İsviçre'nin Zürih kentindeki Koller Müzayede Evi tarafından Avrupa'da ilk kez açık artırmaya çıkarılan T-Rex cinsi dinozor iskeleti, yaklaşık 67 milyon yaşında ve 6,2 milyon dolara satıldı. 11,6 metre uzunluğunda ve 3,9 metre yüksekliğindeki bu iskelet, 'en muhteşem T-Rex iskeletlerinden biri' olarak nitelendiriliyor. İskelet, bir özel koleksiyoncu tarafından satın alındı ve Avrupa'da kalacak. '293 Trinity' adı verilen iskelet, üç farklı T-Rex'in kalıntılarından birleştirildi ve yarısından fazlası gerçek kemiklerden oluşuyor.
19 Nisan 2023

Avustralya'da bir plajda bulunan imparator penguenin, Antarktika'dan 3 bin 500 kilometre yol kat ettiği tespit edildi. Gus adı verilen penguen, yetersiz beslenmiş ve sağlıklı bir imparator penguene göre oldukça düşük kiloda. Uzmanlar, Gus'ın yiyecek aramak için bu kadar uzaklaştığını ve Antarktika'daki düşük deniz buzu seviyelerinin bu duruma katkıda bulunmuş olabileceğini belirtiyor. Batı Avustralya Biyoçeşitlilik, Koruma ve Cazibe Merkezleri Departmanı, Gus'ı rehabilite etmeye ve Antarktika'ya geri götürmeye çalışıyor.
13 Kasım 2024

Kanada'da bulunan ve 75 milyon yıl öncesine ait bir T-Rex fosilinin incelenmesi sonucunda, bu T-Rex'in son yemeğinin kendisinden daha küçük iki dinozor olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar, T-Rex'in kuzeni olan Gorgosaurus dahil olmak üzere, bir yaşından küçük dinozorları yediğini belirledi. Bu bulgu, T-Rex'lerin büyüdükçe beslenme alışkanlıklarını değiştirdiğine ve genç dinozorları avladığına dair önemli bir kanıt olarak değerlendiriliyor.
10 Aralık 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, bir çiftçi tarafından kırsal alanda bulunan ve farklı bir yapıya sahip taş, Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk incelemede, taşın üzerindeki yapının Orta Miyosen Dönemi'ne ait bir balık fosili olduğu belirlendi. Fosilin yaklaşık 15 milyon yıl öncesine tarihlendiği ve önemli bir keşif olarak değerlendirildiği ifade edildi. Fosilin ilerleyen dönemlerde sergilenmek üzere ziyaretçilere sunulacağı açıklandı.
21 Şubat 2024

Isparta'nın Gelendost ilçesi Yenice köyü sınırında Eğirdir Gölü'nde suyun çekildiği bölgede tarihi eser olduğu düşünülen testi ve çömlek kalıntıları bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar, durumu İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Jandarma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi ve kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
22 Eylül 2023

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 'Blattella germanica' türü hamam böceklerinin genetik yapısının, 2 bin 100 yıl önce Asya'da yaşayan 'Blattella asahinai' türüne benzediği tespit edildi. Araştırmada, bu türün kıtalar arası ticari ve askeri hareketlilikler sebebiyle Ortadoğu ve Avrupa'ya ulaştığı ve buradan da dünyanın diğer bölgelerine yayıldığı belirtildi. Batı Avustralya Üniversitesi'nden Theo Evans, bu hamam böceklerinin hayatta kalmalarının insanlara gözükmemelerine bağlı olduğunu ve evrimsel olarak geceleri ortaya çıkacak şekilde adapte olduklarını söyledi.
21 Mayıs 2024

Yeni Zelanda'da bir sahilde ölü bulunan balina, nadir bir tür olan kürek dişli balina olarak tanımlandı. Bu tür, daha önce canlı olarak hiç gözlemlenmemiş ve hakkında çok az bilgi bulunuyor. Bilim insanları, bu keşfin tür hakkında önemli yeni bilgiler sağlayacağını belirtiyor. Balina, 4 Temmuz'da Otago eyaletindeki Taiari Nehri'nin ağzında bulundu.
16 Temmuz 2024

Avustralya'nın Queensland eyaletinde park bekçileri tarafından bulunan ve 'Toadzilla' adı verilen 2,7 kilogram ağırlığında ve 25 cm uzunluğunda bir kara kurbağası, dünyanın en büyüğü olarak kaydedildi. Bu tür, 1935'te şeker kamışı tarımını korumak için adaya getirilmiş ve nüfusu 200 milyona ulaşmıştır. Toadzilla'nın zehirli olduğu ve çevresine zarar verdiği için ötenazi yapıldı ve cesedi Queensland Müzesi'ne bağışlanabileceği belirtildi.
20 Ocak 2023

Bilim insanları, Büyük Patlama'dan 470 milyon yıl sonra oluşmuş ve şimdiye kadar keşfedilmiş en eski kara deliği tespit etti. Araştırma ekibi, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ve Chandra X-ışını Gözlemevi verilerini kullanarak, Dünya'dan 13,2 milyar ışık yılı uzaklıkta bir kara delik buldu. Bu keşif, erken evrenin anlaşılması ve ilk süper kütleli kara deliklerin oluşumu hakkındaki teorilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Yale Üniversitesi astrofizikçisi Priyamvada Natarajan, bulguyu büyük gaz bulutlarından oluşan kara delikler için şimdiye kadar elde edilen en iyi kanıt olarak değerlendirdi.
6 Kasım 2023

Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, Dünya’nın yaklaşık 466 milyon yıl önce Satürn’deki gibi bir halka sistemine sahip olmuş olabileceği keşfedildi. Araştırma, büyük bir asteroidin gelgit kuvveti nedeniyle parçalanarak gezegenin etrafında bir halka sistemi oluşturduğunu öne sürüyor. Bu halkanın güneş ışığını engelleyerek küresel soğumaya yol açmış olabileceği belirtiliyor. Çalışma, Dünya dışı olayların gezegenimizin iklimini nasıl etkileyebileceğine dair yeni bir anlayış sunuyor.
16 Eylül 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden devasa asteroitin yanı sıra, aynı dönemde daha küçük bir asteroidin de Dünya'ya çarptığını keşfetti. Bu ikinci asteroit, Batı Afrika kıyılarında denize çarparak Nadir Krateri'ni oluşturdu. Araştırmacılar, bu çarpmanın büyük bir tsunamiye ve depreme neden olduğunu düşünüyor. İki asteroitin neden birbirine yakın zamanlarda Dünya'ya çarptığı ise henüz bilinmiyor.
4 Ekim 2024

Hindistan’ın doğusundaki Andaman Adaları’nda bulunan Charles Darwin kurbağalarının baş aşağı durarak çiftleşip yumurta bıraktığı keşfedildi. Delhi Üniversitesi, Hindistan Zooloji Araştırması, Harvard Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nden bir grup biyolog, muson yağmurları sırasında üç yıl boyunca bu kurbağaların üreme sürecini inceledi. Araştırma, bu türün çevreyle nasıl etkileşime girdiğini ve türünü sürdürmesi için hangi yaşam alanlarının gerektiğini anlamak açısından önemli bulgular sundu. Çalışma ayrıca, baş aşağı çiftleşmenin saldırgan bekar erkeklerin çiftleşen çifti yerinden ederek yumurtlamayı engellemesini önlemek için evrimleştiğini öne sürüyor.
29 Temmuz 2024

Antarktika'da Bellingshausen Denizi'nde bulunan 10 bine yakın penguen yavrusu, üzerinde bulundukları buzun erimesi sonucu hayatını kaybetti. Olay, uydu görüntülerinin analizi sonucu fark edildi. Araştırmacılar, penguenlerin ölümünü bilimsel bir dergide duyurdu ve bu durumun küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirtti. Ayrıca, bu yıl da buz oluşumunun yavaş ilerlemesi nedeniyle kolonilerin tüm yavrularının öleceği tahmin ediliyor.
25 Ağustos 2023

Avustralya’nın New South Wales eyaletindeki Symbio Yaban Hayatı Parkı'nda nadir görülen albino bir valabi doğdu. Park çalışanları, beyaz kürkü ve soluk pembe gözleri olan yavruya 'Karlar Ülkesi' filmindeki kardan adam Olaf'ın adını verdi. Albinizm, melanin pigmentinin eksikliğinden kaynaklanan kalıtsal ve nadir bir genetik durumdur ve valabilerde 100 binde bir görülür.
2 Ekim 2024

Avustralya'da yerel ve federal hükümetler, vatandaşların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kırmızı ateş karıncalarıyla mücadele için ayrılan bütçeyi 500 milyon dolarlık ek yatırımla toplam 1 milyar dolara yükseltti. Queensland eyaletindeki karınca istilasını 2032'ye kadar sonlandırmayı hedefleyen yetkililer, ülkede yılda ortalama 8,6 milyon kişinin bu karıncalar tarafından ısırıldığını ve 43 ila 174 bin kişinin ısırılma sonrası alerjik reaksiyon göstererek tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kırmızı ateş karıncalarının 23 yıl önce Avustralya'ya giriş yaptığı ve hızla yayıldığı tahmin ediliyor.
13 Şubat 2024

Fransa'da bir adam, yenilediği evinin bodrumunda bir iskelet keşfetti ve arkeologlar ihbar üzerine yaptıkları kazıda 37 iskelet daha buldu. Evden ayrıca 10 alçı lahit de çıktı. Arkeologlar, bu evin bir mezarlığın üzerine inşa edilmiş olabileceğini ve iskeletlerin yan yana dizili bulunmasının bölgenin bir zamanlar bir mezarlık alanı olduğuna işaret ettiğini belirtti. Uzmanlar, iskeletleri inceleyerek cinsiyetlerini, ölüm yaşlarını ve yaşam koşullarını belirlemeyi planlıyor.
30 Eylül 2024

Çin'deki Yünnan Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi'nden araştırmacılar, yasadışı ticareti yapılan pangolinlerin pul örneklerini inceleyerek yeni bir tür keşfetti. 'Manis mysteria' adı verilen bu yeni tür, genetik farklılıklarla belirlendi ve fiziksel özellikleriyle ayırt edilmesi zor olduğu için 'kriptik tür' olarak sınıflandırıldı. Araştırmacılar, bu keşfin pangolinlerin neslini koruma çalışmalarına yeni bir boyut kazandırabileceğini belirtti. Pangolinler, özellikle Asya'da yasadışı ticareti yapılan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir türdür.
28 Eylül 2023

Konya'nın Beyşehir ilçesinde Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, yeni bir akrep türü keşfetti ve bu türe eşinin adını vererek Euscorpius gulhanimae olarak adlandırdı. Bu keşif, Türkiye'deki bilinen akrep türü sayısını 49'a çıkardı. Yeni tür, açık sarı, kırmızımsı ve kahverengi renkler taşıyor ve zehri insan sağlığı açısından tehlike oluşturmuyor. Keşif, ABD'de yayımlanan Euscorpius dergisinde bilim dünyasına duyuruldu.
9 Ekim 2024

Arkeologlar, Avusturya'nın Irschen bölgesinde 1500 yıllık bir Hıristiyan eseri keşfetti. Fildişinden yapılmış ve Hıristiyan motifleriyle süslenmiş olan bu pyx, geç antik çağda bir kilisenin yan şapelinde bulundu. Bu türden sadece 40 civarında fildişi kutusu olduğu biliniyor ve en son 100 yıl önce benzer bir keşif yapılmıştı. Eserin, bir azizin kutsal emanetlerini saklamak için kullanıldığı düşünülüyor.
27 Haziran 2024
İşaretlediklerim