14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Sri Lanka'da denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen dört balıkçı hayatını kaybetti, iki balıkçının durumu ise kritik. Balıkçılar, içinde içki olduğunu düşündükleri sıvıyı tükettikten kısa süre sonra ölmeye başladı. Olay, başkent Kolombo'ya yaklaşık 193 kilometre uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasında protesto edildi. Yetkililer, şişelerin içeriğini araştırmaya devam ediyor.
30 Haziran 2024

NASA, resmi sosyal medya hesabından yanlışlıkla paylaşılan 'tehlike' mesajının eğitim simülasyonuna ait olduğunu açıkladı. Videoda, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir astronotun hayatta kalma şansının zayıf olduğu belirtiliyordu. Bu durum, uzayda olası bir acil durum spekülasyonlarına yol açtı, ancak NASA ve SpaceX, ISS'deki tüm mürettebatın güvende olduğunu doğruladı. Mesajın, astronotların ve yer ekiplerinin çeşitli senaryolar için eğitim aldığı bir simülasyondan yanlışlıkla yönlendirildiği belirtildi.
14 Haziran 2024

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) hava kaçağı tespit edildi. Uzmanlar, olası sızıntıları tespit edip onarmak için düzenli çalışmalarını sürdürüyor. İstasyondan gelen verilerin rutin olarak analiz edildiği ve hem mürettebatın hem de istasyonun güvende olduğu belirtildi. Bu olay, Aralık 2022'de Soyuz MS-22 aracındaki bir sızıntı nedeniyle Rus kozmonotların planlanan uzay yürüyüşünün iptal edilmesinden sonra geldi.
28 Şubat 2024

Erzincan İliç'te bulunan Anagold Altın Madeni'nde yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi kayboldu. Madeni işleten şirketlerden biri olan SSR Mining, yaşanan olay sonrası altın üretimini durdurduğunu açıkladı. Bu durum, şirketin Toronto Borsası'nda işlem gören hisselerinin yüzde 50'den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Şirketin piyasa değerinde yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı.
14 Şubat 2024

Çinli özel şirket Space Pioneer'e ait Tianlong-3 roketi, bir test sırasında yanlışlıkla fırlatıldı ve Gongyi şehri yakınlarındaki tepelere düştü. Roketin yapısal bir arıza nedeniyle fırlatma rampasından ayrıldığı ve yere çakılarak alevler içinde kaldığı belirtildi. Olayda can kaybı yaşanmadığı ve yangının söndürüldüğü bildirildi. Bu tür kazalar Çin'de nadir görülmekte olup, roketin planlanmamış bir uçuş gerçekleştirmesi dikkat çekti.
1 Temmuz 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin dünyaya dönüşü, Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışın ertelendiğini duyurdu. Ekip ve uzay aracının sağlıklı durumda olduğu, bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarının izlenmeye devam edeceği belirtildi.
6 Şubat 2024

Britanyalı sokak sanatçısı Banksy'nin finanse ettiği MV Louise Michel adlı göçmen kurtarma gemisi, İtalya devleti tarafından el konuldu. Banksy, geminin alıkonulmasını 'aşağılık ve kabul edilemez' olarak nitelendirdi. Gemi, Orta Akdeniz'de 17 refakatsiz çocuğu kurtardıktan sonra İtalyan yetkililer tarafından Lampedusa limanında 20 gün boyunca alıkonuldu. Mürettebat, geminin Sicilya'ya çıkma emrine uymadığı için gözaltına alındığını belirtti ve geminin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
5 Temmuz 2024

SpaceX tarafından fırlatılan üç Starship prototipinin düşen parçaları, eBay ve Etsy gibi online platformlarda binlerce dolara satılıyor. İlk iki deneme patlamayla sonuçlanırken, üçüncü deneme başarılı oldu ancak prototip Hint Okyanusu'na düştü. Bu parçalar, özellikle seramik ısı kalkanı parçaları, benzersiz hediyelik eşyalar olarak değerlendirilerek yüksek fiyatlara satışa sunuluyor. Satışa sunulan parçalar arasında 3 bin 395 dolara satılan bir parça da bulunuyor.
27 Mart 2024

Boeing'in üretim standartları hakkında endişelerini dile getiren eski çalışan John Barnett, ifade vermesi gereken günün ertesinde ölü bulundu. Barnett, Boeing'de 32 yıl çalışmış ve emekliliğinden sonra şirkete karşı bir dava açmıştı. İddialarına göre, üretim hattında standartların altında parçalar kullanılmış ve acil durum oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar tespit edilmişti. Barnett'in ölümü, Boeing ve ana tedarikçisi Spirit Aerosystems'in üretim standartlarının incelendiği bir dönemde gerçekleşti.
12 Mart 2024

