Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenen vergi ve cezalarda uzlaşma mekanizması, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın talimatıyla 24 Haziran'da durdurulmuştu. Ancak gelen tepkiler üzerine bu karardan geri adım atıldı ve mekanizmanın devam etmesine karar verildi. Bu mekanizma, ceza tebligatından itibaren üç ay içinde ödeme yapacağını taahhüt eden mükelleflere yüzde 50 oranında indirim sağlıyor.
26 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023 yılında 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde toplam 47 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiğini tespit etti. Bu eksik beyan üzerinden hesaplanan vergi alacağı 17.4 milyar lira, önerilen ceza tutarı ise 37.2 milyar lira olarak belirlendi. En fazla eksik beyanın yapıldığı vergi türü katma değer vergisi (KDV) olurken, VDK'nın vergi incelemeleri bir önceki yıla göre %84.4 artış gösterdi.
13 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları kapsamında uluslararası rezerv biriktirme hedefini duyurdu. Geçen hafta vergi ve harçlara yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar rezervlerini 98,5 milyar dolardan 108,6 milyar dolara çıkardığını ve net rezervlerin 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini ifade etti. Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, döviz bulabilmek için Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.
11 Temmuz 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 552 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattığını duyurdu. Vergi Denetim Kurulu, kuyumculuk sektöründe düşük vergi beyanlarını incelemek amacıyla dokuz büyükşehirde 707 adrese denetim gerçekleştirecek. Denetimlerde faturasız altın ve değerli taş alım-satımı, yetki belgesiz döviz alım-satımı gibi konular incelenecek. Riskli olduğu tespit edilen mükellefler daha sonra vergi incelemesine tabi tutulacak.
31 Temmuz 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Nuray Sancar, yeni vergi kanununun büyük şirket ve firmalara ayrıcalıklar sağladığını, bu durumun ise toplumun alt kesimlerine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor. AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve bazı sanayi ve ticaret odaları başkanlarının vergilerini ödemediği iddiaları gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca liralık borcun silindiğini açıkladı. Kamu harcamalarında tasarruf yapılırken, tarikat ve cemaatlere büyük miktarda hibe ve indirimler sağlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise ekonomik göstergelerin iyileştiğini savunuyor.
26 Temmuz 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) mülkiyetindeki taşınmazlar, yeni yayımlanan yönetmelikle elektronik ortamda satışa sunulacak. Yönetmelik, taşınmazların Elektronik Satış Portalı üzerinden açık artırma ile satılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Açık artırma için gerekli şartlar ve ihale süreci detayları yönetmelikte yer alıyor. Yeni yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, SGK'nin internet sitesinden elektronik satış uygulamasına geçiş duyurusuna kadar uygulanmayacak.
15 Nisan 2023

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023

Dışişleri Bakanlığı'nın kuracağı yeni vakıf, araç kiralamadan emlak alım satımına kadar birçok hizmetin yanı sıra vize aracılığı hizmeti de sunacak. Bu yasa tasarısı, Meclis'te görüşülmekte ve AK Parti yetkilileri, bu hizmetin Hazine'ye önemli gelir sağlayacağını savunuyor. Ancak, vize başvurularının reddedilmesi durumunda vakfın ve dolayısıyla Türkiye'nin itibarının zarar görebileceği endişeleri dile getiriliyor. Ayrıca, vakfın eğitim amaçlı faaliyetleri ve bu faaliyetlerden kimlerin yararlanacağı konusunda da soru işaretleri bulunuyor.
20 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kamuda tasarruf ve harcama üzerine çalışmaların son aşamaya geldiğini ve 2024'ün ikinci yarısında uygulamaya konulacağını belirtti. Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlaması için yapısal reformlar ve maliye politikası alanında adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyonu düşürme sürecinin zaman alacağını ve bu süreçte sıkı para ve maliye politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Bakan, vergi muafiyetleri ve istisnaların da gözden geçirileceğini söyledi.
26 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının rasyonelleştirileceğini belirten bir genelge yayımladı. Genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Bakan Şimşek'in bu açıklaması, sosyal medyada ve vatandaşlar arasında tartışma yarattı. Vatandaşlar, hükümetin yüksek maliyetli projeleri ve cumhurbaşkanlığı harcamalarını örnek göstererek, bu tür harcamaların da rasyonelleştirilip rasyonelleştirilemeyeceğini sorguladı.
17 Temmuz 2023

Borsa İstanbul'daki işlemlere vergi getirilmesi gündemde. Bu verginin, borsanın likiditesini düşürmeyecek bir oranda olması gerektiği vurgulanıyor. Hisse senedi işlemlerine getirilecek vergi ihtimali, borsanın son iki haftadır düşüş yaşamasının ana nedeni olarak gösteriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına göre, hisse senedi kazançlarına değil, yapılan alım satımlar üzerinden bir vergi düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Tahsilat Genel Tebliği' ile vergi dairelerine borcu olan ve taksitlendirme talebinde bulunan mükellefler için 'borcu yoktur' yazısı alabilmek için borcun yüzde 10'unu ödeme şartını 31 Temmuz'a kadar kaldırdı. Bu değişiklik, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ekonomik ve mali etkileri dikkate alınarak yapıldı. Bu süre zarfında, taksitlendirilen borçların yüzde 10'u ödenmese bile mükellefler 'borcu yoktur' yazısını alabilecekler.
25 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve yapısal dönüşümün bir parçası olarak yeni bir sanayi politikasının uygulandığını açıkladı. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi ve Merkez Bankası'na destek sağlanması gerektiğini, orta vadeli programda belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşılabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yılki düzenlemelerin vergilere odaklandığını, bu yıl ise harcamaların kontrol altına alınacağını ve kesintilere gidileceğini ifade etti.
19 Nisan 2024
İşaretlediklerim