Aydın'da bir KYK yurdunda asansör kazası sonucu öğrenci Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye genelinde protestolar düzenlendi. Mardin KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda gerçekleştirilen protestoya katılan öğrencilere KYK tarafından soruşturma açıldı. Öğrencilerden savunma yapmaları istenirken, bazılarına KYK'ya hakaret ve öğrencileri protesto için örgütlemek suçlamaları yöneltildi. Mardin Şahmaran Kadın Platformu'nun düzenlediği bir etkinliğe katılan öğrencilere de soruşturma açıldığı ve disiplin soruşturması geçiren öğrenci sayısının 40'ı aştığı belirtildi.
11 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu' başkanı Kürşat Mican liderliğindeki bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' ve 'milli ve manevi değerlere hakaret' gerekçeleriyle protesto edildi. Grup, serginin kaldırılması için resmi kurumlara başvurduğunu belirtti. Protesto sırasında polis engelini aşmaya çalışan bazı grup üyeleri ile arbede yaşandı, ancak daha sonra grup dağıldı.
10 Temmuz 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Trabzonspor taraftarlarının Fenerbahçe'yi 3-2 yendikleri maç sonrası sahaya inerek Fenerbahçeli futbolculara saldırmasını eleştirdi ve yenilgiyi kabullenmenin önemini vurguladı. Maç sırasında ve sonrasında yaşanan şiddet olayları nedeniyle İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı, 12 kişi gözaltına alındı ve 38 saldırganın kimliği belirlendi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu ve futbolcuların da soruşturulabileceğini belirtti, ancak daha sonra bu açıklamasını düzeltti.
19 Mart 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, Jacksonville kentinde siyahların işlettiği bir markete maskeli beyaz bir Amerikalı tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda iki siyahi kadın ve bir siyahi erkek hayatını kaybetti. Jacksonville Şerifi T.K. Waters, saldırının ırkçı nedenlerle yapıldığını ve saldırganın siyahlardan nefret ettiğini belirtti. Saldırganın saldırıyı gerçekleştirmeden önce pek çok manifesto kaleme aldığı ve bu manifestolarda siyah insanlara olan nefretini detaylandırdığı belirtildi. Saldırganın kendini vurarak intihar ettiği bildirildi.
27 Ağustos 2023

Brezilya Federal Polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun bir kambur balinayı taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlattı. Bolsonaro'nun Haziran ayında Sao Sebastiao kasabası açıklarında jet ski ile balinanın 15 metre yakınında olduğu ve rahatsızlık belirtileri gösteren balinayı telefonuyla kaydettiği iddia ediliyor. Brezilya yasalarına göre deniz memelilerini taciz etmek yasaktır ve motorlu gemilerin bu hayvanlara 100 metre yaklaşması yasaklanmıştır. Bolsonaro daha önce de Amazon Ormanları'na zarar vermekle suçlanmış ve 'Kaptan Testere' lakabı almıştı.
20 Kasım 2023

Yönetmen Ridley Scott, 'Napolyon' filminin fragmanında bulunan tarihsel yanlışlıklara yönelik eleştirilere, tarihe tam olarak bağlı kalmayı önemsemediğini belirterek yanıt verdi. Film, Napolyon Bonaparte'ın hayatını ve eşi Josephine ile olan ilişkisini konu alıyor ve Joaquin Phoenix başrolde yer alıyor. Tarihçi Dan Snow'un eleştirilerine Scott, 'Başka işiniz gücünüz yok mu!' diyerek tepki gösterdi. Film, 22 Kasım'da gösterime girecek ve Scott'ın tarihsel detaylardan ziyade Phoenix'in performansına odaklandığı anlaşılıyor.
8 Kasım 2023

İstanbul'da 2021 yılında gerçekleşen Onur Yürüyüşü sırasında polis tarafından gözaltına alınan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla dava açıldı. MLSA'nın polisler hakkında yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanırken, Kılıç'ın polislere direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına karar verildi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin polis müdahalesinin orantısız güç kullanımı olduğuna hükmettiği karar savcı tarafından dikkate alınmadı. Türkiye Gazeteciler Sendikası konuya tepki gösterdi.
24 Mart 2023

