Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği otelle ilgili Danıştay, yerel mahkemenin şirket lehine kararını bozarak bilimsel bilirkişi raporu talep etti. Daha önce çevrecilerin açtığı dava sonucunda, bilirkişi raporu sayesinde 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilmişti. Ancak yeni bilirkişi raporunun tarafsız olmadığı iddiaları üzerine Danıştay, daha gerçekçi ve kamu yararını gözeten bir rapor hazırlanmasını istedi.
11 Haziran 2024

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki bazı alanlar, Cumhurbaşkanı Kararı ile orman sınırları dışına çıkartıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak.
31 Ağustos 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nin kapasite artışı için verdiği ÇED olumlu raporunda heyelan riskinin bulunmadığı yazıyor. Eski bakan Murat Kurum, ÇED raporu ile toprak kayması arasında bir ilişki olmadığını ifade etmişken, İsmail Saymaz bu durumu eleştirerek, raporun heyelan potansiyelini göz ardı ettiğini vurguluyor. Raporda, çalışma alanının düşük yağış aldığı ve yüzeyde bitki örtüsünün az olduğu için heyelan potansiyeli taşımadığı belirtilmiş.
23 Şubat 2024

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Bu durum, Fırat Nehri'ne siyanür sızma riskini artırırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçerek Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattı. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, şu an için Fırat Nehri'ne herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını belirtti. Olayda dokuz kişinin toprak altında kaldığı ve halen ulaşılamadığı bildirildi.
13 Şubat 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın başlayacağı ve Alaçatı'nın betonlaşacağı konusunda uyarıda bulundu. İmar planındaki değişiklikle, daha önce 10 bin metrekare olan minimum arsa büyüklüğü şartı 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.
2 Mart 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın önünün açılacağını ve Alaçatı'nın betonlaşacağını belirtti. İmar planındaki değişiklikle, yapılaşma için gerekli olan minimum arsa büyüklüğü 10 bin metrekareden 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor.
2 Mart 2024

Muğla Milas Kıyıkışlacık'ta bulunan ve Türkiye'nin önemli kültür miraslarından biri olan İasos antik kenti, bir liman yapım planının odağında. Bu plan, antik kentin 3000 yıllık tarihi dokusuna zarar verebilecek potansiyel taşıyor. Murat Ağırel, dönemin çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum'un bu tür projelerle ilgili tutumunu eleştirerek, Kurum'un 'İstanbul'u cennete çevireceğiz' sözlerine atıfta bulunuyor ve bu tür gelişmelerin aslında kültürel mirasa zarar verdiğini vurguluyor.
16 Mart 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde 13 Şubat'ta büyük bir toprak kayması yaşandı. Bu olayın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Bilirkişi heyetinin ön raporunda, maden sahasındaki çatlakların bilinmesine rağmen çalışmalara devam edildiği ve işçilerin hayatlarının tehlikeye atıldığı belirtildi. Bakanlık, yığın liç sahasından malzemenin akması ve lisans şartlarının ortadan kalkması nedeniyle bu kararı aldı.
17 Şubat 2024

Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 30 Eylül 2024'e kadar ormanlık alanlara girişleri yasakladı. Milli parklar, mesire alanları ve tabiat parkları bu yasağın dışında tutuldu. Ormanlık alanlarda kamp yapmak ve ateş yakmak da yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
12 Haziran 2024

Adıyaman'da 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'in yıkılmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, otelin ruhsat ve yapı bilgilerindeki usulsüzlükler ve ihmallere dikkat çekildi. Otelin ruhsatı 1993'te konut olarak alınmış, daha sonra otel olarak yenilenmiş ve ruhsatsız kat eklemeleri yapılmıştı. İlk duruşmada sanıkların tutukluluğu devam etti, ancak ek bilirkişi raporu sonrası otel sahibinin oğlu ve bir inşaat mühendisi tahliye edildi. Sorumlular arasında otelin sahibi, statik proje mesulü ve Adıyaman Belediyesi'ndeki ilgili personel bulunuyor.
14 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bağdat Caddesi'ni yenileme projesine başlıyor. Projenin ilk etabı, caddenin 32 bin metrekarelik alanında gerçekleştirilecek ve oturma-dinlenme alanları, sergi salonları ve bisiklet yolları yenilenecek. İBB, kaldırımların genişletilmesi, kot farklılıklarının giderilmesi, yaya geçişlerinin kolaylaştırılması, kültürel değerlerin korunması ve yeni sanat odaklarının kazandırılması gibi altı öncelikli hedef belirledi. Proje, modern kent mobilyaları ve yeni yeşil alanlar ile Bağdat Caddesi'ni modern İstanbul'un yüzü yapmayı amaçlıyor.
25 Mayıs 2024

