Britanya merkezli JET laboratuvarında yapılan bir deneyde, nükleer füzyon kullanılarak rekor seviyede enerji üretildi. Bu süreç, atomların birleşmesiyle oluşuyor ve Güneş ile diğer yıldızların enerji üretiminde de kullanılıyor. Bilim insanları, bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz ve atmosferi ısıtmayan, yüksek miktarda nükleer enerji üretmeyi hedefliyor. JET deneyinde 5 saniye boyunca 69 megajul enerji üretildi, bu miktar yalnızca 4-5 banyoyu ısıtmaya yeterli olacak kadar az.
8 Şubat 2024

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) verilerine göre, Avrupa Birliği'nde 2023 yılında elektrikli otomobiller, dizel araçların pazar payını geçerek üçüncü en popüler seçenek haline geldi. Elektrikli otomobil satışları, bir önceki yıla kıyasla yüzde 37 artış göstererek 1,5 milyon adede ulaştı. Bu artışla birlikte, tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 14,6'ya yükselirken, dizel otomobillerin pazar payı yüzde 13,6'ya düştü. Benzinli otomobiller ise yüzde 35,3 pazar payı ile liderliğini korudu.
17 Şubat 2024

Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, 2022 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle tahıl üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 9 oranında düşüş gösterdi. Toplam tahıl hasadı 26,7 milyon ton azalarak 270,9 milyon tona geriledi. En çok tahıl üretimi yapan ülkeler sırasıyla Fransa, Almanya, Polonya, İspanya ve Romanya oldu. Üretimdeki bu düşüşün ana sebebi olarak kuraklık gösterildi.
8 Kasım 2023

Elektrikli otomobil piyasasında Çinli üreticiler, düşük maliyet avantajı sayesinde küresel rekabette önemli bir yer edindi. Avrupa, Japon ve Amerikan markalarıyla rekabet eden Çinli firmalar, Avrupalı rakiplerine göre yarı fiyatına benzer nitelikte araçlar üretebiliyor. Ancak, ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yerli elektrikli araç üreticilerine verilen sübvansiyonlar, Çin tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet konusu yapıldı. Çin, bu sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.
30 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Ocak ayında bazı zamların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinde sınırlı bir etki yarattığını belirtti. Akaryakıt zamları ve kur artışı gibi faktörlerin fiyat artışları ile olan bağının önemli ölçüde azaldığı veya azalmış gibi göründüğü ifade edildi. Şubat ayında da zamların devam etmesine rağmen, fiyat artışlarının TÜFE'yi çok fazla etkilemediği vurgulandı. Ocak ayı verileri, zamların yüksek olmasına rağmen TÜFE'deki artışın geçen yıl ile aynı düzeyde kaldığını gösterdi.
16 Şubat 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de bazı Model 3 araçları için 1.300 dolardan fazla indirim uyguladı. Bu yıl altı kez fiyat düşüren şirket, Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını yılın başından bu yana düşürmeye devam ediyor. Model S ve Model X modellerinin fiyatları artmasına rağmen, bu modeller 2023 başlangıcına göre yüzde 20 daha ucuz durumda. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla yürütülüyor.
20 Mayıs 2023

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, ülkesinin 10 yıl içerisinde nükleer füzyonla enerji üreten bir tesisi kurmayı hedeflediğini belirtti. Granholm, temiz enerjiye geçiş sürecinde nükleer füzyon teknolojisinden yararlanmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, radyoaktif atıkların depolanması konusunda hükümetin, ülke çapında geçici depolama alanlarına ev sahipliği yapmayı kabul edebilecek topluluklar belirleme çalışmaları başlattığını aktardı. Ek olarak, Granholm, Joe Biden yönetiminin ekim ayında 8 milyar dolarlık bir hidrojen merkezi programına dair detayları açıklayabileceğini ve temiz hidrojenin kilosunu 10 yıl içerisinde 1 dolara düşürmeyi amaçladıklarını söyledi.
26 Eylül 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