İspanya 1'inci Futbol Ligi'nde (La Liga) Barcelona'nın Sevilla'yı 1-0 mağlup ettiği maçta, iki kulüp arasında yaşanan polemik ön plana çıktı. Barcelona'nın bir şirketle anlaşarak hakemler hakkında bilgi almaya çalıştığı iddialarını soruşturan hakimin, Barcelona'yı ve bazı eski kulüp başkanlarını 'çıkar sağlamak amaçlı rüşvet vermek'le suçlamasının ardından Sevilla Kulübü, Barcelona'ya karşı tavır aldı. Sevilla, Barcelona hakkındaki suçlamalardan dolayı protokol ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Barcelona da buna tepki göstererek Sevilla ile kurumsal ilişkilerini kestiğini açıkladı.
30 Eylül 2023

İspanya 1. Futbol Ligi'nin (La Liga) 27. haftasında oynanan Valencia-Real Madrid maçında, hakem Jesus Gil Manzano'nun 90+9. dakikada Real Madrid'in golünden bir saniye önce bitiş düdüğünü çalması büyük tartışma yarattı. Bu karar sonucunda maç 2-2 beraberlikle sonuçlandı ve Real Madrid kritik bir puan kaybı yaşadı. İspanyol spor basını, yaşananları 'skandal' olarak nitelendirirken, Real Madridli oyuncular ve teknik heyetin hakeme yoğun itirazları sonuç vermedi.
3 Mart 2024

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek vermek için alana gitti. Ancak İnce'nin korumalar ve jandarma eşliğinde alana girişi ve sonrasında yaptığı konuşmalar tepki çekti. İnce, protesto edildikten sonra alandan ayrıldı. Ayrıca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da daha önce bu alanda protesto edilmişti.
30 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin suç duyurusu sonucu gözaltına alınan sekiz öğrenciden dördüne 'kamu malına zarar verme' suçundan 10'ar ay hapis cezası verildi, ancak mahkeme cezaları erteledi ve sanıkları bir yıl süreyle denetim altında tutma kararı aldı. Öğrenciler, rektör İnci'yi protesto etmek için rektörlük binasına kırmızı boya dökerek eylem yapmışlardı. Mahkeme, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan öğrencilerin beraatine karar verdi.
7 Haziran 2023

İstanbul'da bulunan Kabataş Erkek Lisesi'nin 115'inci Geleneksel Pilav Günü'nde, okul müdürü Muharrem Bayrak ve Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı Ahmet Çağlar, okulun mezunları tarafından protesto edildi. Mezunlar, düdük çalarak ve alkışlarla tepkilerini ifade ettiler. Protestonun nedenleri arasında 'yedi yıldır bitmeyen Feriye Sarayı yurt inşaatları', 'Üsküdar ve Ümraniye'deki erkek yurtlarında yapılan cemaat toplantıları' ve 'okul müdürünün liyakatsizliği' gösterildi.
11 Haziran 2023

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi Türkiye'de büyük tepkilere neden oldu. İstanbul'daki İsveç Başkonsolosluğu önünde toplanan protestoculara, konsolosluk çalışanları tarafından asılan bir kağıtla yanıt verildi. Kağıtta 'Kitap yakan o aptalın görüşlerine katılmıyoruz!' ifadesi yer aldı. Protestolar sırasında İsveç bayrağının da yakıldığı bildirildi.
22 Ocak 2023

