Guardian gazetesi, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın afet yönetimine ilişkin eleştirilerde bulundu. Gazete, Hatay gibi şehirlerin durumunu, hükümetin kurtarma çalışmalarındaki eksiklikleri, yetersiz yapı standartlarını ve Erdoğan'ın bu konulardaki sorumluluğunu sorguladı. Ayrıca, Erdoğan'ın olağanüstü hal ilan etmesi ve muhalefeti suçlaması, demokratik hesap verebilirlik eksikliği ve yaklaşan seçimlerle ilgili endişeleri dile getirdi.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Erdoğan, bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermiş ve eksiklikleri kabul etmişti. Depremin ardından 22 gün geçmesine rağmen herhangi bir yetkilinin istifa etmemesi dikkat çekerken, Erdoğan'ın grup konuşmasında hesap sorulacağını belirtmesi ve Ankara kulislerinde üst düzey görevden almaların konuşulmaya başlaması siyasi gündemi meşgul ediyor.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, TRT, RTÜK ve Demirören Medya Grubu'nun önünde yaptığı açıklamalarda, bu kurumların kendisine yayın yapmadığını ve sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdiklerini iddia etti. Oğan, TRT'nin yöneticilerini ve RTÜK'ü tarafsızlık ilkesine uymamakla suçladı ve Ahmet Hakan'ı da eski arkadaşı olmasına rağmen kendisine programlarında yer vermemekle eleştirdi. Oğan, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile yaptığı görüşmede daha adil bir yaklaşım sergileneceği sözünü aldığını belirtti.
25 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından yardım çalışmalarındaki yetersizlikleri eleştiren ve bu eleştirilere 'siyaset yapmayın' şeklinde tepki gösteren iktidar kanadına yanıt verdi. Demirtaş, depremin siyaset üstü bir konu olmadığını, Türkiye'de devlet-hükümet-parti ayrımının olmadığını ve tüm devlet kurumlarının bir kişiye bağlı hareket ettiğini belirtti. Ayrıca, halkın siyasi baskısıyla deprem bölgesine yardım gitmesi ve Twitter erişim engelinin kaldırılması gibi gelişmelerin sağlandığını ifade etti. Demirtaş, siyaset yapmanın toplumun savunma aracı olduğunu ve direniş ile dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
10 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eleştirilere sert bir dille yanıt verdi ve bazı kişileri 'haysiyetsiz, namussuz' olarak nitelendirdi. Ayrıca, OHAL ilanının devlete, tefecilere ve fitne gruplarına karşı müdahale imkanı vereceğini belirtti. Türkiye İşçi Partisi ise Twitter üzerinden Erdoğan'a 'Küfrü bırak, işini yap!' şeklinde tepki gösterdi.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

Habertürk muhabiri Mehmet Akif Ersoy, Hatay'dan canlı yayında yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki arama kurtarma ekipleri arasında 'birbirinin depremzedesine çökmeye varan rekabet' yaşandığını belirtti. Ersoy, ekiplerin kurtarma çalışmaları sırasında birbirlerinin üzerine giderek, kurtarılan kişileri kendilerinin çıkardığını iddia ettiğini ve bu durumun halk tarafından alkışlarla onaylandığını ifade etti.
9 Şubat 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidarın deprem konusunda ortak hareket etmeye yanaşmaması durumunda muhalefet partilerinin bir araya gelerek iş birliği yapmaları gerektiğini belirtti. Demirtaş, olası bir iş birliği yapılmaması halinde 100 binden fazla insanın hayatını kaybedebileceğini ifade etti ve muhalefet partilerine, belediyelere, AFAD'a, Kızılay'a, TSK'ya ve büyük şirketlere depremle mücadelede somut adımlar atmaları için çağrıda bulundu. Türkiye, 6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı ve depremdeki ölü sayısı 3 bin 549 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023

Türkiye'nin yaşadığı büyük deprem felaketinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun basın ve halkla ilişkiler müşaviri Sevilay Esen, RTÜK'te daire başkan yardımcılığına atandı. Atama, RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun imzasıyla ve İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla gerçekleşti. Esen'in hangi dairede görev yapacağı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmadı. RTÜK'te bilinmeyen görevlerde en az 25 daire başkan yardımcısı olduğu ve bu isimler arasında Fatime Yavuz Sezer'in de bulunduğu belirtildi.
16 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığı'na saldırıya yönelik şüphelerini ifade etmesi üzerine Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurdu. Mahiroğlu, Halk TV'nin demokrasinin yerleşmesi için çok sesliliğe büyük önem verdiğini, ancak Arslan'ın sözlerinin Halk TV'nin duruş ve bakışının sınırlarını aştığını belirtti.
3 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası can kaybı ve yaralı sayılarına ilişkin resmi veriler açıklanırken, tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu verilerin doğruluğunu sorguladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, gerçek rakamların daha yüksek olabileceğini ve hükümetin felaketin büyüklüğünü saklamaya çalıştığını iddia etti. Ayrıca, pandemi döneminde de ölüm sayılarının doğruluğunun sıkça sorgulandığı hatırlatıldı.
10 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV'deki canlı yayında vergi artışları ve ekonomi hakkında konuştu. Yılmaz, vergi artışlarının ana sebebinin deprem olduğunu belirtti ve yıl sonuna kadar ek bir vergi artışı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, kurlardaki yükselişin enflasyonist bir etki yaptığını ve beklentilerin güncellenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan anlaşma doğrultusunda ihracat ve deprem finansmanı için toplamda 11,5 milyar doların geleceğini de belirtti.
28 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta gerçekleşen iki büyük deprem sonucu 6 bin 444 bina yıkıldı ve can kaybı 14 bin 14'e ulaştı. Hükümetin deprem müdahalesi eleştirilirken, bir depremzede kadın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sadece ATV kanalını izlediğini ve diğer kanallardan haberdar olmadığını iddia ederek ATV'nin enkaz alanına gelip çekim yapmasını istedi. Bu anlar bir TikTok kullanıcısı tarafından kaydedildi.
9 Şubat 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında CHP'li belediyelerin ihmallerinin araştırılacağını ve sorumlulukları tespit edilen belediye başkanlarının istifalarının isteneceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin depremdeki sorumluluklarını araştırmak üzere uzmanlardan oluşan bir heyet kurulması talimatını vermişti. Torun, sorumluluk almayan belediye başkanlarının partiden kesinlikle uzaklaştırılacağını ve meclis üyeleri aracılığıyla görevlerine son verilebileceğini ifade etti.
22 Şubat 2023

BBC Haber'in öğle kuşağı yayınında sunucu Maryam Moshiri, jenerik bitiminde canlı yayına orta parmağını gösterirken geçildi. Reji, spikeri 'Yayına giriyoruz' diye uyarmak yerine, bu anı ekrana yansıttı. Bu durum, rejinin bilinçli olarak spikerin bu anını yayınladığı şeklinde yorumlandı ve 'rejinin intikamı' olarak nitelendirildi.
7 Aralık 2023

Ece Üner, tv100 Ana Haber bülteninden kendi isteğiyle ayrıldığını duyurdu. Ayrılık haberini sosyal medya üzerinden paylaştı ve izleyicilere teşekkür etti. Ayrıca, geçtiğimiz yıl boyunca kendisine destek ve güven veren tv100 yönetimine de teşekkürlerini iletti. Üner, izleyicileriyle yakında tekrar görüşeceğinin sinyalini verdi.
2 Şubat 2024

CHP'nin eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve şimdiki CHP yöneticileri, TRT'nin haber yayıncılığında iktidara öncelik verdiğini ve CHP'ye yeterince yer vermediğini eleştiriyor. CHP'nin medyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, bu konuda sık sık kamuoyuna şikayette bulunuyor. Deniz Zeyrek ise, CHP yöneticilerine kamuoyunun zaten bu durumdan haberdar olduğunu ve onlardan şikayet yerine çözüm üretmelerinin beklendiğini ifade ediyor. Zeyrek, TRT'nin finansman modelinin değiştirilmesi gibi radikal çözümler öneriyor.
11 Mart 2024

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ülkücü Şehitler Anıtı'nda yaptığı konuşmada, MHP ve Ülkü Ocakları'na yönelik eleştirilerde bulunan gazetecileri hedef aldı. Bahçeli, bu gazetecilerin mahkemede dinlenmesini ve iddialarını belgelemelerini istedi. Özellikle Halk TV, Now ve Sözcü gibi medya kuruluşlarını eleştiren Bahçeli, adli müracaatlarını en kısa sürede gerçekleştireceklerini belirtti.
27 Mayıs 2024
İşaretlediklerim