Mersin'de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne nükleer yakıtın getirilmesiyle tesis teknik olarak çalışır hale geldi ve nükleer santral statüsü kazandı. Tesisin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık sorunları nedeniyle videokonferans yoluyla gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacaklarını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise santralin Erdoğan'ın kişisel başarısı sayesinde Türkiye'nin 100. yılına yetiştiğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile Türkiye'de elektrikli araç bataryası üretimi için yapılan ön anlaşmanın kesinleşmediğini duyurdu. Koç Holding, 2025'te yılda 30-45 GWh hacimde batarya üretecek fabrika kurulması planının devam ettiğini ve Ford'un Türkiye'de batarya yatırımı yapma konusundaki yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirtti. Güney Kore basınında SK On'un ekonomik koşullar nedeniyle anlaşmadan vazgeçtiği yönünde haberler yer alsa da, Koç Holding bu iddiaları yalanladı ve tüm alternatiflerin değerlendirildiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarına ek olarak, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu durum, Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Tesla'nın planlarını olumsuz etkileyebilir. Tesla, daha önce ABD-Türkiye arasındaki 'rahip krizi' nedeniyle Türkiye planlarını askıya almış, ancak sonrasında yatırım kararı almıştı. Yeni vergi düzenlemesi, Tesla'nın Türkiye'deki yatırım kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Ayrıca, bu durum sadece Tesla'yı değil, Çin'de üretim yapan diğer markaların da Türkiye pazarına olan ilgisini azaltabilir.
6 Mart 2023

1 Ekim'den itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyat tarifesi belirlendi. Konut aboneleri için zam yapılmazken, sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe yüzde 20 oranında zam yapıldı. 100 kwh tüketimde mesken abonesi için fatura bedeli 150 TL olarak aynı kalacak.
29 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), florlu sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımını aşamalı olarak düşürecek. Bu kapsamda, hidroflorokarbonların tüketimi 2050'ye kadar tamamen sonlandırılacak. Ayrıca, hidroflorokarbon üretmek üzere tahsis edilen haklar, 2036'dan itibaren aşamalı olarak düşürülecek. Florlu sera gazları içeren ürünlerin satışı da kademeli olarak sona erecek.
5 Ekim 2023

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, Türkiye 2022'de elektrik üretimi için kömür ithalatını iki katına çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 5,3 milyar dolar harcadı. Türkiye'nin kömür ithalatında en büyük pay sahibi Rusya olurken, Türkiye aynı zamanda doğalgaz, petrol ve nükleer enerji alanında da Rusya'ya bağımlı durumda. İthal kömürle elektrik üretimi yerli kömüre göre yüzde 25 daha fazla. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki artışa rağmen, Türkiye güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanmıyor. 2022'de doğalgazdan elektrik üretimi ise yüzde 35 oranında azaldı.
13 Mart 2023

Avrupa'da 2011 yılından itibaren 21 şiddetli kuraklık dönemi yaşandı. Bu kuraklıklar, Avrupa Birliği topraklarında tarım yapılan yüzde 38'lik bir alanı ve 10,3 milyon çiftliği etkiliyor. İklim değişikliğinin yol açtığı bu kuraklık dönemleri, özellikle İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz ve Romanya'da tarım sektörünü, su kaynaklarını, enerji üretimini ve nehir taşımacılığını olumsuz yönde etkiliyor.
1 Aralık 2023

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'nde mayın veya patlayıcı madde bulunmadığını teyit etti. Ajans Başkanı Rafael Mariano Grossi, santraldeki uzmanların ek erişim talebinde bulunduğunu ve özellikle bazı reaktör üniteleri ile türbin ve soğutma sistemlerinin bölümlerine erişimin önemini vurguladı. Grossi, artan askeri gerilim ve faaliyetler nedeniyle uzmanların sahadaki gerçekleri doğrulayabilecek durumda olması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız raporların önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin hisse başına 9,80 TL fiyatla halka arz edilmesine onay verdi. SPK'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Akfen Holding bünyesindeki 340 milyon 370 bin 703 TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Bu gelişme, geçen yıl enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen borsanın, deprem sonrası düzenlemelerle yaşadığı dalgalı seyir sonrasında halka arzların yeniden başlaması anlamına geliyor.
3 Mart 2023

BOTAŞ, Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgazda 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yüzde 70 oranında bir azalma olduğunu duyurdu. Bu azalmanın İran iletim şebekesinde meydana gelen bir arıza kaynaklı olduğu belirtildi. BOTAŞ, arızanın giderilmesi için İranlı yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü ve kış döneminde doğalgaz kullanımının olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemlerin alındığını, ilave gaz ihtiyaçlarının doğalgaz depolama tesislerinden karşılandığını açıkladı.
8 Ocak 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Eylül 2022'de konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam geldiğini bildirmişti. Ancak seçimlerden önce, 1 Nisan 2023'te elektriğe yüzde 16 indirim uygulanmıştı. Seçimleri kazanan iktidar, bu süreçten sonra birçok kalemde zam yapmıştı. Ancak sektör kaynaklarına göre, ekim ayına kadar elektrik tarifelerinde zam beklenmiyor.
29 Temmuz 2023
İşaretlediklerim