İtalya'nın güneyinde, Crotone kenti açıklarında 26 Şubat'ta meydana gelen sığınmacı teknesi faciasında ölü sayısı 67'ye çıktı. Arama kurtarma ekipleri, en son bir kız çocuğunun cansız bedenini buldu. Kayıp sığınmacıların aranmasına devam edilirken, İtalya'da teknenin batması öncesinde yeterli müdahale yapılmadığına dair tartışmalar sürüyor. Muhalefet, içişleri bakanının istifasını talep etmekte.
1 Mart 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Brasilia'daki evine, Covid-19 aşı sertifikasında sahtecilik yaptığı iddiasıyla polis baskını düzenlendi ve cep telefonuna el konuldu. Bolsonaro ve yakın çevresinin ABD'ye giriş izni alabilmek için aşı kartı bilgilerini değiştirdiği öne sürüldü. Bolsonaro, aşı sertifikasında herhangi bir değişiklik yapmadığını ve aşı olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Soruşturma kapsamında başka yerlerde de baskınlar yapıldı ve altı kişi gözaltına alındı.
4 Mayıs 2023

İspanya'nın La Liga ligi kapsamında oynanan Granada-Athletic Bilbao maçı, bir taraftarın kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi nedeniyle 18. dakikada durduruldu ve ertelendi. Olay, Granada'nın ev sahipliği yaptığı Nuevo Los Carmenes Stadı'nda gerçekleşti. Hakem Miguel Angel Ortiz Arias, taraftarların çağrısı üzerine maçı durdurdu ve sağlık ekipleri müdahale etti. Ancak taraftar kurtarılamadı ve maçın ertelendiği duyuruldu. Maç, Athletic Bilbao'nun 1-0 üstünlüğü ile devam ederken durduruldu ve henüz yeni oynanma tarihi açıklanmadı.
11 Aralık 2023

Euroleague'in 26. haftasında Fenerbahçe Beko'nun Virtus Bologna'yı yendiği basketbol maçında Fenerbahçe taraftarları 'Hükümet istifa' sloganları attı. Bu olay, Kahramanmaraş depremlerinin ardından iktidara yönelik öfkenin spor müsabakalarına yansımasının bir devamı olarak görülüyor. Daha önce de Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları benzer sloganlar atmıştı. Polislerin, slogan atan taraftarların fotoğrafını çektiği ve Fenerbahçe taraftarlarına 'spor müsabakalarını seyirden men' cezası tebligatları gönderildiği belirtiliyor. Fenerbahçe Kulübü ise söz konusu taraftarlara hukuki destek sağlayacağını duyurdu.
3 Mart 2023

14 Haziran'da Libya'dan İtalya'ya gitmek üzere yola çıkan ve Yunanistan açıklarında batan göçmen teknesinde meydana gelen faciada 82 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, 104 kişi kurtarıldı. Teknede yaklaşık 750 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan, kurtarma çalışmalarının gecikmesi nedeniyle eleştiriliyor ve çeşitli ülkelerde bu duruma yönelik protesto gösterileri düzenleniyor.
20 Haziran 2023

Yunanistan'da aşırı sağcı grupların Monastiraki İstasyonu'ndaki metronun vagonuna benzin döktüğü ve çevredekileri tehdit ettikleri görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Olayın ardından eylemi gerçekleştiren kişi gözaltına alındı. Yunan basını, vagona benzin döken kişi ile olaylara karışan diğer 12 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi. Ayrıca, elinde bidonla videoda görülen kişinin daha önce bir futbol maçında da havai fişekle yakalandığı ve yetkililerin bu kişiyi 'holigan ve aşırı sağcı' olarak tanımladığı belirtildi.
2 Kasım 2023

Kolombiya'da gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Liverpool futbolcusu Luis Diaz'ın babası Luis Manuel Diaz'ı kaçırdı ve serbest bırakılması için güvenlik garantisi talep etti. ELN, asker ve polisin arama operasyonlarının babanın serbest bırakılmasını geciktireceğini ve riskleri artıracağını belirtti. Luis Manuel Diaz, 28 Ekim'de eşiyle birlikte kaçırılmış ve eşi daha sonra terk edilmiş halde bulunmuştu. Oğlu Luis Diaz, kaçırılma olayından sonra oynadığı maçta gol attı ve gol sevincinde babasına özgürlük mesajı verdi.
6 Kasım 2023
İşaretlediklerim