Boeing'in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüşü ikinci kez ertelendi ve dönüş tarihi en erken 22 Haziran olarak belirlendi. Starliner uzay aracının gemide çeşitli arızalar bulunmasından dolayı yerinden çıkamadığı bildirildi. Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mekiğin itiş takımlarını ve kapak operasyonlarını test edecek ve acil durum kapsülünü hazırlayacak. Konuya ilişkin detaylar 18 Haziran'da düzenlenecek basın toplantısında verilecek.
16 Haziran 2024

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), bir Boeing çalışanının 787 Dreamliner tipi yolcu uçaklarının güvenli olmadığını iddia etmesi üzerine inceleme başlattı. Çalışan, uçakların gövde parçalarının uygunsuz şekilde birbirine bağlandığını ve bu durumun uçuş sırasında parçalanma riski taşıdığını öne sürdü. Boeing şirketi ise bu iddiaları yalanlayarak uçakların güvenli olduğunu savundu. Ayrıca, Boeing ürünlerinin kalitesine yönelik endişelerini dile getiren eski bir çalışanın ölü bulunması da dikkat çekti.
11 Nisan 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa başarıyla indi. Ax-3 mürettebatı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) 7 Şubat'ta ayrılmış ve yaklaşık 36 saat süren bir yolculuğun ardından Dünya'ya dönüş yapmıştır. Kapsülün, yer ekibi tarafından gemiye alınması beklenmektedir. Bu olay, Türkiye için önemli bir kilometre taşı olarak kaydedilmiştir.
9 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın, Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibi ile birlikte bugün dünyaya dönmesi beklenmektedir. SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, ekip Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldıktan sonra TSİ 17:05'te dünyaya iniş yapmayı planlamaktadır. Ancak, Dragon uzay aracının ISS'den ayrılması ve iniş yapması hava koşullarına bağlıdır. Daha önce ekibin dönüşü üç kez ertelenmiştir.
7 Şubat 2024

SpaceX, ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin 'IM-1' misyonu için 'Odysseus' adlı Ay'a iniş aracını uzaya gönderdi. Falcon 9 roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan Odysseus, Ay'ın yörüngesine girmesi ve 22 Şubat'ta Ay'ın güney kutbu yakınlarına inmesi bekleniyor. Bu başarılı iniş, 1972'deki Apollo 17 misyonundan bu yana ABD'nin Ay yüzeyine gerçekleştireceği ilk yumuşak iniş olacak. Odysseus, ayrıca NASA'nın Artemis Misyonu için 6 farklı yük taşıyor.
15 Şubat 2024

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024

Gök bilimciler, Hawaii ve Şili'deki teleskoplar aracılığıyla Neptün ve Uranüs'ün yörüngelerinde daha önce bilinmeyen uyduları keşfetti. Neptün etrafında iki, Uranüs etrafında ise bir yeni uydu tespit edildi, bu keşiflerle Neptün'ün uydu sayısı 16'ya, Uranüs'ünki ise 28'e yükseldi. Washington'daki Carnegie Bilim Enstitüsünden gök bilimci Scott Sheppard, bu uyduların keşfiyle ilgili detayları paylaştı ve henüz keşfedilmemiş daha fazla küçük uydu olabileceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nde piranalarla yakın akraba olan yeni bir pacu türü balık keşfedildi ve bu türe 'Myloplus Sauron' adı verildi. Balığın üzerinde dikey siyah bir çizgiyle turuncu renklerin hakim olduğu ve bu renklerin J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi serisindeki Sauron karakterinin gözüne benzerlik gösterdiği belirtildi. Brezilyalı araştırmacı Victoria Pereira, balığın görünümünün Sauron'un gözüne benzemesi nedeniyle bu ismi verdiklerini açıkladı.
14 Haziran 2024

Fransa'nın güneyindeki Lot bölgesinde yer alan Rocamadour Tapınağı'nda sergilenen ve efsanevi Orta Çağ şövalyesi Roland'a ait olduğu düşünülen 1300 yıllık 'Durandal' isimli kılıç çalındı. Kutsal Roma İmparatoru Şarlman'ın 8. yüzyılda meleklerden alarak en iyi askerine verdiğine inanılan kılıç, 22 Haziran'dan beri kayıp. Rocamadour Belediye Başkanı Dominique Lenfant, kılıcın kaybından dolayı üzüntüsünü dile getirirken, tapınağın başrahibi Florent Millet kılıcın aslında bir kopya olduğunu iddia etti.
4 Temmuz 2024
İşaretlediklerim