Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Rudaw, Avesta Kitap ve Evrensel gazetesinin YouTube kanallarının 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellenmesine karar verdi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesi bu bilgiyi paylaştı. YouTube, henüz bu kararı uygulamaya koymadı.
24 Şubat 2023

Kripto para borsası Binance, Rusya'daki varlıklarını kripto borsası CommEX'e satacağını duyurdu. Çıkış işlemlerinin bir yıl süreceği ve bu süre zarfında Rusya'daki kullanıcıların sorun yaşamaması için gerekli önlemlerin alınacağı belirtildi. Binance, bu kararın ardından faaliyetlerine 100'ün üzerindeki diğer ülkelerde odaklanmayı planlıyor. Binance ayrıca ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun 'menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği' gerekçesiyle açtığı dava ile de uğraşıyor.
27 Eylül 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

OpenAI, Google'a rakip olarak geliştirdiği yeni arama motoru SearchGPT'yi test etmeye başladığını açıkladı. SearchGPT, kullanıcılara net ve ilgili kaynaklarla hızlı yanıtlar vermek üzere yapay zeka desteğiyle tasarlandı. Test süreci, küçük bir kullanıcı ve yayıncı grubuyla başlatılacak ve gelecekte en iyi özelliklerin ChatGPT'ye entegre edilmesi planlanıyor. OpenAI yöneticisi Sam Altman, arama motorunun mevcut duruma göre çok daha iyi hale getirilebileceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Rusya'da mahkeme, Amerikalı Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç'i casusluktan suçlu bularak 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gerşkoviç, 29 Mart 2023'te Yekaterinburg'da casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi, Gerşkoviç'in Amerikan yönetimi için casusluk yaptığını iddia etmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Gerşkoviç'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
19 Temmuz 2024

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Rusya'nın en büyük finans kuruluşu Sberbank tarafından geliştirilen yapay zeka uygulaması GigaChat, tıp fakültesini bitiren öğrencilere yönelik bir yeterlilik sınavını başarıyla tamamladı. GigaChat, 100 soruluk testte yüzde 82'lik bir başarı oranı elde etti ve cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum alanlarında üç ayrı vakayla ilgili sözlü sınavı da geçti. GigaChat'in geliştirilmesi sürecinde, altı aylık bir eğitim dönemi boyunca Rusya'daki tıp öğrencileri tarafından kullanılan makale ve ders kitaplarından yararlanıldı. GigaChat, Nisan 2023'te piyasaya sürüldü ve Ocak 2024 itibarıyla 2,5 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.
15 Şubat 2024

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Aralık 2020'de yayın hayatına başlayan yerli dijital yayın platformu GAİN, inşaat ve gayrimenkul başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Rams Türkiye Grubu'na satıldı. GAİN'in kurucusu Gözde Akpınar, satışın Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek, platformun global bir marka olma hedefine vurgu yaptı. Akpınar, 1 Haziran'a kadar yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edeceğini ve GAİN'in yenilikçi içerik üretimine devam edeceğini belirtti. Rams Türkiye, bu satın alma ile mevcut iş kollarına medya sektörünü de eklemiş oldu.
25 Nisan 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından yaşanan belirsizlik ve yönetim değişiklikleri nedeniyle, büyük şirketler reklam vermeyi durdurdu. Kasım ayında Twitter'daki reklam harcamaları yıllık yüzde 55, aralıkta ise yüzde 71 oranında azaldı. Musk, gelir düşüşünü aktivist grupların reklam verenlere baskı yapmasına bağlasa da, şirketlerin endişeleri farklı. Twitter'ın gelirinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan reklam satışlarındaki bu düşüş, platformun mali yapısını olumsuz etkiliyor.
25 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platforma reklam vermeyi durdurma tehdidinde bulunan şirketlere sert bir dille karşılık verdi. Musk, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, reklam vermeyi kesen şirketlere 'S*ktirin gidin' ifadesini kullandı. Bu durum, Musk'ın daha önce bir Twitter kullanıcısına verdiği ve 'anti-semitik' olarak nitelendirilen bir cevap sonrası ortaya çıkan reklam boykotlarına bir tepki olarak görülüyor. The New York Times'a göre, 100'den fazla markanın reklamlarını durdurması Twitter'ın yıl sonuna kadar 75 milyon dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
30 Kasım 2023

Google, yapay zekanın artan enerji talebi nedeniyle sera gazı emisyonlarının 2019'a kıyasla yüzde 48 arttığını açıkladı. Şirketin çevre raporuna göre, 2023'te toplam sera gazı emisyonu yıllık yüzde 13 arttı. Veri merkezlerindeki elektrik tüketimi de geçen yıl yüzde 17 arttı. Raporda, yapay zekanın gelecekteki çevresel etkilerini tahmin etmenin karmaşık olduğu belirtildi.
3 Temmuz 2024

BBC'nin Newsnight programı, Google'ın deprem uyarı sisteminin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim gönderemediğini ortaya çıkardı. Google, uyarı sistemiyle depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebileceğini iddia ediyor. Ancak BBC'nin yaptığı araştırmada, depremden etkilenen üç bölgede bu uyarıyı almış herhangi bir kişiye ulaşılamadı. Google, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.
27 Temmuz 2023

Alphabet, toplam işgücünün yüzde 6'sını oluşturan 12 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. CEO'nun çalışanlara gönderdiği notta işten çıkarmaların global olarak gerçekleşeceği belirtildi. Bu gelişme, teknoloji sektöründe pandemi sırasında artan çalışan sayılarına karşılık mali belirsizlikler nedeniyle yaşanan işten çıkarma dalgasının bir parçası. Microsoft, Meta ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
20 Ocak 2023

Rusya Merkez Bankası, rublede yaşanan değer kaybının ardından politika faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 12'ye yükseltme kararı aldı. Bu kararın, fiyat istikrarına yönelik tehlikeleri sınırlamayı hedeflediği belirtildi. Ayrıca, bankanın 2024 için yüzde 4 seviyesinde bulunan enflasyon hedefine ulaşılması için faiz oranına yönelik ilave kararlar alabileceği vurgulandı.
15 Ağustos 2023

New York'ta Google'ın Chelsea semtindeki merkez binasının 14. katından düşen 31 yaşındaki kıdemli yazılım mühendisi hayatını kaybetti. Olay Perşembe günü 23:30 sıralarında gerçekleşti ve mühendis Bellevue Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra öldüğü açıklandı. Google İletişim Müdürü Alex Joseph, çalışanın ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve mahremiyet nedeniyle daha fazla yorum yapmayacaklarını belirtti. Şubat ayında da Google'da çalışan bir muhasebe müdürünün intihar ettiği haber verilmişti.
7 Mayıs 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğine dair şüphe olmadığını ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığını belirtti. Watson, UCM Savcısının bağımsız bir aktör olduğunu ve kanıtlara dayanarak kararlarını verdiğini vurguladı.
18 Mart 2023
İşaretlediklerim