Elazığ'ın Salkaya köyünde Mehmet Emin Sualp, tarlasına vişne fidanı dikmek için çukur kazarken Roma veya erken Bizans dönemine ait bir taban mozaiği buldu. Mozaikte Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı ve sülün gibi hayvan figürleri yer alıyor. Çevrede yapılan yeni kazılarda ise kilise ve şarap imalathanesi olarak kullanıldığı tahmin edilen çeşitli duvar kalıntıları ve yapılar keşfedildi.
24 Eylül 2024

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanan ve koruma altına alınan bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 'Büyük İskender' heykelinin başına rastlandı. Tarihi parça, Amasra Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Haziran 2022'de başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 350 eser kayıt altına alındı.
21 Eylül 2023

Van Gogh'un 1884 yılında yaptığı ve 'Spring Garden' olarak da bilinen 'Parsonage Garden at Nuenen in Spring' isimli tablosu, Mart 2020'de Covid-19 karantinası sırasında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı. Üç buçuk yıl sonra, bir sanat dedektifi sayesinde eser, mavi bir Ikea torbası içinde bulundu ve teslim edildi. Tablo, hasar görmüş olmasına rağmen, Rotterdam Müzesi'nde özel bir etkinlikte sergilendi ve 29 Mart'tan itibaren Groninger Müzesi'nde genel izleyiciye açılacak. Restorasyon süreci henüz başlamamış olup, tablo üzerindeki hasarın ciddiyeti ve restorasyon öncesi hazırlıklar devam etmektedir.
8 Şubat 2024

British Museum, kaybolan 1500 eserin neredeyse yarısını kurtardığını duyurdu. Müzenin envanterinde eksiklikler olduğu ve 2000'e yakın değerli parçanın kaybolduğu açıklandı. Müzenin direktörü Hartwig Fischer, yaşanan olaylar nedeniyle istifa etti. Brezilyalı sanatçı Ile Sartuzi, müzeden antik para çalmasıyla gündeme geldi.
16 Temmuz 2024

Bulgaristan'da sanat eseri kaçakçılarına yönelik bir polis operasyonunda, Amerikalı ressam Jackson Pollock'a ait olduğu tahmin edilen ve yaklaşık 50 milyon avro değerinde bir tablo ele geçirildi. The Guardian gazetesinin haberine göre, eserin orijinal olduğu uzmanlar tarafından doğrulandı ancak yetkililer eserle ilgili daha fazla detay vermedi. Operasyon kapsamında çok sayıda kişi tutuklandı.
23 Mart 2023

Demirören Medya, İstanbul Esenyurt'ta bulunan ve daha önce kapatılan matbaa tesisinin arsasını ve üzerindeki binaları, İHA ve SİHA üreticisi Baykar Makina Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ye 816 milyon 551 bin TL'ye sattı. Hürriyet, daha önce de İstanbul, Antalya ve İzmir'deki matbaa makinelerini Tayfurlar Ticaret'e satmıştı. Satış işlemi Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda duyuruldu ve satıştan 108 milyon 448 bin TL zarar edildiği bildirildi.
5 Mayıs 2023

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Erzincan'da jandarma ekipleri, kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığına yönelik bir operasyon düzenleyerek, Musevi dinine ait motifler ve İbranice yazılar içeren 24 ayar saf altından yapılmış 165 gram ağırlığında ve 14 sayfalık bir kitap buldu. Operasyon sonucunda dört kişi gözaltına alındı, ancak işlemlerinin ardından serbest bırakıldılar.
26 Mayıs 2023

Queen grubunun efsanevi yıldızı Freddie Mercury'nin 'Bohemian Rhapsody'yi bestelediği Yamaha G2 model piyano, açık artırmada 2,2 milyon dolara satıldı. Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı özel eşyalar arasında yer alan piyano, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa çıkarıldı. Ayrıca 'Bohemian Rhapsody'nin el yazması taslağı da 1,7 milyon dolara alıcı buldu.
7 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

1962'de Capri'deki evinin mahzenini temizlerken rulo halinde bir tablo bulan Luigi Lo Rosso, bu eserin Picasso'ya ait olduğunu bilmeden 62 yıl boyunca korudu. Tablonun Picasso'nun sevgilisi Dora Maar'ın portresi olduğu ve sol üst köşesinde ressamın imzasının bulunduğu anlaşıldı. Lo Rosso'nun oğlu Andrea, eserin Picasso'ya ait olabileceğini fark etti ve yıllar süren incelemeler sonucunda bu doğrulandı. Eserin şu anda altı milyon avro değerinde olduğu belirtiliyor.
1 Ekim 2024

