Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, yatırımcıların altına olan talebini artırdı ve bu durum, özellikle seçim belirsizliği ile birleşince altın ithalatında rekorlara yol açtı. Ocak ayında 68 bin 330 kg ile tarihi bir seviyeye ulaşan altın ithalatı, şubat ayında da 57,5 ton olarak yüksek kaldı. Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, şirketlerin seçim yılında döviz yerine altın tutmayı tercih ettiğini ve bu durumun altın ithalatındaki artışın bir nedeni olduğunu belirtti. Yıldırım, ayrıca faiz politikalarının ve ekonomi yönetiminin yarattığı dengesizliklerin davranış değişikliklerine yol açtığını ifade etti.
5 Nisan 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin raporuna göre, Mart 2024'te otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 5,7 artış gösterdi. Ancak, hafif ticari araç pazarı yüzde 7,9 daralma yaşadı. Buna karşın, 2024 yılının Ocak-Mart döneminde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 25,2 oranında artış göstererek 295 bin 519 adet satışa ulaştı. Bu artış, otomobil satışlarının yüzde 33,05 oranında artmasından kaynaklanırken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 2,6 artış gösterdi.
2 Nisan 2024

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Blomberg HT yayınında yaptığı açıklamada, doların en az 37 lira seviyesinde olması gerektiğini belirtti. Gültepe, şirketlerin başa baş noktasını yakalayabilmesi için kurun 32,5 yerine 37 olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dolar bazında diğer ülkelere kıyasla yüzde 40 ila 50 daha pahalı olduğunu ifade etti. İhracatçılar, Haziran ayında yüzde 10,6 daralma yaşandığını belirterek vergi muafiyeti talep ediyor.
11 Temmuz 2024

Mehmet Ali Verçin, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve enflasyonla mücadelesini ele alıyor. Türkiye'nin yıllık 330 milyar dolar civarında sanayi malı tükettiğini ve dünya fiyatlarındaki azalışların Türkiye'nin cari açığını olumlu etkilediğini belirtiyor. Ancak, enflasyon üzerindeki etkisi net değil. Türkiye'nin geçmişte faiz oranlarını düşürebildiği dönemlerde IMF ve yabancı fonların önemli destek sağladığı, ancak şu anda yurt dışından beklenen fonlarda bir hareket olmadığı ve Merkez Bankası'nın ilave bir '128 milyar dolar' satabilecek durumda olmadığı vurgulanıyor. Bu durum, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesini zorlaştırıyor.
14 Mart 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nda Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, 2025 için büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak revize edildi. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 3,1 olduğu, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinde düşüşler yaşandığı, Çin ekonomisinin ise düşük talep ve yüksek borç nedeniyle yavaşlayacağı belirtildi.
5 Şubat 2024

ECA International'ın danışmanlık hizmetleri raporuna göre, İstanbul hayat pahalılığının bir yılda en fazla arttığı şehir olarak belirlendi. Aralık 2021'den itibaren Türkiye'de enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. İstanbul, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 95 basamak yükselerek 108'inci sıraya ulaştı. Avrupa ve dünya genelinde en pahalı şehirler listesi de raporda yer aldı.
7 Haziran 2023

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Türk Lirası, 2023 yılbaşından itibaren dolar karşısında yüzde 28 oranında değer kaybetti. Bu kayıpla TL, Arjantin Pesosu'nun ardından dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Dolar/TL kuru, 15 Kasım 2021'den bu yana ilk kez tek haneli seviyeleri görmüş ve 2023 yılına 18,70 seviyesinde girmişti. 28 Mayıs seçimlerinin ardından TL'deki değer kaybı daha da hızlandı ve dolar/TL kuru 26 seviyesini aştı.
4 Temmuz 2023

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye Avrupa'da araç alımında en yüksek vergiye sahip ülke konumunda. Türkiye'de KDV oranı %20'ye yükseltilmiş ve ÖTV gibi ek vergilerle birlikte araç fiyatları oldukça artmış. Örneğin, vergisiz fiyatı 33 bin dolar olan bir araç Türkiye'de 71 bin 280 dolara satılıyor. Diğer yandan, bazı Avrupa ülkelerinde teşvikler sayesinde araçlar vergisiz fiyatlarından daha ucuza satılabiliyor.
1 Aralık 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da haziran ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,46, yıllık yüzde 55,19 artış gösterdi. Toptan eşya fiyatları ise aylık yüzde 4,32, yıllık yüzde 64,27 oranında yükseldi. TÜİK'in açıkladığı tüketici fiyatları endeksi ile İTO endeksleri arasında farklılık bulunuyor; TÜİK'in verilerine göre Türkiye genelinde enflasyon oranları daha düşük seyrediyor.
1 Temmuz 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alarak beş basamak geriledi. Türkiye'nin cinsiyet uçurumunun yüzde 63,8 kapanmış olduğu belirtilirken, ekonomik katılım, eğitim, sağlık ve siyasi imkanlar gibi dört ana alanda düşük sıralamalar elde etti. İzlanda endeksin en üst sırasında yer alırken, Afganistan son sırada bulunuyor.
21 Haziran 2023

Gazze'de beş aydır süren savaşa rağmen, Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesintisiz devam ediyor. Ocak ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 350 milyon dolar, İsrail'den ithalatı ise 141 milyon dolar olarak kaydedildi. İki ülke arasındaki ticarette plastik ve mamulleri, kara taşıtları, elektrikli makineler ve demir çelik gibi ürünler öne çıkıyor. Bu durum, Türkiye'nin dış politikadaki sert tutumuna rağmen ekonomik ilişkilerin devam ettiğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında enflasyon aylık yüzde 3,83, yıllık yüzde 78,62 olarak ölçüldü. Şubat ayında perakende fiyatlarda en çok artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları en az artış gösteren kategoriler arasında yer aldı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 92,7 olarak kaydedilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıklayacağı tüketici fiyatları endeksi verilerinin, şubatta artan gıda fiyatlarının etkisiyle yüksek seyretmeye devam etmesi ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 55,5 olarak kaydedilmesi bekleniyor.
1 Mart 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Remzi Özdemir, Türkiye'nin dünyada en yüksek faiz oranlarına sahip dördüncü ülke olduğunu belirterek, bu durumun yabancı tefecilerin ilgisini çekeceğini ifade etti. Zimbabwe, Arjantin ve Venezuela'nın ardından Türkiye'nin yüksek faiz oranları sunması, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye tahvil alımı için geleceğini öngörüyor. Özdemir, Türkiye'nin borçlarına sadık bir ülke olduğunu ve bu nedenle yabancıların Türkiye'ye yatırım yapma konusunda güven duyabileceğini vurguladı.
23 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin turizm geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artarak 20 milyar 225 milyon 317 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 16,5'i Türkiye'yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan sağlandı. Ziyaretçilerin seyahatlerini kişisel veya paket turla organize ettiği belirtildi. Ayrıca, yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43,7 artarak 2 milyon 978 bin 418 kişi oldu.
31 Ekim 2023

Türkiye'nin 2023 yılı sonu itibarıyla 500 milyar dolarlık dış borcu bulunmaktadır ve bu borçlarını zamanında ve faizleriyle ödemektedir. Ülkenin finansal sisteminde kullanılabilir 164 milyar dolar döviz ve altın bulunuyor. Türkiye'nin cari açığı azalmakta ve bütçe açığı düşük seviyelerde seyretmekte, bu da ekonomik istikrarın göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Yazar, Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmadığını ve IMF'nin müdahalesinin gereksiz olacağını savunmaktadır.
23 Nisan 2024

2023 seçimlerinden sonra göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıları çekmek için bir dizi seyahat gerçekleştirdi. Beklentiler yüksek olmasına rağmen, Türkiye'ye olan döviz girişi beklenen seviyelerin oldukça altında kaldı. Haziran ayından Mart'a kadar olan dokuz aylık dönemde, Türkiye sadece 4 milyar 793 milyon dolarlık döviz çekebildi. Bu miktar, Türkiye'nin ihtiyaçlarına kıyasla oldukça düşük bir rakam olarak değerlendiriliyor.
15 Mart 2024

Türkiye, 2021 yılında kara para aklama iddialarıyla FATF'ın Gri Listesi'ne alınmıştı. 2024 yılında bu listeden çıkarak, 'kara para cenneti' damgasından kurtuldu. Bu gelişme, Türkiye'ye dış kaynak ve yabancı sermaye girişlerinin artması beklentisini doğurdu. Ancak, bu durumun ülkenin itibar ve güvenine ne kadar katkı sağlayacağı önümüzdeki aylarda görülecek.
30 Haziran 2024
İşaretlediklerim