Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin katılımıyla Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 9'uncu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında iki ülke arasında çeşitli alanlarda 12 işbirliği anlaşması ve bir ortak bildiri imzalandı. İmzalanan anlaşmalar arasında siyasi istişareler, kültürel işbirliği, eğitim, insani yardım, askeri çerçeve anlaşması ve bilimsel işbirliği gibi konular yer alıyor.
4 Aralık 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan arasında, toplamda 51 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzalandı. Anlaşmalar, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, suçluların iadesi, hukuki ve adli işbirliği, ortak ekonomik ve ticaret komisyonu kurulması, dijital dönüşüm, enerji ve doğal kaynaklar projeleri, uzay ajansları arasında işbirliği, savunma sanayii, ihracat kredisi finansmanı, depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşası ve petrol şirketleri arasında stratejik işbirliği gibi başlıkları içeriyor.
19 Temmuz 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki gün süren dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirve sona erdi. Zirvede, Rusya, İran, Suriye ve Türkiye temsilcileri bir araya geldi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, zirve öncesi yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesini ve Suriye devletinin otoritesinin yeniden tesis edilmesini istedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve iç savaş öncesi durumun sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşebileceğini belirtti.
4 Nisan 2023

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze Şeridi'ne açık olduğunu ve kapalı olduğuna dair algının yanlış olduğunu belirtti. Ebu Zeyd, Gazze'ye yardımların girişine engel olanın İsrail olduğunu ifade etti ve bu durumu eleştirdi. Ayrıca, Mısır'ın Gazze'ye insani yardım sağlamaya devam ettiğini vurguladı.
14 Kasım 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaret öncesinde Katar'a bir çalışma ziyareti gerçekleştirecekler. Ziyaret sırasında Katar Emiri ile görüşmeler yapılacak ve Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik işbirliği olanakları değerlendirilecek. Bu ziyaret, Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekme ve döviz bulma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
8 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani, resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini Twitter üzerinden tebrik etti. Katar, Türkiye ile ekonomik ilişkileri güçlendirmeye devam ediyor ve Türkiye'nin ekonomik kriz dönemlerinde finansal destek sağlıyor. Türkiye Merkez Bankası'nın Katar ile 15 milyar dolarlık swap anlaşması bulunmakta ve geçen yıl yapılan açıklamalara göre Katar'ın Türkiye'ye en az 8 milyar dolarlık yeni bir kaynak sağlaması bekleniyor.
28 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrası taraflarla iletişime geçerek sağduyu çağrısında bulundu. Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşerek Türkiye'nin bölgedeki çatışmaların son bulması için her türlü gayreti göstereceğini ifade etti. Son olarak İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşen Erdoğan, sükunetin bir an evvel tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Avrupa Reform Merkezi uzmanı Luigi Scazzieri, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinin AB ile ilişkiler açısından önemli bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Scazzieri'ye göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabilir ve ilişkiler güçlenebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması halinde ilişkilerin daha da kötüleşebileceğini öngörüyor. Uzman, muhalefetin kazanması durumunda vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

Türkiye, İzmir Limanı'nın işletme haklarını satmak amacıyla Körfez ülkeleriyle müzakerelerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaretlerde yatırım anlaşmaları imzalanması bekleniyor. Bu ziyaretlerin amacı, özelleştirme ve satın almalar yoluyla 25 milyar dolarlık yatırım çekmek. Körfez ülkeleri daha önce Türkiye'nin Merkez Bankası rezervlerine swap ve depo hesapları aracılığıyla destek olmuştu.
5 Temmuz 2023

Reuters haber ajansı, Türkiye'de muhalefetin iktidara gelmesi halinde ekonomi, dış politika ve iklim politikalarında yaşanabilecek değişiklikleri inceledi. Ekonomi alanında, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının geri getirilmesi ve enflasyonun düşürülmesi gibi zorluklar öne çıkarken, bankacılık sektöründe yeniden yapılandırma ve Rusya ile yapılan anlaşmaların şeffaflığı gibi konular gündemde. Dış politikada, ABD ve AB ile ilişkilerin iyileştirilmesi ve Rusya ile ticaretin devam etmesi bekleniyor. İklim konusunda ise, Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasından sonra Türkiye'nin karbondan arındırılması için adımlar atılabilir.
27 Şubat 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile artan gerginlikler ve yaklaşan seçimler nedeniyle Türk kamuoyunun savaş çığırtkanlığı ile zehirlenmesinden endişe ettiğini belirtti. Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard tankı gönderme kararının ardından, Leopard tanklarına sahip Avrupa ülkeleri de Ukrayna'ya destek için tank göndermeye başladı. Ancak Yunanistan, kendi savunma stratejisi gereği ve Türkiye ile olası bir çatışma ihtimalini göz önünde bulundurarak Leopard tankı göndermeyeceğini açıkladı.
1 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın iki ay daha uzatıldığını açıkladı. Anlaşma, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmış ve son olarak 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmada yer alacağını ilan etmişti.
17 Mayıs 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından, İsrailliler ve Filistinliler arasında kalıcı barış şartlarını oluşturmak için bölge ülkeleriyle önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Blinken, Gazze'deki sivil kayıpları en aza indirme konusunda İsrail ile görüştüklerini ve bölge ülkelerinin çatışmanın yayılmasını önleme konusunda çaba gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, krizi çözerken geleceği de düşündüklerini ve daha iyi bir yol için çalıştıklarını söyledi.
6 Kasım 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la 'onun şartlarıyla' görüşmeyeceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin uzun süreli bozulmasının ardından geldi. Esad yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki tüm birliklerini geri çekmeye hazır olması ve Suriye iç savaşından önceki durumun yeniden sağlanması durumunda Erdoğan'la görüşeceğini belirtmişti. Erdoğan ise Suriye'de terörle mücadele ettiklerini ve bu nedenle çekilmenin söz konusu olamayacağını ifade etmişti.
9 Ağustos 2023

Türkiye, Gazze'ye sağlık malzemeleri ve ambulanslar taşıyacak bir yardım gemisini İzmir'den yola çıkarmaya hazırlanıyor. Gemi, İzmir Alsancak Limanı'ndan yüklenen tıbbi malzemelerle birlikte Mısır'ın El-Ariş Limanı'na doğru hareket edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geminin içinde 8 sahra hastanesinin bulunduğunu ve Gazze'de tedavisi yarım kalan kanser hastası çocukların Türkiye'ye getirileceğini açıkladı. Ayrıca Mısır, İsrail ve Türkiye arasında bir koordinasyon merkezinin kurulduğu bilgisi verildi.
9 Kasım 2023

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024
İşaretlediklerim