Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi hedeflediğini belirtmişti. Selvi'ye göre Şimşek, Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda Erdoğan'dan güvence alarak görevi kabul etti.
2 Haziran 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin ortodoks politikalarını sürdürmesi ve derinleştirmesi durumunda kredi notunun yükseltilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin düşük faiz politikasına devam etmesi sonucu ekonomik krize giren ülke, durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'ı göreve getirdi. Yeni yönetim, ekonomi politikalarını normalleştirmeye çalışıyor. Moody’s, Türkiye'nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçişinin kredi notu açısından olumlu olduğunu belirtti.
10 Ağustos 2023

Mehmet Şimşek, Blomberg HT'de yaptığı açıklamalarda enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme vaadinde bulundu. Türkiye, 2004 yılında AKP hükümeti sayesinde tek haneli enflasyona ulaşmış, ancak 2016'dan sonra bu hedefe ulaşılamamıştır. 2017'den itibaren hızlı büyüme hırsı, Türkiye ekonomisine zarar vermiş ve yabancı sermayeyi kaçırmıştır. Mehmet Şimşek'in ekonomi için planladıklarını gerçekleştirebilmesi için, AKP'nin seçim başarısından ziyade Türkiye ekonomisinin geleceğini önemsemesi gerektiği belirtiliyor.
6 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas'ta düzenlenen Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantıları sırasında Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında konuştu. Şimşek, Türkiye'nin reel faiz sunduğunu ve bu durumun Türk Lirası'nı çekici kıldığını belirtti. Ayrıca, kurala dayalı politikaya geri dönmek istediklerini ve Türkiye'de ciddi bir mali konsolidasyon sağlandığını ifade etti. Şimşek, iç talebi daha ılımlı hale getirmeyi hedeflediklerini ve KKM'den çıkmak istediklerini söyledi.
13 Ekim 2023

Orhan Bursalı, Mehmet Şimşek'in IMF programını uygularken sermayenin önünü açmaya çalıştığını ve halkın ekonomik durumunu iyileştirmediğini eleştiriyor. Bursalı, AKP'nin popülizme izin vermediğini ve halkın beklentilerini karşılamadığını belirtiyor. Ayrıca, CHP'nin taleplerinin de Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmediğini vurguluyor. Yazıda, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün teleferik kazası nedeniyle tutuklanıp serbest bırakılması da değiniliyor.
13 Haziran 2024

Deniz Zeyrek, ülkeye gelen 100 bin doların 'yalancı sermaye' olduğunu ve bu durumun Türkiye'ye zarar verdiğini savunuyor. Özellikle Mehmet Şimşek'in bu parayı yabancı sermaye olarak övmesine rağmen, gerçekte bu paranın ülkeye bir fayda sağlamadığını belirtiyor. Zeyrek, bu paranın bankalar üzerinden milli serveti tükettiğini ve vergi verenlerin cebinden çıktığını ifade ediyor.
22 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye fon akışında ciddi bir artış olduğunu ve ekonomik programa güvenin pekiştiğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin risk primindeki düşüş ve cari açıktaki azalma gibi göstergelerin ekonomik programın başarısını kanıtladığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notunun yükseldiğini ve enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu vurguladı. Şimşek, bütçe disiplini ve yapısal reformlarla ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT'ye verdiği röportajda, yabancı sermaye girişinin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Şimşek, sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün yatırımcı güvenini yeniden kazandırdığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin offshore piyasalara yönelik düzenlemeleri gevşetme yollarını araştırdığını ve uzun vadeli swaplarla başlayabileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde Finansal İstikrar Komitesi (FİK) toplandı. Toplantıda, tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son dönem gelişmeleri ve bu gelişmelerin finansal istikrara etkileri ele alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada övgü dolu ifadeler kullanılmadığı için, yandaş medya bu kez 'müjde' temalı manşetler atamadı. Murat Muratoğlu, toplantının içeriği ve medyanın tepkisi üzerine ironik bir dille yorumlar yaparak, toplantının somut sonuçlarından ziyade, medyanın yaklaşımını eleştirdi.
10 Şubat 2024