Titanik'te hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'a ait altın cep saati, 1,2 milyon sterline (yaklaşık 49 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Saat, ABD'deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde bir özel koleksiyonere satıldı ve Titanik'ten çıkarılan en pahalı eşya oldu. Daha önce bu rekoru 1,1 milyon sterline satılan bir keman elinde bulunduruyordu. Astor, Titanik battığında eşini kurtarmak için bir filikaya bindirmiş, kendisi ise gemiyle birlikte sulara gömülmüştü.
28 Nisan 2024

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

Uzun süre kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser' portresi, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında eserin kaybolduğu ve Lieser ailesinin zulme uğradığı bilgileri verildi. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı.
29 Nisan 2024

Samsun'da Aysel Aktaş adlı bir kadın, yolda bulduğu 590 bin lirayı polis aracılığıyla sahibine ulaştırdı. Parayı düşüren kişi Adem Memiş, çantasını aracının bagajından düşürdüğünü belirtti ve karakola başvurdu. Polisin yönlendirmesi üzerine Aktaş, çantayı karakola getirip Memiş'e teslim etti.
24 Ekim 2023

ABD'nin Los Angeles kentindeki Barakat adlı galeriden 18 Eylül'de tarihi bir Buda heykeli çalındı. Yaklaşık 114 kilo ağırlığında ve 1,5 milyon dolar değerinde olan heykelin hırsızlar tarafından galerinin arka bahçesinden bir kamyonete yüklenip götürüldüğü güvenlik kameralarına yansıdı. Galeri sahibi Fayez Barakat, heykeli 55 yıl önce satın aldığını ve Japonya'nın Edo Dönemi'ne ait olduğunu belirtti.
24 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Antakya Sinagogu'nun enkazında bulunan ve İsrail'e götürülen tarihi 'Ester Kitabı' parşömenleri, Türkiye'ye geri iade edildi. İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından bulunan ve ZAKA gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin tarafından 'yanlış ellere geçmemesi' için teslim alınan parşömenler, Türk Yahudi Toplumu tarafından Hahambaşılıkta muhafaza altına alındı. Toplum, parşömenlerin Antakya Sinagogu'nun tadilatı sonrasında eski yerine döneceğini duyurdu.
19 Şubat 2023

Ankara başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bazı otobüs firmalarının ve işletmelerin fahiş fiyat artışları yaptığı yönünde ihbarlar alınması üzerine inceleme başlattı. Otobüs firmalarının bilet fiyatlarını 2-3 kat arttırdığı, battaniye gibi hayati önem taşıyan eşyaların fiyatlarının da fahiş oranda yükseltildiği belirtildi. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gerekli talimatlar verildi.
6 Şubat 2023

Almanya'dan gelen 2 yaşındaki Laurent Schwarz'ın soyut resimleri, koleksiyoncular arasında büyük ilgi görüyor ve 7 bin dolara kadar alıcı buluyor. Laurent'ın sanata olan ilgisi, ailesinin onu bir otelin etkinlik odasından uzaklaştırmakta zorlanmasıyla fark edildi. Ebeveynleri, Laurent için bir stüdyo kurdu ve onun yeteneklerini sosyal medyada paylaşarak büyük bir takipçi kitlesi kazandı. Laurent'ın eserleri Münih'teki ART MUC sanat fuarında sergilendi ve şimdi New York'ta bir galeride sergilenmesi planlanıyor.
30 Mayıs 2024

Geçtiğimiz yıl vefat eden Avusturyalı milyarder ve sanat koleksiyoneri Heidi Horten'ın 700 parçalık mücevher koleksiyonu, Cenevre'deki Four Seasons Hotel des Bergues'de düzenlenecek çevrimiçi müzayedelerde satışa sunulacak. Müzayedenin toplamda 150 milyon doların üzerinde gelir getirmesi ve Elizabeth Taylor'ın mücevher koleksiyonunun 116 milyon dolarlık rekorunu geçmesi öngörülüyor. Elde edilen gelir, Heidi Horten Vakfı'na aktarılacak. Ayrıca, Christie's, müzayedenin gelirlerinin bir kısmını Yahudi soykırımıyla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına bağışlayacağını açıkladı.
29 Nisan 2023
İşaretlediklerim