14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Amasra maden ocağında meydana gelen patlamada 43 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın davasında beşinci oturum tamamlandı. Bilirkişi heyeti TTK'yı yüzde 100 kusurlu bulmuş, müşteki avukatları üç boyutlu simülasyonla ocaktaki eksiklikleri anlatmış ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etmişlerdir. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
17 Kasım 2023

14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde meydana gelen patlamada 41 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından hazırlanan fezlekede, madenin yöneticileri hakkında 'olası kastla öldürme' suçundan 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. Fezlekede, yöneticilerin maden ocağında gerekli teknik altyapı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan üretime izin verdikleri ve bu kusurların bilinçli taksir düzeyini aştığı belirtildi. Diğer 20 şüpheli hakkında ise 'taksirle ölüme sebep olma' suçundan 15'er yıl hapis cezası istendi.
15 Ocak 2023

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nun raporunda, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ana nedeninin tali havalandırmadaki yetersizlik olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, denetimsizliğin de riski artırdığı vurgulanmıştır. Sayıştay'ın 2019'da madenle ilgili uyarıları olduğu ve hükümetin yeterli tedbirlerin alındığını savunduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise olayı 'kader' olarak nitelendirdiği bilgisi verilmiştir. Komisyon raporunda, metan gazı varlığının ve patlamayı tetikleyici unsurların yönetilememesinin ve etkin bir denetim mekanizmasının olmamasının kazaya yol açtığı tespitleri yer almaktadır.
14 Mart 2023

Amasra Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Başsavcılığına gönderilen fezlekede, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak 'olası kastla öldürme' suçlamaları ve 'torpil ve adam kayırmacılık' iddiaları yer aldı. Fezlekede, madenin güvenlikten sorumlu mühendisi ve müessese müdür yardımcısının ifadeleri dikkat çekti. Tutuklu bulunan dört yetkili hakkında toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. İfadelerde, iş güvenliği ve idari yönden önemli mevkilere tecrübesiz kişilerin getirildiği ve bazı personelin siyasi veya sosyal bağlantılar nedeniyle daha hafif işlerde çalıştırıldığı belirtildi.
16 Ocak 2023

Amasra maden faciasında birinci derece sorumlu olarak görülen tutuklu sanıkların Zonguldak'ta görevlendirildiği ortaya çıktı. Dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir ve işleme müdürü Selçuk Ekmekçi, 'olası kastla öldürme' suçundan toplam bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Diğer 19 sanık ise 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor. Mahkeme, tutuklu yedi sanığın tutukluluk halinin devamına ve davanın 16 Ekim 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.
25 Temmuz 2023

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde 14 Ekim 2022'de meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği patlama sonrası açılan davada, sekiz tutuklu sanıktan birinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, diğer yedi sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kader' olarak nitelendirdiği facianın, araştırma komisyonunun raporuna göre yetersizlik ve denetimsizlikten kaynaklandığı belirtildi. Duruşma, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınması için 3 Mayıs'a ertelendi.
28 Nisan 2023

43 işçinin hayatını kaybettiği Amasya maden faciasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yüzde 100 kusurlu bulundu. Bilirkişi heyeti, TTK'nın özellikle havalandırmadaki kusura dikkat çekti. Faciada yaşamını yitiren işçilerden Aziz Köse'nin ailesinin TTK aleyhine açtığı davada verilen bilirkişi raporu, Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın dosyasına girdi.
28 Eylül 2023

ABD'deki dört Demokrat senatör, fosil yakıt şirketlerinin tüketicileri yanıltma ve iklim bilimini itibarsızlaştırma çabaları nedeniyle Adalet Bakanlığı'na dava açma çağrısında bulundu. Senatörler, ExxonMobil, Shell ve diğer fosil yakıt şirketlerinin tüketiciyi koruma ve ilgili diğer yasaları ihlal ettiğini savundu. Ayrıca, bu şirketlerin iklim değişikliği hakkında doğru bilgi sahibi olmalarına rağmen yanlış bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü belirtti.
1 Ağustos 2023

ABD'nin Colorado eyaletinde Spencer Greiner isimli bir adam, balık tutarken ve çöp toplarken çamurun içinde eski bir dijital fotoğraf makinesi buldu. Makinenin hafıza kartı çalışıyor durumdaydı ve içindeki fotoğraflar sağlamdı. Greiner, Facebook üzerinden fotoğrafları paylaşarak sahibini aradı ve mesajı bir gün içinde Arizona'da yaşayan Coral Amayi'ye ulaştı. Amayi, 2010 yılında rafting yaparken makinesini Animas nehrine düşürmüştü.
30 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı MASKİ'nin Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi'nde evsel atık suların arıtılmadan Irlamaz Çayı'na deşarj edilmesi nedeniyle 1 milyon 161 bin 568 lira ceza kesti. Denetimlerde, Zafer, Mustafa Kemal ve Selvilitepe mahallelerinden gelen atık suların arıtma tesisine girmeden doğrudan çaya döküldüğü tespit edildi. Bu olayla ilgili adli soruşturma başlatıldı. Benzer cezalar diğer CHP'li belediyelere de kesildi.
19 Kasım 2024

