Anayasa Mahkemesi (AYM), 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde düzenlenen mitingde gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında yapılan bireysel başvuruları reddetti. Avukatlar, AYM'nin kararını dayanaktan yoksun ve kabul edilemez buldu. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, katliamda sorumluluğu olan emniyet amirleri hakkında ceza soruşturması başlatılması gerektiğini belirtmişti. AYM'nin kararıyla davada iç hukuk yolları tükenmiş oldu.
21 Mayıs 2024

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren haberler yaptıkları iddiasıyla A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB, bu haberlerin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine verdiği karar sonrası yaşanan süreçte, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ı desteklemesi medya tarafından da tartışma konusu olmuştu.
13 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ' davasında verdiği kararı 'yetki aşımı' olarak nitelendirdi. AİHM, 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle yaptığı başvuruya ilişkin hükmü açıklamıştı. Tunç, AİHM'in bir temyiz mahkemesi olmadığını belirterek, delil incelemesi yaparak ihlal kararı vermesini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Ayrıca, AİHM'in tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bir karar verdiğini ifade etti.
26 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi'nin kötü muamele kararına rağmen terfi eden emniyet müdürü Kenan Şaban Süzgün, Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan Aydın Aydoğan'ın gözaltında kötü muameleye maruz kaldığı iddiası üzerine yargılanması gerektiği belirtilmişti. Süzgün, hakkında haber yapan ve kendisini 'Gezi işkencecisi' olarak nitelendiren medya kuruluşlarına karşı şikayetçi oldu ve bu kuruluşları 'marjinal', 'terör örgütleri ile iltisaklı' ve 'sözde legal' olarak tanımladı. Ayrıca, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili öfkesini de ifadesinde dile getirdi.
31 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 'şampanya' ve 'emanet' ile ilgili sözlerini eleştirdi. Bozdağ'ın, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alarak kullandığı ifadeler sosyal medyada tepki çekmişti. Önder, insanların kutlama şekillerine müdahale edilmesini eleştirerek, Bozdağ'ın bu düşünce yapısına güvenilmeyeceğini belirtti. Ayrıca, iktidarın giderek zayıfladığını ve AKP'nin destek kaybettiğini ifade etti.
28 Nisan 2023

Akif Beki'nin yazısında, Türkiye'deki çeşitli yolsuzluk iddiaları ve siyasi figürlerin bu iddialarla bağlantılı olduğu olaylar ele alınıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun mafya bağlantılı bir siyasetçi hakkında bilgi sahibi olduğu, ancak kamuoyunun bu bilgiden mahrum bırakıldığı iddia ediliyor. Ayrıca, Adıyaman'da bir girişimcinin kamu arazisi üzerinde yolsuzluk yapmakla suçlandığı ve bu süreçte AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanı olan bir milletvekilinin de adının geçtiği belirtiliyor. Yazıda, yolsuzlukla mücadele konusunda etkili adımların atılmadığı ve bu durumun siyasi yozlaşmayı perdelediği vurgulanıyor.
8 Mayıs 2024

Yargıtay başsavcılığı, HDP'nin seçimlere katılmadığı gerekçesiyle partinin Hazine yardımına bloke konulmasını talep etmiş, ancak Anayasa Mahkemesi bu talebi oybirliğiyle reddetmiştir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AYM'nin kararının ardından ilgili birimlerin gerekli çalışmayı yaptıklarını ifade etmiştir. Daha önce HDP'nin hesaplarına kapatma davası nedeniyle bloke konulmuş, ancak AYM bu kararı oy çokluğuyla kaldırmıştı.
21 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davası kapsamında partiye yapılan Hazine yardımlarının dondurulması kararının ardından HDP, bağış kampanyası başlattığını duyurdu. Parti sözcüsü Ebru Günay, basın açıklamasında kampanyayı ve AYM'nin kararını eleştirdi. Günay, kampanya ile 6 milyon seçmene ulaşmayı hedeflediklerini ve iktidarın kapatma davası sürecini MHP üzerinden yönlendirdiğini iddia etti. Ayrıca, Yargıtay Başsavcısı'nın dava sürecini etkilemek için yeni deliller sunduğunu ve AYM'nin bu delilleri hukuka aykırı olarak kabul ettiğini öne sürdü.
26 Ocak 2023

Ekonomik kriz ve hak ihlalleri eleştirel görseller tasarlayan Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, söylediklerinden dolayı rahatsızlık yarattığını ve bu duruma devam edeceğini belirtti.
7 Nisan 2023

İYİ Parti, Genel Başkanları Meral Akşener hakkında 'FETÖ' üyeliği iddiasında bulunan kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 'suç uydurma' maddesi kapsamında şikayetçi olduğunu duyurdu. Akşener hakkında 2016'da başlatılan ve son dört yıl gizli yürütülen 'FETÖ üyeliği' soruşturması, yedi yıl sonra verilen takipsizlik kararıyla erişime açıldı. İYİ Parti, bu soruşturmayı başlatan unsurun, kimliğini gizleyen bir kişinin 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden iki gün sonra suç uydurarak yaptığı isimsiz bir BİMER ihbarı olduğunu belirtti.
10 Eylül 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' ile 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edildi. Mahir Akkoyun adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Akkoyun'a destek mesajı yayınlayarak, 'Hepimiz Mahir'iz' ifadesini kullandı.
7 Nisan 2023

Ankara'da öldürülen Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın cinayetle ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi. Ayşe Ateş, eşinin ölümünün siyaset aracı olarak kullanıldığını ve çocuklar üzerinden duygu sömürüsü yapıldığını ifade etti. Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 18 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştı. Ayşe Ateş, gerçeklerin ortaya çıkmasını ve adaletin sağlanmasını beklediğini belirtti.
27 Ocak 2023

Adalet bakan yardımcılığına getirilen hakim Akın Gürlek'in şikayeti üzerine gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan hakkında açılan dava sonuçlandı ve her iki gazeteci de beraat etti. Gazeteciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiasına dayanarak başlatılan DİAYDER davasını haberleştirmişlerdi. Savcı, gazetecileri 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' ile suçlamış, ancak mahkeme bu suçlamaları reddederek gazetecilerin beraatine karar verdi.
13 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) TRT genel müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. AYM, bu düzenlemenin Anayasa’daki mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu ve KHK ile yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanınca atanan İdari İşler Başkanlığı personeli için yaş haddini 65 olarak belirleyen düzenleme de iptal edildi. Karar dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
4 Haziran 2024

Mustafa Yalçıner, generallere af getirilirken halkı savunanların yüksek cezalara çarptırılmasını eleştiriyor. Yalçıner, bu durumun hukuksal değil, tamamen siyasal bir işlem olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Kobanê davasında halkı savunanların cezalandırıldığını, affedilen generallerin ise halka zulmeden kişiler olduğunu vurguluyor. Yalçıner, bu affın insani bir yaklaşım olarak sunulmasının da gerçeği yansıtmadığını ifade ediyor.
21 Mayıs 2024

Taha Akyol, iktidarın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) bireysel başvurular üzerine insan hakları ihlallerini denetleme yetkisini daraltma hazırlığında olduğunu belirtiyor. Bu değişiklikle, adil yargılanma hakkı, etkin soruşturma eksikliği ve delillerin geçersizliği gibi gerekçelerle AYM'nin inceleme yapamayacağını ifade ediyor. Akyol, bu durumun Türkiye'nin hukuk devleti puanını düşüreceğini ve yalnızca yanlış kararı veren mahkemeyi değil, onaylayan Yargıtay'ı ve uygulayan Meclis'i de bağlayan AYM kararlarının önemini vurguluyor.
11 Şubat 2024

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının uygulanmamasına avukatlar tepki gösterdi. İstanbul adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) kararı uygulamayan heyet hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Avukatlar, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı uygulamamasını eleştirdi ve bu durumun bir suç ihbarı olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından 'kahraman' ilan edilen organize suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz, eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in cinayet emrini veren kişinin FETÖ'cü olduğunu öne sürdü. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin konuya ilişkin sessizliğine dikkat çekerek cinayetin aydınlatılmasını talep ediyor. Yılmaz, yaptığı açıklamada Türkiye'nin bu tür oyunlara gelmemesi gerektiğini ve hiçbir yetkiliyle görüşmeden bu iddiaları dile getirdiğini ifade etti.
6 Ocak 2023
İşaretlediklerim