Anayasa Mahkemesi, Temel Hak ve Özgürlüklerin İhlaline Dair Emsal Kararlar sayfasını hizmete açtı. Bu sayfada, adil yargılanma, din ve vicdan özgürlüğü, eğitim, ifade özgürlüğü, kişi hürriyeti ve güvenliği, mülkiyet, toplantı ve gösteri yürüyüşü, özel hayatın korunması, örgütlenme özgürlüğü, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma, maddi ve manevi varlığın korunması, kötü muamele yasağıyla yaşam haklarına ilişkin konu başlıkları yer alıyor. Daha önce AYM tarafından verilmiş emsal ihlal kararlarına bu sayfadan ulaşılabiliyor.
28 Temmuz 2023

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre, hukuk fakültesi mezunlarının hakim, savcı yardımcılığı, avukatlık ve noterlik stajlarına başlayabilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olmaları gerekecek. İdari yargı hakim yardımcılığı için ise İdari Yargı Ön Sınavı'nda başarı şartı aranacak. Bu sınavlar, ÖSYM tarafından yürütülecek ve çoktan seçmeli test formatında olacak. Yeni düzenleme, 31 Mart 2024'ten sonra mezun olan öğrencileri kapsayacak.
8 Mayıs 2024

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), ekonomik kriz ve yerel seçim gündemi arasında, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin birçok hükmünü iptal etti. Bu karar, Cumhurbaşkanına 'kanunla yapılması gereken işleri kararnameyle yapmama' uyarısında bulunuyor ve anayasayı değiştirme çağrısı yapıyor. Karar, iktidar içindeki çatışmaları ve yeni bir anayasa yapma ihtiyacını gündeme getiriyor. Seçim sonuçlarından bağımsız olarak, Erdoğan için yeni bir anayasa yapma zorunluluğu bulunuyor.
7 Mart 2024

Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını sahiplenerek, AYM'yi hukuk sistemini kaosa sürükleyecek kararlar almakla itham etti. Yargıtay, AYM'nin bireysel başvuru incelemelerinde anayasal ve yasal sınırları aştığını ve yerleşik içtihatları tersine çevirdiğini iddia etti. Ayrıca, AYM'nin 'süper temyiz mahkemesi' gibi algılandığına ve bireysel başvuru sisteminin yargı sistemini zayıflattığına dikkat çekildi. Yargıtay, AYM'nin uygulamalarının hukuki sonuçlarını eleştirerek, yargısal görev ve yetkileri kapsamında verilen kararlara yönelik saygınlığı zedeleyen tepkilerin üzüntüyle karşılandığını belirtti.
10 Kasım 2023

9. sınıflarda sınıfta kalma sorunu yaşanıyor. Önce '4 zayıfı olan sınıfta kalacak' denildi ve bu konuda bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, kalan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle telafi düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Abbas Güçlü, bu durumun öğrencilerin akademik birikimlerini olumsuz etkilediğini ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi alternatif çözümler sunulması gerektiğini belirtiyor.
16 Haziran 2024

Adalet Bakanlığı, 12 farklı şehirde toplam 24 yeni idare mahkemesi kurulmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımladı. Bu karar, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un ilgili maddesi uyarınca alındı. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla, Osmaniye ve Şanlıurfa'da yeni mahkemelerin kurulması planlanıyor.
27 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar sekize yedi oy çokluğuyla alındı. HDP MYK üyesi avukat Cihan Aydın, kararın Anayasa'ya göre üçte iki oy çokluğuyla alınması gerektiğini belirtti ve kararın siyasi baskılara teslim olunduğunu iddia etti. İnsan hakları hukuku uzmanı avukat Kerem Altıparmak da Aydın'ın bu tespitini önemli bulduğunu ifade etti.
5 Ocak 2023

Yunanistan parlamentosu, eşcinsel çiftlerin resmi nikah kıyabilmesi ve ortak çocuk edinme imkanı tanıyan bir yasa tasarısını onayladı. 300 sandalyelik mecliste yapılan oylamada, yasa tasarısı 176 evet oyu ile kabul edildi. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin milletvekilleri yasaya evet oyu vermezken, muhalefetin sol partileri ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) farklı gerekçelerle tasarıya yaklaştı. Başbakan Kiryakos Miçotakis, bu adımın Avrupa değerlerine bağlı, ilerici ve demokratik bir Yunanistan'ı yansıttığını belirtti.
16 Şubat 2024

14 Mayıs seçimlerinin ardından Meclis'in çalışmalarına başlamasıyla muhalefet milletvekilleri, soru önergelerini artırmak için farklı yöntemler kullanıyor. İl ve ilçeler için ayrı ayrı hazırlanan önergeler, soru sayısını katlayarak artırıyor. Ayrıca, ortak konular bölünerek ve mağdur isimleri için ayrı önergeler hazırlanarak önerge sayısı arttırılıyor. 27'inci dönemde toplam 82 bin 794 soru önergesi verilmişken, bu önergelerin dörtte biri üç milletvekiline ait. En yüksek sayıda önerge veren isim CHP'li Sezgin Tanrıkulu olurken, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP'li Ömer Fethi Gürer de yüksek sayıda önerge veren diğer isimler arasında.
11 Temmuz 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Cumhur İttifakı'na katılma şartlarından biri olarak 6284 sayılı kadına şiddetle mücadele kanununun kaldırılmasını talep etmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, bu durumu eleştirerek mütedeyyin gençleri Millet İttifakı'na çağırdı ve Cumhur İttifakı'nı kadına şiddeti savunan bir birliktelik olmakla itham etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 6284 sayılı kanunun önemini vurgularken, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım YRP'nin taleplerine karşı olmadıklarını belirtti.
15 Mart 2023

Son seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadın milletvekili sayısı 121'e yükseldi. Bu sayı, kadın milletvekili oranını yüzde 17'den yüzde 20'ye çıkardı. AKP 50, CHP 35, Yeşil Sol Parti 26, İYİ Parti 6, MHP 3 ve TİP'ten 1 kadın milletvekili seçildi. Ancak 31 ilde hiç kadın milletvekili bulunmuyor. Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura gidileceği belirtildi.
15 Mayıs 2023

Sinan Ateş davasında ara karar açıklandı ve tutuklu yargılanan 22 sanıktan 10'u serbest bırakıldı. Duruşma, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için 19 Temmuz'a ertelendi. Mahkemenin hızlı karar alması ve eksik delillere rağmen azmettiricilere ulaşılmasını engelleyen kararlar alması, dosyanın bir an önce kapatılmak istendiği yönünde yorumlandı. Ayrıca, davayı soruşturan savcıların sürekli değiştirilmesi ve bazı delillerin incelenmemesi adaletin sağlanması konusunda şüpheler uyandırıyor.
6 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Adalet Komisyonu'nda görüşülen başörtüsüne ilişkin anayasa teklifi, CHP ve İYİ Parti'nin değişiklik önerileri reddedildikten sonra kabul edildi. İki parti, başörtüsü teklifinde 'dini inanç sebebiyle başını örtmesi' ifadesinin genişletilmesini ve aileyle ilgili maddelerin dışarıda bırakılmasını talep etmişti. Talepleri reddedilen CHP ve İYİ Parti üyeleri, komisyonu terk etti. Teklifin komisyondan geçtiği haberini Anadolu Ajansı duyurdu.
24 Ocak 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir talep listesi sundu. Bu taleplerden biri, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasıydı. AKP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP içinde bazı erkek üye ve yöneticiler, Yanık'ın açıklamalarının ittifak görüşmelerine zarar vereceğini ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, YRP ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi. AKP'li yetkililer, taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda ele alınacağını ve 6284 sayılı kanundan geri adım atılmasının mümkün olmadığını belirtti.
14 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Meclis'e sunulduğunu ve artık Meclis'in iradesinde olduğunu belirtti. Bakanlıkla ilgili bir durumun kalmadığını ifade eden Bilgin, düzenlemenin Meclis tarafından değerlendirilip komisyona gönderileceğini ve Mart ayında neticelenmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca kıdem tazminatıyla ilgili sorunun da çözüldüğünü ekledi. Daha önce EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmış, ancak uzman personel eksikliği nedeniyle Meclis'e sunulamamıştı.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim