İYİ Parti lideri Meral Akşener, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, seçimlerin zamanında yapılacağını belirtti. Ayrıca, üniversiteler için alınan uzaktan eğitim kararına tepki göstererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu karardan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Türkiye'de seçimlerin ertelenmesi konusu, Kahramanmaraş depremleri sonrası gündeme gelmiş ve AKP yetkilileri ile Bülent Arınç gibi isimler farklı görüşler ifade etmişlerdir.
20 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlere kısa bir süre kala altılı masanın henüz bir aday açıklamamasını eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etrafında birleşme çağrısında bulundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise Bahçeli'nin bu çağrısına, onların defterlerinde yeni bir sayfa kalmadığını ve adalet ile güveni bitirdiklerini belirterek sert bir dille yanıt verdi. Erdem ayrıca, altılı masanın aday belirleme sürecine başladığını ve büyük bir organizasyonla açıklanacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Afyonkarahisar'da yaptığı konuşmada, seçimlerin 'Önce koltuğunu düşünenler' nedeniyle kaybedildiğini savundu. Akşener, AK Parti iktidarını eleştirerek, memleketi kendi soktuğu krizden çıkarmak için hala vatandaşların cebine el uzattığını belirtti. Ayrıca, seçimlerin kaybedilmesi için çalışanlarla da mücadele ettiklerini ve kendi saflarındaki sorunları göremediklerini ifade etti. Akşener, önümüzdeki yerel seçimlerde kendi kadrolarıyla milletin huzuruna çıkacaklarını ve göreve talip olacaklarını söyledi.
26 Ağustos 2023

Kaan Sezyum, AKP'nin seçimlerdeki başarısızlığını analiz etmek üzere bir rapor hazırlandığını iddia ediyor. Yazısında, bu raporda yer alabilecek muhtemel mazeret ve gerçek nedenler üzerine spekülasyonlarda bulunuyor. Sezyum, parti içi suçlamalar ve sorumlulukların yanı sıra, Türkiye'nin karşılaştığı sosyal ve ekonomik sorunlara da değiniyor. Ayrıca, ülkede yaşanan adaletsizlikler ve yolsuzluklar gibi ciddi meselelerin yeni anayasa tartışmalarıyla örtbas edilmeye çalışıldığını öne sürüyor.
1 Mayıs 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'da düzenlenen bir iftar programında yaptığı konuşmada, uzun süredir siyasetin kutuplaştırıcı bir dil ile yapıldığını eleştirdi. Seçimlerin bayram havasında geçmesi gerektiğini vurgulayan Akşener, başbakanlık için pazarlık yapmak istemediğini, halkın helal oylarıyla bu makama gelmek istediğini belirtti. Ayrıca, 'Kürt'sün eşitsin PKK'lısın' denklemini reddettiğini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus cüzdanı sahibi olarak eşit olduğunu ifade etti.
14 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in itirazı sonucu altılı masanın dağılmasına yol açtı. Ancak kısa süre sonra Akşener'in geri dönüşü ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığı, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesiyle kriz aşıldı. Bu durum, Türkiye'yi takip eden yabancı gazeteciler ve gözlemciler arasında şaşkınlık ve çeşitli yorumlara neden oldu.
7 Mart 2023

İbrahim Kiras, AK Parti'nin iktidar döneminin sona erdiğini ve seçmenlerin artık partinin vaatlerine inancını kaybettiğini belirtiyor. AK Parti'nin ilk on yılında elde ettiği krediyi sonraki yıllarda tükettiğini ve ekonomik vaatlerin yerine getirilememesi nedeniyle seçmen desteğinin azaldığını vurguluyor. Kiras, AK Parti'nin ilk yıllarındaki kolektif yönetim anlayışından 'reis yönetimi'ne geçişin, ekonomik eşitsizlikleri artırdığını ve orta sınıfın yoksullaşmasına neden olduğunu ifade ediyor.
11 Temmuz 2024

AKP'nin seçim beyannamesinde, piyasa koşullarına aykırı bulunan ve yabancı yatırımları olumsuz etkileyen 'yeni ekonomi modeli'ne atıf yapılmadığı öğrenildi. Beyanname, serbest piyasa ekonomisi ve şeffaflık gibi eski AK Parti ilkelerine vurgu yapıyor. Bazı kaynaklar, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarına dönüş sinyali veren bu beyannameyle yeniden göreve gelebileceğini ve hatta Cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğini belirtiyor. Piyasalar ve muhalefet, seçim sürecinde iktidarın ekonomi politikalarında değişiklik yapmasını bekliyor.
16 Mart 2023