Amasra'da 2022 yılında meydana gelen maden faciası sonucu hayatını kaybeden 43 işçi ile ilgili davada, yedi tutuklu sanıktan üçüne ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye kararı verildi. Diğer dört sanığın tutukluluğu devam edecek. Mahkeme, maden mühendisleri odasından bilimsel görüş alınmasını talep eden müşteki avukatlarının taleplerini değerlendirecek ve davanın sekizinci duruşması 6 Ağustos'ta yapılacak.
8 Mayıs 2024

Can Ataklı, iktidarın çevreci ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını, bu nedenle önlenebilir bir çevre faciasının yaşandığını ifade etti. İki yıl önce yaşanan siyanür borusu patlamasının ders olmadığını, aksine madenin üç kat daha büyütülmesine izin verildiğini belirtti. Murat Kurum'un çevre bakanıyken madenin büyütülmesine ve yığma atık dağı oluşturulmasına onay verdiğini, madenin büyük bir kısmının yabancı şirketlere ait olduğunu ve vergi borcunun silindiğini aktardı.
15 Şubat 2024

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Erzincan İliç'te 13 Şubat'ta meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldığı toprak kaymasının ardından yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda, maden sahasındaki çatlaklarla ilgili yapılan uyarıların dikkate alınmadığı ve birçok kişinin ihmali olduğu belirlendi. Ön raporda, aralarında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü gibi üst düzey yöneticilerin de bulunduğu beş kişi asli kusurlu, diğer birçok kişi ise tali kusurlu bulundu. Raporda, çatlakların oluşmasının nedeninin ihmal olduğu ve bu durumun işçilerin hayatlarını tehlikeye attığı vurgulandı.
17 Şubat 2024

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024

Erzincan İliç'teki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında dokuz işçi toprak altında kalmıştı. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nda faciadan bir saat önce joeradar görevlisinin tehlike olduğuna dair e-posta gönderdiğini açıkladı. Uz, e-postanın şirket yetkililerine ulaştığını ancak gizlendiğini belirtti. E-postada, yığma operasyonlarının durdurulması gerektiği belirtilmesine rağmen, bu talimatın yerine getirilmediği ifade edildi.
11 Haziran 2024

Aydın Büyükşehir Belediyesine ait Didim Atık Su Arıtma Tesisinden denize kirli su deşarjı yapıldığı iddiası üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri bölgeden su numunesi aldı. Numuneler analiz edilecek ve sonuçlar değerlendirilecek. AKP MKYK Üyesi Umut Tuncer, sosyal medya üzerinden CHP'li belediyeyi eleştirerek, tesisin denizi kirlettiğini iddia etti. Olay, Didim'in turizm açısından önemine dikkat çekilerek tartışılıyor.
8 Ekim 2024

İzmir'in Torbalı ilçesinde bir iş yerinde meydana gelen patlamada beş kişi hayatını kaybetti, 63 kişi yaralandı. Soruşturma sonucunda, patlamadan bir gün önce tüpü değiştiren kişinin yetki belgesinin olmadığı belirlendi. İş yeri sahibi ve tüpü değiştiren kişi tutuklandı. Patlamanın, tüpten sızan gazın kapalı iş yerine dolması sonucu meydana geldiği değerlendiriliyor.
2 Temmuz 2024

Ahmet Hakan, Türkiye'deki maden ocaklarının yabancı şirketler tarafından işletilmesine karşı çıkarak, madenlerin millileştirilmesi gerektiğini savundu. Madenlerin, toprakların ve madenlerde çalışan insanların Türkiye'ye ait olduğunu vurguladı. Ayrıca, madencilik faaliyetlerinin çevre, doğa ve insan sağlığını gözeterek yapılmasının önemine dikkat çekti. Hakan, madenlerin millileştirilmesinin, kendi felaketimizi yaratmak anlamına gelmediğini belirtti.
17 Şubat 2024

İliç'te meydana gelen maden felaketinin ardından, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ve diğer bürokratlar ile şirketin üst yönetiminin sorumluluğu olduğuna dair belgeler ortaya çıktı. Madenin neredeyse hiç denetlenmediği, daha önce yaşanan liç yığını kayması ve zehirli atık sızıntısı üzerine yapılan denetimin ise Anagold için taşeron işler yapan özel bir şirkete yaptırıldığı belirlendi. Bu durum, dönemin bakanı Murat Kurum'un sorumluluğunu daha da artırıyor.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim