AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Osman Kavala'yı ziyaret edeceğini ve bunun gerçek milliyetçilik ve yurtseverlik olduğunu belirtti. Türkeş, Kavala'nın davasının uzun yargılama sürecini ve hukuki sorunları eleştirerek, bu durumun Türkiye'nin ekonomik durumunu olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, Kavala'nın casusluk suçlamasından beraat ettiğini ve Gezi Parkı davasından yargılandığını hatırlattı. Türkeş, hukukun düzeltilmesi gerektiğini ve bunun ekonomiye olumlu yansıyacağını ifade etti.
16 Temmuz 2024

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Osman Kavala'ya destek açıklamaları nedeniyle İyi Parti Adana Milletvekili olan kardeşi Ayyüce Türkeş'in tepkisine yanıt verdi. Tuğrul Türkeş, Kavala'yı ziyaret edeceğini ve bunun gerçek milliyetçilik olduğunu belirtti. Ayyüce Türkeş ise bu açıklamalara sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi ve babaları Alparslan Türkeş'in mirasının yanlış temsil edildiğini savundu. Tuğrul Türkeş, konunun ailevi boyutlara çekilmesinin meseleyi özünden uzaklaştıracağını ifade etti.
21 Temmuz 2024

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisini 'Sorosçu ve casus' olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. Kavala, casusluk suçlamasının haksız olduğunu ve yargıda düşman hukuku uygulamalarını meşrulaştıran söylemler olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür iddiaların demokrasi kültürüne zarar verdiğini ifade etti. Osman Kavala, 2 bin 201 gündür hapiste bulunuyor.
10 Kasım 2023

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Türkiye'deki seçimlerin demokrasi ve hukuk devleti yönünde sonuçlanacağına inancını dile getirdi. 2017'den bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etmekte ve Kavala halen tutukluluk durumundadır.
11 Mayıs 2023

İnsan hakları aktivisti Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat ettiği halde, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden tutuklandı. Kavala, 2015 gündür hapiste bulunuyor ve beraat kararının ardından yaşadığı süreci 'işkence' olarak tanımlıyor. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Kavala, Türkiye'deki yargı süreçlerinin manipüle edildiğini ve ceza sisteminin kötüye kullanıldığını ifade ediyor.
8 Mayıs 2023

Osman Kavala, AKP'li Tuğrul Türkeş'in kendisini cezaevinde ziyaret edeceğine dair açıklamasında, babası Alparslan Türkeş'in de yedi yılını hapiste geçirdiğini hatırlatmasına yönelik eleştirileri yadırgadığını belirtti. Kavala, Türkeş'in bu sözlerle babasının çektiği acıları ve bu deneyimin kendisini başkalarının acılarına karşı duyarlı hale getirdiğini anlatmak istediğini ifade etti. Ayrıca, hukukun egemen olduğu bir ülkede her bireyin hayatının ve haklarının eşit derecede değerli olduğunun kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
23 Temmuz 2024

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, yeniden yargılama sürecine dair görüşlerini paylaştı. Kavala, suçsuz insanların yıllarca hapis kalmalarına yol açan, delillere dayanmayan kararların yeniden incelenmesinin hukukun temel ilkeleri ve insan haklarına saygının bir gereği olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla ilgili olduğunu vurguladı. Bu süreç, siyasi liderler arasında da tartışmalara neden oldu.
9 Mayıs 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir YouTube kanalında gençlerin sorularını yanıtlarken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasını eleştirerek, haksızlık karşısında susmanın yanlış olduğunu belirtti. Kavala'nın 1912 gündür, Demirtaş'ın ise 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olduğu ve AİHM'nin her iki isimle ilgili Türkiye'ye yönelik ihlal kararları verdiği ancak Türkiye'nin bu kararları uygulamadığı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP Ankara milletvekili Tuğrul Türkeş'in Gezi davası tutuklularını ziyaret etme talebine yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Türkeş, Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularını ziyaret etmek için yaptığı başvuruya cevap alamadığını belirterek, adalet bakanının başvuruyu sümenaltı ettiğini iddia etmişti. Tunç ise bu iddiaları reddederek, Türkeş'in açıklamalarını şık bulmadığını ve kendisine yakıştıramadığını ifade etti. Sonuç olarak, Türkeş'in ziyaret talebi kabul edildi.
30 Temmuz 2024

Yaklaşık yedi yıl süren Osman Kavala davasında, Kavala'nın tutukluluğu boyunca iddianameler değişti ve nihayetinde hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan itirazın sonucu bekleniyor ve adalet bakanının masasında 'kanun lehine bozma' talebi bulunuyor. Kavala'nın suçlamalarla ilgisi olmadığı ve temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği savunuluyor. Altan Öymen, Kavala'nın suçlamalarının zaman içinde değiştiğini ve tutukluluğunun devam etmesi için farklı suçlamalarla karşı karşıya kaldığını belirtiyor.
10 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet lideri Özgür Özel arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin yeni anayasa taslağı ve Gezi Parkı davası kapsamında hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala'nın durumu öne çıkan konular arasındaydı. Kavala'nın durumu, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamaması nedeniyle Avrupa Konseyi ile olan ilişkileri de etkiliyor. Görüşmede, Kavala ve diğer mahkumların durumlarına dair yeni hukuki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.
2 Mayıs 2024

Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in 'kanun yararına bozma' talebiyle yaptığı başvuru üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu'na yolladı. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesi öncesinde yaşandı. Ayrıca, Kavala dosyasının kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaşıldığı öğrenildi. Avukat Hilal Zengin, yeniden yargılama sürecinde Kavala'nın tahliyesini talep etti.
11 Haziran 2024

Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan işadamı ve aktivist Osman Kavala, cezaevinde gazeteci Barış Terkoğlu ile yaptığı söyleşide, Gezi Parkı protestoları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarının George Soros ile görüştüğünü söyledi. Kavala, kendisinin Sorosçu olarak suçlanmasının ve hapiste tutulmasının, Gezi protestolarını kriminalize etmeye yönelik bir propaganda olduğunu ve sivil toplum aktivistlerine ile iş insanlarına bir mesaj vermek amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Soros'un isminin iddianamede yer almadığını ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümetin dış güçler söylemini benimsediğini belirtti.
27 Nisan 2023

Osman Kavala, 3 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 499 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
3 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, tutukluluğunun altıncı yılında bir mesaj yayınladı. Mesajında, Türkiye'deki hukuksuzluğu vurgulayan Kavala, hukukun egemen olacağına dair umudunu kaybetmediğini belirtti. Kavala, 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi ancak Kavala hala tutuklu.
1 Kasım 2023

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala'nın eylüle kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye'nin üyelikten ihraç edilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmaması durumunda ayrı bir ihlal prosedürünün başlatılacağı belirtildi. Kavala, Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanarak yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış ve 2046 gündür hapiste bulunuyor. Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Strazburg mahkemesinin kararına rağmen Kavala'yı tahliye etmemesi üzerine yaptırım prosedürü başlatmıştı.
8 Haziran 2023

Osman Kavala, 6 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 471 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
6 Ağustos 2024

Abdulkadir Selvi, Osman Kavala'nın durumunu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach'ın bu konudaki sorularını ele alıyor. Selvi, Kavala'nın avukatlarının başvurusu üzerine Adalet Bakanlığı'nın 'Kanun Yararına Bozma' talebini incelemeye aldığını belirtiyor. Ayrıca, bir yetkilinin Kavala'yı Öcalan'dan daha tehlikeli olarak nitelendirmesini eleştiriyor ve bu zihniyetin Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliği sürecine olumsuz etkilerini vurguluyor.
19 Haziran 2024

Osman Kavala, 8 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 504 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
8 Eylül 2024
İşaretlediklerim