İstanbul Modern'in Renzo Piano tarafından tasarlanan ve 2023'te açılan yeni binası, ABD Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Altın Sertifika'ya layık görüldü. Müze binası, sürdürülebilir malzemeler, çevreye duyarlı inşaat teknikleri, enerji verimliliği ve atık kontrolü gibi kriterleri karşılaması nedeniyle bu sertifikayı aldı. Eczacıbaşı Topluluğu ve Doğuş Grubu-Bilgili Holding'in katkılarıyla inşa edilen bina, çeşitli sergi ve etkinlik alanları sunuyor ve enerji ihtiyacının yüzde 8'ini güneş panelleriyle karşılıyor.
1 Eylül 2024

24 Haziran 2022'de İliç'te bir altın madeninde siyanür taşıyan bir borunun patlaması sonucu siyanürün Fırat Nehri üzerinde kurulu İliç Barajı'na sızdığı, bu olayın ilk başta gizlendiği, sonra yalanlandığı ve kamuoyu baskısıyla maden sahasının 3 ay kapatıldığı belirtiliyor. Kanadalı şirketin 7,2 milyon dolarlık vergi borcunun silinmesi, Menzil Tarikatı'nın madene destek vermesi, avukat Feyza Altun'un gözaltına alınması ve Diyanet'in bu konuda sessiz kalması eleştiriliyor. Ayrıca, cumhuriyet karşıtı açıklamalar yapan kişilere yönelik eleştiriler de yer alıyor.
22 Şubat 2024

İstanbul'un Marmara Denizi'nde yer alan Heybeliada, sessiz ve sakin yapısıyla dikkat çekiyor. Ada, özellikle bahar aylarında yürüyüş yapmak için ideal bir yer olarak öne çıkıyor. 1834 yılında adaya taşınan ve 2016 yılında kapatılan Deniz Lisesi, şu anda Deniz Harp Okulu'nun hazırlık bölümü olarak hizmet vermektedir. Heybeliada, zengin tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunuyor.
31 Mart 2024

Kıbrıs'ın kuzeyinde devam eden bir külliye inşaatı, 20 Mart'ta KKTC Yüksek İdare Mahkemesi'nde görüşülecek bir dava nedeniyle durma riskiyle karşı karşıya. İnşaatın bir bölümü, 1973 yılında Canev Denner tarafından satın alınan ve 1974 askeri harekâtından sonra askeri bölge ilan edilen, ancak 2017'de mal sahibine geri verilen bir arazi üzerinde bulunuyor. KKTC hükümeti, inşaat sınırının genişlemesiyle bu araziyi mal sahibinin haberi olmadan kamulaştırdı. Mahkeme, Anayasa'nın ilgili hükümleri doğrultusunda karar verirse inşaatın durması bekleniyor.
17 Mart 2024

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Komedyen Şahan Gökbakar’ın Marmaris’teki kaçak villası, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Marmaris Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi. Villanın 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' içinde yer aldığı ve ruhsatsız olduğu tespit edildi. Daha önce yapı kayıt belgesi iptal edilen villa için yıkım kararı alınmıştı. Gökbakar, toplumsal bilinç oluşması adına ilk balyozu kendisinin vurabileceğini belirtti.
13 Eylül 2024

Osmanlı Devleti tarafından 1911 yılında Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’na hediye edilen 700 kiloluk ve 161,5 metrekare büyüklüğündeki Hereke halısı, Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde restore ediliyor. Restorasyon sürecinde sekiz kişi çalışmakta olup, halının renkleri ve desenleri aslına uygun şekilde yenilenmektedir. Restorasyonun tamamlanmasının ardından halı, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki yerine geri gönderilecektir.
5 Ağustos 2024

İstanbul Modern'in Karaköy'deki yeni müze binası, dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily tarafından 'yılın binası' ödülüne layık görüldü. Ödüller, okuyucuların oylarıyla belirlenen 15 kategoride veriliyor ve İstanbul Modern bu ödülü kültürel mimari kategorisinde kazandı. Müze binası, Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanmıştır. İstanbul Modern, daha önce de Architectural Digest'in '2024'ün Harika Eserleri' listesine ve National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' sıralamasına seçilmişti.
25 Şubat 2024
İşaretlediklerim