınına konuşan bir depremzede, kendilerinin 50 saat boyunca yalnız bırakıldıklarını ifade etti. Muhabir Fuat Kozluklu, depremzedenin sözlerine rağmen dramı anlatmaya devam etti ve kısa bir süre sonra yayın sesi kesilerek sonlandırıldı. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda can kaybı 19 bin 388'e ulaşmış durumda ve birçok kişi hala enkaz altında.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Türkiye'nin birçok siyasi lideri afet bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve destek mesajları yayınladı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremden bir gün sonra Twitter üzerinden OHAL ilanını destekleyen ve taziye mesajları içeren bir paylaşım yaptıktan sonra herhangi bir ziyarette bulunmadı ve beş gündür herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer siyasi liderlerin aksine sahaya inmeyen tek lider olarak dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX'un Orta Sayfa programına bağlanarak deprem bölgesiyle ilgili gözlemlerini ve eleştirilerini paylaştı. Depremzedelere uygulanan kredi faizlerinin yükseltilmesini 'tam bir facia' olarak nitelendirdi ve bu durumun yönetimdeki akıl dışı politikaların bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca, nitelikli elemanların bölgeye dönüşü, esnafın çalışma koşulları ve Adıyaman valisinin istifası gibi konularda da görüşlerini dile getirdi.
10 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can kaybının artması ve yıkılan bina sayısının 164 bin 321'e ulaşmasıyla birlikte, çadırlarda yaşam mücadelesi veren depremzedelerin durumu zorlaşmaktadır. Özellikle yakınlarını kaybeden çocuklar zor durumda olup, bazı gazetecilerin bu çocuklara mikrofon uzatarak röportaj yapmaları sosyal medyada eleştirilmektedir. Halk TV ve CNN Türk'te yayınlanan videolar, bu eleştirilerin odak noktası haline gelmiştir.
25 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası, Show TV muhabiri Tuğba Södekoğlu gece saat 1'de bir depremzede ile röportaj yaparken, depremzedenin ekiplerin gelmediğini söylemesi üzerine röportajı kesip olay yerinden uzaklaştı. Depremzede, ailesinin hala enkaz altında olduğunu ve kardeşinin sesini duyduğunu belirtirken, muhabir ekiplerin bölgeyi karış karış gezdiğini söyleyerek röportajı sonlandırdı. Bu olay, sosyal medyada ve haber sitelerinde dikkat çekti.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim