Google, İsrail ordusu için yapay zeka ve bulut bilişim hizmetleri sağladığı Nimbus Projesi nedeniyle protesto edilmişti. Bu protestolara katılan ve katılmayan toplamda 50 çalışan işten çıkarıldı. Protestoları organize eden 'No Tech For Apartheid' grubu, Google'ın bu eylemleriyle çalışan muhalefetini bastırmaya çalıştığını iddia etti. Google ise işten çıkarmaların yıkıcı faaliyetlere doğrudan dahil olanlarla sınırlı olduğunu savundu.
25 Nisan 2024

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

ABD merkezli video oyunu şirketi Epic Games, Google'ın uygulama içi ödemelerden yüksek komisyon almasını gerekçe göstererek antitröst davası açtı. Epic Games, Google'ın politikalarının fiyatları yükselttiğini, kaliteyi düşürdüğünü ve seçenekleri azalttığını iddia ediyor. Google ise rekabetin varlığını ve talep edilen ücretlerin makul olduğunu savunuyor. Dava, Apple'ın App Store politikalarına benzer şekilde, uygulama geliştiricileri ve kullanıcılar için önemli sonuçlar doğurabilir.
7 Kasım 2023

Google, İsrail hükümetiyle 2021'de imzalanan ve çeşitli İsrail devlet bakanlıklarına bulut yazılımı tedarik etmeyi amaçlayan Nimbus Projesi'ne karşı çıkan ve protesto eylemlerine katılan 28 çalışanını işten çıkardı. Şirket, projenin silah veya istihbarat servisleriyle ilgili hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını savunurken, protesto eden çalışanlar anlaşmanın İsrail güvenlik birimlerinin Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik eylemlerine katkı sağladığını iddia ediyor. Protesto eylemleri, Gazze'deki durumun kötüleşmesiyle artarken, Google'ın küresel güvenlikten sorumlu başkanı Chris Rackow, bu tür davranışların şirket politikalarına aykırı olduğunu ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.
18 Nisan 2024

ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın hisse değeri, Çin'deki fabrikalarda yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iPhone arzındaki endişeler sebebiyle düşüş yaşadı ve şirketin piyasa değeri 2 trilyon doların altına geriledi. Bu düşüş, şirketin hisse fiyatının yılın ilk işlem gününde 124,19 dolara kadar inmesiyle gözlemlendi. Apple daha önce 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış ve 3 Ocak 2022'de kısa süreliğine 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olmuştu. Ayrıca, zayıflayan talep nedeniyle Apple'ın bazı tedarikçilerine daha az parça üretmelerini söylediği bildirildi.
4 Ocak 2023

Apple, Türkiye pazarında iPhone modellerine yılın ikinci zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 32 bin 999 liradan 35 bin 999 liraya yükseltildi. Genel olarak Apple ürünlerinde yüzde 10 civarında bir fiyat artışı görülüyor. iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli ise 59 bin 199 liradan 63 bin 999 liraya çıktı.
18 Mayıs 2023

Apple şirketinin kurucuları Steve Wozniak ve Steve Jobs tarafından 1976-1977’de üretilen 'Apple 1' adlı bilgisayar, açık artırmayla satışa sunulacak. Bilgisayar, 1980’de yaklaşık 666 dolara satılmıştı ve yerleşik klavyesi ve özel üretim kasası bulunuyor. Açık artırmada yaklaşık 200 bin dolara satılması beklenen bilgisayar, bu yılın başında Apple uzmanı Corey Cohen tarafından çalışır hale getirildi. Ayrıca, Jobs ve Wozniak tarafından imzalanan bir çek de satışa çıkarıldı.
2 Ağustos 2023

Twitter'ın bazı kaynak kodlarının GitHub üzerinden sızdırıldığı bildirildi. Twitter'ın talebi üzerine GitHub, DMCA yasası kapsamında bu kodları kaldırdı. GitHub, içerik kaldırma işlemleri hakkında genellikle yorum yapmadığını ancak DMCA taleplerini şeffaf bir şekilde paylaştığını belirtti. Kodları sızdıran kullanıcının adının 'FreeSpeechEnthusiast' olduğu ifade edildi.
27 Mart 2023

Apple, iPhone 16, Apple Watch Series 10 ve AirPods 4'ü tanıttı. iPhone 16, gelişmiş yapay zeka özellikleri ve yeni A18 çipi ile dikkat çekiyor. Apple Watch Series 10, daha ince tasarımı ve 18 saatlik pil ömrü ile öne çıkarken, AirPods 4 kişiselleştirilmiş mekansal ses ve çevresel gürültü azaltma özelliklerine sahip. Yeni ürünler 20 Eylül'den itibaren satışa sunulacak.
9 Eylül 2024

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Arçelik'in 'Arçelik BizBize' mobil uygulaması ve sitesinin hacklendiğini ve 30 bin 373 kişinin kişisel verilerinin ele geçirildiğini duyurdu. İhlalden bayi ve yetkili servis çalışanları etkilendi. Çalınan veriler arasında kimlik, iletişim, işlem güvenliği bilgileri ve daha fazlası bulunuyor. Arçelik, olayın ödeme ve finansal bilgileri içermediğini ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.
2 Haziran 2023

Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

Avrupa Birliği, ABD merkezli çip üreticisi Intel'e piyasa hakimiyetini kötüye kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 376 milyon avro para cezası verdi. Cezanın, Intel'in 2002 ile 2006 yılları arasında bilgisayar üreticileri Hewlett Packard, Acer ve Lenovo'ya rakip firmaların merkezi işlemcilerini piyasaya sürmelerini geciktirmek ve satış kanallarını sınırlandırmak için yaptığı ödemeler nedeniyle alındığı belirtildi. Intel, daha önce de 2009'da benzer bir suçlamayla 1,06 milyar avro ceza almıştı.
22 Eylül 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Elon Musk, sahibi olduğu Twitter'ın verilerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Microsoft'u dava edeceğini açıkladı. Musk, Microsoft'un Twitter verilerini yasa dışı kullanarak eğitim aldığını iddia etti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Microsoft, Twitter'dan reklamlarını kaldıracağını ve 25 Nisan'dan itibaren kendi reklam platformunun Twitter'ı desteklemeyeceğini duyurmuştu. Microsoft, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
22 Nisan 2023

Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı ve şiddet içerikli paylaşımlar nedeniyle Twitter hakkında soruşturma başlattı. AB, Twitter'da şiddet içeren yasa dışı içerik ve dezenformasyonun yayıldığını ve bu tür içeriklerin uyarılara rağmen kaldırılmadığını belirtti. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlar ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını açıkladı. Ancak AB, bu açıklamanın yeterli olmadığını belirtti ve Twitter hakkında soruşturma başlattı.
13 Ekim 2023

Apple, 12 Eylül'de düzenleyeceği etkinlikte iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ve Apple Watch 9 Serisini tanıtacak. Etkinlikte ayrıca Apple'ın ilk 3 nanometrelik çipi olan Bionic A17'nin tanıtılması bekleniyor. Bu çiplerin, mevcut çiplerden daha fazla enerji verimli olması ve bunun da pil ömründe önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor. Ayrıca, iPhone 15 serisi ile Apple'ın Type-C şarj standardına geçiş yapması bekleniyor.
30 Ağustos 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlamak için özel bir seçki hazırladı. Bu seçki, en iyi yerli filmler, şarkılar, uygulamalar ve oyunları içeriyor. Seçkiye, Apple'ın farklı platformlarından ulaşılabiliyor. Örneğin, yerli sinemanın en iyi 100 filmi Apple TV'de, Türkiye'nin 100 yılına damga vurmuş şarkılar Apple Music listelerinde, Türk geliştiricilerin tasarladığı uygulamalar ve oyunlar ise App Store'da kullanıcılarla buluşuyor.
25 Ekim 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

Rekabet Kurumu, Google'ın çevrim içi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetleri alanında piyasadaki hakim durumunu kendi lehine kötüye kullanarak 4054 sayılı kanunun altıncı maddesini ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma açtı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi ve belgeleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu ve Alphabet Inc., Google LLC, Google International LLC, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.
19 Haziran 2023
İşaretlediklerim