AKP'nin, beş yıllık Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminin ardından yüzde 50+1 seçim modelinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu sistemi seçim sonrası kamuoyunda tartışmaya açmayı düşündüğü belirtiliyor. İktidar partisi, ittifak oluşum süreçlerinin seçmen nezdinde olumsuz algılanan durumlar yarattığını ve yüzde 40 gibi yüksek oy oranlarının küçümsendiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuda daha pozitif bir yaklaşım sergilediği ifade ediliyor. İktidar içindeki bu görüşün, bazı küçük partilerle kurulan temasların parti tabanında tepki yaratmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
12 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine 'köşesinden gereğini yapması' talimatını verdiğini canlı yayında açıkladıktan sonra, köşe yazısında bazı AKP'li vekillerin partiye zarar verdiğini ve Erdoğan'a yük olduğunu belirtti. Hakan, bu vekillerin konuşmalarının veya suskunluklarının partiye fayda sağlamadığını ifade etti ve AK Parti'nin önümüzdeki seçimlerde radikal bir yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu yazdı.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrası kamuoyuna açık özeleştiri yapmamalarının bir eksiklik olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası üzerlerinde ağır bir baskı oluştuğunu ve bu durumun hala devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, kararsız muhafazakârların 'ulusalcılar iktidara gelirse yeniden eski günlere dönebiliriz korkusu'yla oylarını Erdoğan'a verdiklerini söyledi.
30 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iktidarın yetersiz müdahalesini eleştirerek, vatandaşların kanının iktidarın elinde olduğunu söyledi. 'Asrın felaketi Erdoğan'dır' ifadesini kullanarak, hiçbir sorumlunun istifa etmediğini belirtti ve seçimlerin ertelenmesi talebinin demokrasiye darbe olacağını ifade etti. Ayrıca, tek adam rejiminin sorumlu olduğunu ve İletişim Başkanlığı'nın propaganda çalışmalarını eleştirdi. Üniversitelerin açılması gerektiğini ve seçimlerin zamanında yapılacağını vurguladı.
15 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına değinerek, ne sandıktan kaçacaklarını ne de demokrasiyi yok sayacaklarını belirtti. AKP'nin özgül ağırlığı Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bana bir sene verin' sözleri, seçimlerin erteleneceği yönünde yorumlanmıştı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, MHP'nin etkin isimleri seçim ertelemesinin söz konusu dahi olamayacağını düşünüyor.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında, AKP'nin seçimleri ertelemek için Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) devreye sokacağı öne sürüldü. Depremler, Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini etkileyen bölgelerde meydana geldi ve 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ciddi güçlüklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve gazeteci Deniz Zeyrek, seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair duyumlar aldıklarını paylaştılar.
13 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masayı terk etmesi ve CHP'li belediye başkanlarına adaylık çağrısı yapmasının ardından tartışmalar devam ediyor. İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, genel merkez önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Akşener'in bu hamlesini 'seçimi kaybetmeyi önleme hamlesi' olarak değerlendirdi. Tatlıoğlu ayrıca, Akşener'in altılı masa toplantısında ortak aday konusunda imzaladığı bildiride bir sorun olmadığını, sorunun adayda olduğunu belirtti.
4 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek talep ettikleri konularda uzlaştıklarını ve partisinin Cumhur İttifakı'na katılma kararı aldığını duyurdu. Erbakan, cumhurbaşkanı adaylığı sürecini sonlandırdığını bildirdi. İttifak protokolü Yüksek Seçim Kurulu'na verildi ve Yeniden Refah Partisi, AKP, MHP ve BBP ile birlikte Cumhur İttifakı'nın bir parçası oldu. HÜDA-PAR ise ittifakı dışarıdan destekleyecek.
24 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar sonucu altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Bu gelişme üzerine Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi birlik mesajları yayınladı. Liderler, altılı masanın kararlarına sadık kalacaklarını ve süreci uzlaşı içinde sürdüreceklerini ifade ettiler.
3 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin cumhur ittifakına katılmayacağını ve Türkiye genelindeki tüm şehirlerde kendi adaylarıyla seçime gireceklerini açıkladı. Bu açıklama, AKP'nin ittifakı genişletme çabaları ve diğer küçük partilerle yapılan görüşmelerin ardından geldi. HÜDA-PAR'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararı almasının aksine, Yeniden Refah Partisi bağımsız olarak seçimlere katılma kararı aldı.
20 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim yenilgisini kırsal kesimden yeterince oy alamamalarına bağlamasını eleştirdi. Erdoğan, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, kırsal kesimden oy alan birinin bu şekilde konuşmasının siyasi tükenmişliğin göstergesi olduğunu ve artık kimsenin milleti aşağılayamayacağını belirtti. Ayrıca, 28 Mayıs'ta CHP'nin ideolojisinin sandığa gömüldüğünü ve bir daha iktidara gelemeyeceğini iddia etti.
11 Haziran 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderlerinin bir araya geldiği toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hukuken üçüncü defa aday olamayacağı belirtildi. Bu açıklamaya AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan yazılı bir açıklama ile tepki göstererek, Erdoğan'ın adaylığının önünde hukuki bir engel olmadığını ve seçmenin AKP'den aday beklediğini ifade etti. Turan, muhalefetin iddialarını 'bayatlamış Sabih Kanadoğlu taktikleri' olarak nitelendirdi ve Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konuyu tartışması gerektiğini belirtti.
27 Ocak 2023
İşaretlediklerim