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Murat Ağırel, BeinSport'un Türk futbolu üzerinden yıllardır elde ettiği kazançları eleştiriyor. Sayıştay'ın 2017 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) üzerinden yaptığı denetim raporunu temel alarak, bu kazançların detaylarını ve şeffaflık eksikliğini vurguluyor. Ağırel, özellikle Katarlı yatırımcıların bugünkü ihale sürecine nasıl katılabildiklerini sorgulayarak, mevcut durumun etik ve adil olup olmadığına dair soruları gündeme getiriyor.
20 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz piyasasındaki son dalgalanmaların geçici olduğunu ve Türkiye'nin ekonomik politikalarının güçlü olduğunu ifade etti. Fitch tarafından Türkiye'nin kredi notunun 'B'den 'B+'ya yükseltilmesi ve görünümünün nötrden pozitife çevrilmesi, bu politikaların bir yansıması olarak değerlendirildi. Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının birinci öncelik olduğunu, büyümenin dengelenmesi sürecinin iyi gittiğini ve cari açığın GSYİH'nın %3'ünün altına inme yolunda olduğunu belirtti. Ayrıca, seçimler sonrası Türkiye'nin orta vadeli programını sürdürme konusunda uzun bir döneme sahip olacağını ve Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.
11 Mart 2024

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Bu gelişme, daha önce Moody’s ve S&P tarafından yapılan olumlu değerlendirmelerin ardından geldi. Türkiye'nin ekonomi yönetimi konusunda Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar, ülkenin son 12 yılda, özellikle son beş yılda, ekonomik politikalarının nasıl yönetildiğine dair eleştirileri gündeme getirdi. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası normlara uygun, kural bazlı ve öngörülebilir politikalar izlemesinin not artışında etkili olduğunu belirtti.
12 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini açıkladı. Şimşek, vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. Kripto para düzenlemesi komisyondan geçti ve bu konuda daha fazla detayın ilerleyen aşamalarda paylaşılacağı ifade edildi.
5 Haziran 2024

Bloomberg ajansının haberine göre, Mehmet Şimşek'in Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucunda 'tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı' olarak kabineye girmesi beklenmektedir. Şimşek'in ayrıca Merkez Bankası konusunda da 'güvence' aldığı iddia edilmektedir. Erdoğan'ın ekonomi politikaları, yüksek kur, enflasyon ve cari açık gibi göstergelerde rekorlara yol açmış ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmişti. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi ve üretim ekonomisi tasarladıklarını belirtmişti.
2 Haziran 2023

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK'in enflasyon verileri açıklamasında yargı kararına rağmen 'madde sepeti ve ortalama madde fiyatları' listesini paylaşmadığını ifade etti. TÜİK, Nisan ayında aylık enflasyonun %2,39 arttığını ve yıllık enflasyonun %43,68'e gerilediğini duyurdu. DİSK, daha önce TÜİK aleyhine açtığı ve kazandığı dava sonucunda bu listelerin açıklanması gerektiğini belirtmişti. Çerkezoğlu, TÜİK'in yargı kararlarını tanımayarak suç işlediğini ve kurumun itibarının zedelenmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Mayıs 2023

İktisatçı Güldem Atabay, kur korumalı mevduat faizlerinin kaldırılmasının borsadan bu alana geçişe yol açabileceğini belirtti. Borsada riskli işlemler ve Merkez Bankası'nın arka kapı satışları olduğunu ifade etti. Atabay, mevcut iktidarın ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda Türkiye'nin sermaye kontrolüne doğru gidebileceğini öne sürdü. Ayrıca, borsanın yatırım yeri olmaktan çıktığını ve tehlikeli işlemlerin olduğunu, yabancı yatırımcıların demokratik bir sistem görmesi durumunda Türkiye'ye ilgi gösterebileceğini dile getirdi.
9 Nisan 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından avro/TL kuru hızlı bir yükseliş göstererek 25 seviyesini geçti. İktidarın döviz üzerindeki baskıyı sürdürme çabalarına rağmen, piyasada oluşan ikili fiyatlandırma ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenme durdurulamıyor. Avro/TL, gece saatlerinde 23,3 seviyesini gördükten sonra piyasaların açılmasıyla 24,5'e fırladı ve yükselişini sürdürerek yüzde 7,7 artışla 25 seviyesini aştı. Dolar/TL ise 23 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
7 Haziran 2023

Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından Orta Vadeli Programın güçlendirilerek devam edeceğini açıkladı. Program, enflasyona göre yılda bir kez yapılacak zamları içeriyor ancak yıl başından bu yana uygulamaların bu yönde olmadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında emeklilere zam yapılacağını söyledi. Murat Muratoğlu, serbest piyasa iddialarına rağmen kamu bankalarının piyasaya döviz sattığını ve faizlerin artırıldığını eleştirerek, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğini sorguluyor.
2 Nisan 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki büyük depremin ardından Borsa İstanbul'da yaşanan değer kaybı ve devre kesici uygulamaları sonrası SPK'yı eleştirdi. Deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün istifasını talep edeceğini ve küçük yatırımcıların zararlarının tazmin edilmesi için soruşturma başlatılmasını isteyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, SPK'nın deprem günü yaşananları ve küçük yatırımcıların korunması konusunda yetersiz kaldığını iddia etti.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim